Resultater
På landsbasis var andelen fødsler som ble igangsatt på 30 prosent i 2023. Andelen fødsler som settes i gang har økt kraftig i perioden. Det er noe variasjon mellom regionene.
Helse Vest har høyest andel fødsler som blir igangsatt med omtrent 32 prosent, mens andelen er lavest i Helse Nord med omtrent 25 prosent. Helse Nord har ligget noe lavere enn de andre helseregionene fra og med 2015, men har også hatt en jevn økning i andelen igangsatte fødsler.
Forbehold ved tolking
Helseplattformen ble innført ved St. Olavs Hospital i november 2022. Innføringen forårsaket redusert datakvalitet til Medisinsk fødselsregister (MFR) som er datakilde til denne indikatoren. Det gjelder data for perioden f.o.m november 2022 og gjennom hele 2023. I løpet av 2024 har det vært utført arbeid for å utbedre datakvaliteten, og MFR vurderer nå kvaliteten på data som akseptabel for tilgjengeliggjøring.
Det er flere tilstander hvor det ikke foreligger helt entydige retningslinjer for når en fødsel skal settes i gang. Det er derfor ingen ideell andel induksjoner, og indikatoren må tolkes med forsiktighet og bør sees i sammenheng med andre indikatorer.
Forskjeller mellom fødeinstitusjoner kan generelt ha mange forklaringer;
- Tilfeldigheter
- Ulik bruk av diagnostiske kriterier
- Risikosentralisering
- Variasjoner i fødejournalsystemenes data
- Variasjoner i meldepraksis og meldesvikt
- Feil i MFR (Medisinsk fødselsregister)-rutiner
- Reelle forskjeller i kvalitet
Det er ofte en kombinasjon av flere av disse.
Om indikatoren
Igangsetting (induksjon) av fødsel gjøres når man forventer og ønsker en vaginal fødsel. Dette fordi man av medisinske årsaker vurderer det som nødvendig eller ønskelig å komme igang med fødsel. Målet med igangsetting er å forbedre helse for mor og/eller barn på kort og lang sikt. Det er mye diskusjon om når man skal sette i gang fødselen, og på hvem.
De viktigste årsakene til igangsetting er: vannavgang >24 timer uten start av rier, forhøyet blodtrykk/svangerskapsforgiftning, diabetes, tvillingsvangerskap og overtidig svangerskap.
Dagens metoder for igangsetting er tøyning av livmorhalsen og fosterhinneløsning («stripping»), innlegging av ballongkateter i livmorhalsen, bruk av ulike prostaglandinmedikamenter, overriving av fosterhinnene («ta vannet») og bruk av ristimulerende oxytocinmedikamenter. Valg av metode er avhengig av fødeinstitusjonens prosedyre for igangsetting, modenheten i livmorhalsen og tidligere fødsler.
Selve igangsettingsprosessen kan ta flere dager. Selv om de mange fødende ønsker å bli igangsatt, så opplever mange at en igangsetting er en slitsom og belastende opplevelse.
Det diskuteres hvorvidt igangsetting øker risikoen for keisersnitt og andre komplikasjoner under fødsel. Nyere studier tyder ikke på økning i keisersnitt ved igangsetting til termin.
Kvinner med tidligere keisersnitt eller andre operasjoner på livmor som blir igangsatt, vil ha en økt risiko for rift i eller revning av livmoren i arret.
Igangsetting øker ressursbruken og innebærer en risiko for å sykeliggjøre fødselen. På den andre siden vil riktig bruk kunne redusere ressursbruken ved at mor og barn er friskere etter fødsel, og (kan senke) behovet for keisersnitt underveis i fødsel.