3.2 Behandlende leges innledende samtale med par eller kvinne som søker assistert befruktning
Det er legeved virksomheten som tilbyr assistert befruktning som avgjør om det skal gis tilbud om behandling, jf. bioteknologiloven § 2-6. Gjennom den innledende samtalen skal pasientene få grundig informasjon om behandlingen, og det er viktig at kvinnen/paret forstår hva behandlingen innebærer.
Samtalen bør omfatte en gjennomgang av medisinske og psykososiale opplysninger om kvinnen/paret. Samtalen skal bidra til å gi legen tilstrekkelig informasjon til å kunne vurdere om søkerne er egnet til å få behandling.
Søkerne bør få informasjon om hva som er formålet med den psykososiale vurderingen, hvordan den foregår og hvilke temaer som blir tatt opp, se kapittel 3.5. Informasjonen bør tilpasses den enkelte. Søkerne bør også få informasjon om at legen, ved tvil om omsorgsevne, har mulighet til å innhente informasjon fra andre instanser, forutsatt at søkerne samtykker til dette. Slikt samtykke bør innhentes i forbindelse med den innledende samtalen.
Se kapittel 3.5 om vurdering av egnethet for nærmere veiledning om faktorer som kan ha betydning for egnethet og omsorgsevne.
Søkerne må ha innhentet barneomsorgsattest og fremlegge denne. Ved eventuelle anmerkninger på barneomsorgsattesten må disse avklares nærmere (se kapittel 4 om vurdering av anmerkninger på barneomsorgsattesten).
Ved bruk av donoregg eller donorsæd må søkerne få informasjon om at foreldre har plikt til å informere barnet om at det er blitt til ved hjelp av egg eller sæd fra donor.
Det bør avklares om søker tidligere har blitt vurdert for eller gjennomført forsøk med assistert befruktning ved en annen klinikk.
Hvis det er nødvendig for å supplere de opplysningene som følger med henvisningen eller gis av kvinnen eller paret selv, kan legen be kvinnen eller paret om å framskaffe nødvendig tilleggsinformasjon fra relevante instanser. Legen kan også innhente relevant informasjon fra offentlige instanser. Dette for å ha et godt nok grunnlag til å foreta vurderingen av kvinnens eller parets omsorgsevne og hensynet til barnet beste, se bioteknologiloven § 2-6 tredje ledd.
Slik informasjon kan blant annet være opplysninger om kvinnens eller parets helse, økonomi, bolig og hvor lenge paret har bodd sammen. Opplysningene kan for eksempel innhentes hos fastlege, psykolog, barnevernet eller NAV. Ved innhenting av opplysninger som er underlagt lovbestemt taushetsplikt, kreves samtykke. Se også opplisting av relevante opplysninger i kapittel 6 om bruk av rådgivende instans.
Kravet om at søkere må fremlegge en barneomsorgsattest ved søknad om assistert befruktning, innebærer at paret eller kvinnen som ønsker assistert befruktning selv må innhente attesten fra politiet. I den forbindelse må hjemmelsgrunnlag oppgis for politiet. Hjemmelsgrunnlaget er bioteknologiloven § 2-6 andre ledd.
På en barneomsorgsattest skal det anmerkes om personen er siktet, tiltalt, har vedtatt forelegg eller er dømt for overtredelse av bestemmelser listet i politiregisterloven § 39 første ledd.
Attesten kan bidra til å avdekke forhold som tilsier at en person ikke er egnet til å ha omsorgsansvar for mindreårige.
Det er ikke et krav at ny barneomsorgsattest skal fremlegges før hvert enkelt forsøk. Det vil være opp til behandlende lege å vurdere om en attest som ble innhentet i forbindelse med et tidligere forsøk fremdeles kan brukes, eller om det er behov for å innhente en ny attest. Hvis attesten er innhentet i forbindelse med tidligere forsøk, kan det være risiko for at den ikke fanger opp alvorlige forhold som nylig har inntruffet.
Bioteknologiloven § 2-7 pålegger foreldre en plikt til å informere om at barnet er blitt til ved hjelp av donorsæd eller donoregg. Se kapittel 3.2.1 for nærmere veiledning og omtale.
I forbindelse med assistert befruktning med donoregg eller donorsæd vil eventuelle endringer i parforhold (ny partner eller fra par til enslig kvinne) forutsette en ny egnethetsvurdering etter bioteknologiloven § 2-6.
Se også veiledning om informasjon til søker i kapittel 3.3, og om samtykke og innhenting av opplysninger i kapittel 3.4.
Helsedirektoratet (2022). 3.2 Behandlende leges innledende samtale med par eller kvinne som søker assistert befruktning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 06. april 2022, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/vurdering-av-egnethet-ved-assistert-befruktning/generelle-foringer-ved-behandling-og-vurdering-av-soknad-om-assistert-befruktning/3.2-behandlende-leges-innledende-samtale-med-par-eller-kvinne-som-soker-assistert-befruktning