Henvisning til behandling med assistert befruktning bør inneholde relevante medisinske og psykososiale opplysninger om kvinnen eller paret.
3.1 Henvisning til behandling med assistert befruktning
Henvisningen bør inneholde opplysninger om kvinnen eller paret som er relevante for den medisinske og psykososiale vurderingen, og disse bør være så fullstendige som mulig. Dersom det ikke er noe å bemerke når det gjelder psykososiale forhold, bør dette også fremgå. Den enkelte virksomhet som tilbyr assistert befruktning bør ha rutiner for hvordan henvisningen skal foregå.
Kvinnen/paret må informeres om at
- legen plikter å gi relevante opplysninger om både medisinske og psykososiale forhold i sin henvisning
- de selv må innhente en barneomsorgsattest, og at den må foreligge før de kan få tilbud om assistert befruktning.
For opplysninger som bør inngå i henvisningen, se også Helsedirektoratets henvisningsveileder og skjema for henvisning i denne veilederen.
Kun informasjon om psykiske lidelser og/eller somatiske tilstander som er relevant for henvisningen skal formidles, se helsepersonelloven kap. 5 - taushetsplikt og opplysningsrett (lovdata.no)
Kravet om barneomsorgsattest innebærer at par eller enslige kvinner som ønsker assistert befruktning selv må søke politiet om politiattest (barneomsorgsattest).
Helsepersonells journalføringsplikt følger av helsepersonelloven § 39, jf. § 40. Det framgår her at den som yter helsehjelp skal nedtegne eller registrere relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen, samt opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt i en journal for den enkelte pasient.
Det skal opprettes journal for hver enkelt pasient. Dette innebærer at "samlejournaler", det vil si nedtegnelser om flere pasienter i samme dokument, ikke er tillatt, se Helsedirektoratets rundskriv til helsepersonelloven med kommentarer, pkt. 8. Komparentopplysninger (opplysninger eksempelvis fra kvinnens partner) kan journalføres i kvinnens journal i den grad opplysningene vurderes å være relevante og nødvendige for ytelse av helsehjelpen til kvinnen. Kvinnen vil som hovedregel ha innsynsrett også i disse opplysningene.
Se mer om dokumentasjonsplikt i kapittel 3.4.
Referanser
Helsedirektoratets henvisningsveileder
Bioteknologiloven § 2-6 annet ledd
Helsepersonelloven kapittel 5 og 8
Om politiattesten (på Politiets nettsider)
Siste faglige endring: 06. april 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). 3.1 Henvisning til behandling med assistert befruktning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 06. april 2022, lest 04. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/vurdering-av-egnethet-ved-assistert-befruktning/generelle-foringer-ved-behandling-og-vurdering-av-soknad-om-assistert-befruktning/3.1-henvisning-til-behandling-med-assistert-befruktning