§ 71. Domstolsprøving
Helsedirektoratets kommentarer
Paragraf 71 omhandler domstolsprøving av vedtak i Statens helsepersonellnemd.
Første ledd
Gir domstolen en generell adgang til å prøve nemndas avgjørelser i saker etter § 53 (tildeling av autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning) §§ 56, 57, 58, 58 a og 59 (advarsel og tilbakekall, suspensjon og begrensning av autorisasjon mv.) og §§ 62, 62 a, 63, 64, 65 og 65 a (ny autorisasjon eller lisens, tap, suspensjon mv. av rekvireringsrett og reaksjoner overfor midlertidige yrkesutøvere). Domstolen har anledning til å prøve alle sider av saken, også det forvaltningsmessige skjønnet.
Etter tvisteloven § 1-5 skal søksmål om gyldigheten av forvaltningsvedtak reises mot den myndigheten som har truffet avgjørelsen i siste instans. Rett saksøkt ved søksmål om vedtak truffet av Statens helsepersonellnemnd er Staten v/Statens helsepersonellnemnd. Nemndas sekretariat vil i samråd med Regjeringsadvokaten ivareta statens interesser.
Departementet kan i enkeltsaker overta utøvelsen av statens partsstilling når Statens helsepersonellnemnd sine vedtak er brakt inn for domstolene. Dette gjelder i særlige tilfeller, typisk der saken reiser prinsipielle spørsmål om lovtolkning eller Norges internasjonale forpliktelser, eller der avgjørelse kan få store praktiske eller økonomiske konsekvenser for godkjenningsordningen eller helse- og omsorgstjenesten dersom den blir stående.
Andre ledd
Fastslår en frist på seks måneder for å bringe vedtak fra Statens helsepersonellnemnd inn til domstolene. Fristen skal regnes fra det tidspunktet vedtaket har kommet frem til den som har klagd til nemnda. Søksmål kan likevel i alle tilfeller reises når det har gått seks måneder fra klagen første gang ble satt frem, og klageren ikke kan klandres for at nemnda ikke har fattet vedtak.
Tredje ledd
Fastslår at retten ved kjennelse kan beslutte at vedtaket etter bestemmelsene i første ledd ikke skal ha virkning før det er truffet endelig vedtak i saken eller før endelig dom foreligger.
Fjerde ledd
Presiserer at dersom fristen etter andre ledd er utløpt uten at det er reist søksmål, har vedtaket samme virkning som en rettskraftig dom. Det vil si at Statens helsepersonellnemnds vedtak er endelig og ikke kan bringes inn for retten.
Femte ledd
Bestemmer at nemndas vedtak kan bringes inn for Stortingets ombudsmann for forvaltningen (Sivilombudet). Sivilombudet skal ikke behandle en sak før den er endelig avgjort i forvaltningen. Klage må settes fram innen ett år etter at nemnda har fattet endelig vedtak. Mulighet for domstolsprøving er ikke til hinder for at saken kan bringes inn for Sivilombudet.