§ 21-7. Uriktige opplysninger m.m. – følger for ytelser fra trygden
Et krav om en ytelse kan avslås og en innvilget ytelse kan holdes tilbake eller stanses helt eller delvis dersom vedkommende
mot bedre vitende gir uriktige opplysninger,
holder tilbake opplysninger som er viktige for rettigheter eller plikter etter denne loven, eller
uten rimelig grunn unnlater å etterkomme pålegg som er gitt med hjemmel i denne loven.
Lov om folketrygd (folketrygdloven), kapittel 21, § 21-7
Kilde: lovdata.no
Helsedirektoratets kommentarer
Bestemmelsen kommer bare til anvendelse overfor
Dette gjelder pasienten og ikke helseaktøren, som får utbetalt trygderefusjonen etter avtale om direkte oppgjør.
, jf. forarbeidene i Ot.prp. 29 (1995-1996).
Bestemmelsen regulere forhold både vedrørende det å gi og det å holde tilbake opplysninger, jf. første ledd a til c.
Ved individuell stønad vil det å ikke etterkomme opplysningsplikten i folketrygdloven § 21-3 kunne medføre et avslag etter folketrygdloven § 21-7. I tråd med god forvaltningsskikk bør Helfo purre på opplysningene én gang fra
Som hovedregel er alle som er bosatt i Norge, medlem i folketrygden. Reglene om medlemskap reguleres av folketrygdloven kapittel 2.
før de vurderer å avslå et krav med hjemmel i folketrygdloven § 21-7.
Ved søknader om individuell stønad etter folketrygdloven § 5-14 vil det å forsettlig unnlate å etterkomme opplysningsplikten kunne medføre avslag etter § 21-7. I andre tilfeller kan søknader om individuell stønad etter folketrygdloven § 5-14 mangle dokumentasjon fra den søkende legen. Helfo vil da ta kontakt med legen for å etterspørre dokumentasjon der det er nødvendig for å opplyse saken for å avgjøre om vilkårene for stønad er oppfylt. Manglende innsending av opplysninger vil i all hovedsak innebære at Helfo ikke har fått dokumentert at vilkårene er oppfylt, og disse søknadene avslås etter folketrygdloven § 5-14.
Ved søknader om individuell stønad etter folketrygdloven §§ 5-24 og 5-24 a, samt EU-forordning 883/04, vil det å forsettlig unnlate å etterkomme opplysningsplikten kunne medføre avslag etter § 21-7. I andre tilfeller innebærer manglende opplysninger at Helfo ikke har fått dokumentert at vilkårene er oppfylt, og søknaden avslås etter særlovgivningen, henholdsvis folketrygdloven §§ 5-24, 5-24 a og EU-forordningen 883/04.
Det vil også kunne være aktuelt å avslå en søknad med hjemmel i folketrygdloven § 21-7 for enkelte av bidragsformålene som faller inn under folketrygdloven § 5-22.
Ordlyden i folketrygdloven § 21-7 indikerer at det bare kan gis avslag etter denne bestemmelsen i de tilfellene den som har rett til trygderefusjon, gir uriktige eller holder tilbake opplysninger.