[Endret 11/07]
Bestemmelsen i folketrygdloven § 5-26 første punktum kan i enkelte tilfeller føre til urimelige resultater. I slike tilfeller bør unntaksbestemmelsen i annet punktum benyttes.
Hvis forhold taler mot å gi dispensasjon umiddelbart etter ankomst til Norge, kan det ved alvorlige/kroniske sykdommer vurderes å gi dispensasjon fra et senere tidspunkt.
For å avgjøre om det kan gjøres unntak, må det i hvert enkelt tilfelle foretas en samlet vurdering av de foreliggende opplysninger og omstendighetene for øvrig.
Nedenfor har vi omtalt noen momenter som vanligvis vil ha betydning ved vurdering av saken. Oppregningen er ikke uttømmende.
Hensikten med oppholdet
Det bør legges vekt på om vedkommende har til hensikt å bosette seg i Norge for godt. Ved løsere tilknytning til Norge, f.eks. ved studieopphold, vil ikke de samme hensyn tilsi dispensasjon.
Dersom en person antas å ha kommet til Norge bare for - eller vesentlig i den hensikt - å få behandling for en sykdom, bør det ikke gis unntak.
Forholdene i den enkelte sak kan unntaksvis være av en slik art at rimelighetshensyn likevel tilsier å gi dispensasjon.
Se for øvrig punkt 2.3.
Tilknytning til Norge
[Endret 11/07]
Medlemmets tilknytning til Norge vil i de fleste tilfeller være av betydning for vurdering av om det bør gis unntak.
Når det gjelder norske statsborgere som bare har vært bosatt i utlandet for en kortere tid, f.eks. for å ta midlertidig arbeid,kan det være rimelig å gi dispensasjon, i sær hvis det dreier seg om ungdom med lav inntekt, personer som har utført humanitært arbeid og lignende. Når det gjelder arbeidstakere som kunne opprettholdt medlemskap i folketrygden, men valgte privat forsikring, se nedenfor.
Dersom en norsk statsborger derimot har oppholdt seg så lenge i utlandet at tilknytningen til Norge bare består i et formelt statsborgerskap, kan dette bare tillegges liten vekt. Årsaken til at vedkommende har vært så lenge i utlandet bør imidlertid tas i betraktning. Det samme gjelder tidligere trygdeforhold og tilknytning til Norge under utenlandsoppholdet.
Jo lengre oppholdet i utlandet har vært, jo svakere vil tilknytningen til Norge vanligvis være.
Også når det gjelder utenlandske statsborgere må det tas hensyn til hvilken tilknytning vedkommende har eller vil få til Norge. Det vil f.eks. være rimelig å dispensere dersom en utenlandsk statsborger er gift eller kommer til å gifte seg med en person som er bosatt i Norge. Det vil også kunne tillegges en viss vekt om vedkommende f.eks. har slektninger i Norge eller tidligere har hatt tilknytning til norsk næringsliv eller det norske samfunn.
Personer som under opphold i utlandet har valgt annen forsikring enn folketrygden
[Tilføyd 11/07]
Som nevnt innledningsvis, er hensikten med § 5-26 å forhindre en urimelig utnyttelse av folketrygden. Personer som arbeider i utlandet for norsk arbeidsgiver eller med annen tilknytning til Norge, samt deres familiemedlemmer, kan vanligvis opprettholde medlemskapet i folketrygden. Mange arbeidstakere/arbeidsgivere velger annen forsikring, dvs, private forsikringsordninger. Dette taler mot å gi dispensasjon. Ved alvorlige/kroniske sykdommer kan det være aktuelt å vurdere saken på nytt etter at vedkommende har bodd en periode i Norge.
Fra hvilket tidspunkt det eventuelt kan gis dispensasjon, bør ses i sammenheng med varigheten av oppholdet i utlandet. Hvis en person har arbeidet i utlandet over ett år, bør det vanligvis ikke gis dispensasjon før ett år etter hjemkomst.
Sykdommens art
[Endret 11/07]
Sykdommens art vil kunne ha betydning for avgjørelsen. Dersom søkeren lider av en kronisk sykdom som krever langvarig og muligens livsvarig kostbar behandling, må de hensyn som taler for og i mot dispensasjon avveies spesielt nøye.
Ikke sjelden vil en slik sykdom være årsaken til at en norsk statsborger som har vært bosatt i utlandet, vender hjem til Norge. En alvorlig sykdom vil sammen med andre forhold kunne tale for dispensasjon.
Når det gjelder utenlandske statsborgere som lider av kronisk sykdom, må det spesielt tas hensyn til årsaken til at vedkommende flytter til Norge.
For begge grupper (dvs. både norske og utenlandske statsborgere) bør det undersøkes om søkeren har trygdedekning for sykdommen i sitt tidligere oppholdsland/hjemland eller har privat sykeforsikring som bør/kan dekke utgiftene. Ved kroniske eller alvorlige sykdommer kan det likevel være aktuelt å gi dispensasjon fra et senere tidspunkt hvis det ikke lengre er mulig å opprettholde den andre forsikringen.
Økonomiske forhold
Vanligvis vil søkerens sosiale og økonomiske situasjon ikke kunne tillegges avgjørende vekt for vurderingen av om det skal gis dispensasjon.
Sammen med andre forhold kan det likevel tas hensyn til dårlig økonomi, spesielt dersom sykdommens art betinger langvarig og kostbar behandling.