Helse- og omsorgstjenesten kan gi anbefalinger og treffe beslutninger om å begrense adgang til å filme, fotografere eller gjøre lydopptak, og eventuelt bortvise personer der det er nødvendig ut fra hensynet til taushetsplikt, personvern, forsvarlighet eller arbeidsmiljø. Det er likevel normalt ikke adgang til å bruke fysisk makt med mindre det foreligger en nødretts- eller nødvergesituasjon, eller det er fattet et vedtak med hjemmel i lov. I enkelte tilfeller vil det bety at filmingen eller fotograferingen med videre ikke kan forhindres, og at eventuelle problemer dette medfører må løses ved at den aktuelle tjenesteytingen utsettes eller avsluttes (se pkt. 4 b iv ovenfor), at andre personer forlater stedet og/eller andre mulige tilpasninger. Hvis det oppstår en alvorlig og tilspisset situasjon som ikke kan løses av helse- og omsorgstjenesten med lovlige virkemidler, må politiet tilkalles. Opplysninger om slike hendelser kan være relevant og nødvendig informasjon som må dokumenteres i berørte pasienters eller brukeres journal.
Det følger av dette at ingen kan ta fra personer mobiltelefon eller annet elektronisk eller digitalt utstyr uten at personen selv samtykker til dette eller det er truffet en formell beslutning med hjemmel i lov. Selv om personen i utgangspunktet har samtykket, eller det er truffet formell beslutning, kan imidlertid utstyret ikke fratas personen ved bruk av fysisk makt eller annen tvang. Ved bruk av makt eller tvang må det foreligge en lovlig beslutning om dette.
Politiet kan i særlige situasjoner ta beslag i digitalt utstyr. Journalister kan imidlertid ikke fratas sitt utstyr; dette er begrunnet i kildevernet.