Tannhelsepersonell bør utføre tiltak som kan forebygge tannskader hos barn og unge
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Tannlege eller tannpleier bør i samarbeid med pasient og foresatte vurdere
å henvise barn med horisontalt overbitt på 6 mm eller mer til kjeveortoped for vurdering av tidlig kjeveortopedisk behandling
bruk av tannbeskytter for barn og unge som
utøver idrett eller aktiviteter med høy risiko for tannskader
har horisontalt overbitt 6 mm eller mer eller annen tannstilling som gir høy risiko for tannskader, og som det ikke er aktuelt å behandle kjeveortopedisk.
Tannlege eller tannpleier bør være oppmerksom på at
enkelte diagnoser eller tilstander kan gi høy risiko for tannskader, og bør vurdere behovet for forebyggende tiltak i samarbeid med pasient og foresatte
det kan være utfordrende å finne gode tannbeskyttere til barn og unge som har bitt- eller tannstillingsavvik eller som er under aktiv kjeveortopedisk behandling, og bør vurdere tiltak i samarbeid med kjeveortoped, pasient og foresatte.
Økt risiko for tannskader kan eksempelvis forekomme
hos barn og unge med funksjonshemning, epilepsi, cerebral parese, ADHD eller hos svært aktive barn.
hos barn og unge som praktiserer
kontaktidrett, for eksempel ishockey eller håndball
hestesport
sykkelsport
Tannbeskyttere:
Prefabrikkerte tannbeskyttere som varmes i vann og tilpasses individuelt er et godt alternativ for barn og unge
de må skiftes ut i takt med barnets vekst, tann- og bittutvikling
Det kan være en utfordring å få laget gode tannbeskyttere for pasienter med bitt- og tannstillingsavvik, og de som er under aktiv kjeveortopedisk behandling
Ved behov kan tannbeskytter fremstilles ved pasientens behandler på tannklinikken.
Kjeveortopedisk behandling
Tannregulering av barn og unge er ikke gratis, men noen diagnoser kan utløse rett til stønad fra folketrygden. Barn og unge med overbitt på 6 mm eller mer kan per 2021 få refusjon gitt at noen tilleggskriterier oppfylles.
Tannskader hos barn og unge kan medføre behov for langvarig og omfattende behandling.
Kjeveortopedisk behandling av stort overbitt
Forskningsgrunnlaget består av flere systematiske oversikter som viser at barn med overbitt over 3 mm har økt risiko for dentale traumer, at risikoen øker med størrelsen på overbittet og at tidlig behandling av store overbitt (to-fase behandling) kan redusere risiko for traumer sammenlignet med en-fase behandling i ungdomsalder. Nyere oversikter konkluderer med en økt risiko for traume ved overbitt større enn 5 mm i det permanente tannsettet (Arraj et al., 2019), at stort overbitt kan doble risikoen for tannskader på fortennene (Petti 2015) og at tidlig kjeveortopedisk behandling av fremstående fortenner reduserer forekomst av traumer mer effektivt enn behandling i ungdomsårene (Batista et al., 2018).
Noe om dilemmaet med at kjeveortopedisk behandling er kostbar (vise til ressurshensyn), kan føre til at ikke alle barn får den behandlingen de burde hatt
Tannbeskytter
Forskningsgrunnlaget dokumenterer at bruk av tannbeskytter reduserer risikoen for tannskader ved utøvelse av kontaktidrett (Knapik et al., 2007, Fernandes et al., 2019). Det er sannsynlig at andre idretter eller aktiviteter som medfører fall eller slag mot ansiktet gir en økt risiko for tanntraumer og at tannbeskyttere kan redusere risikoen.
Jamfør tannhelsetjenesteloven § 1-2 og § 1-3 skal fylkeskommunen sørge for nødvendig forebyggelse og prioritere forebyggende tiltak foran behandling. Hvis forebygging av tannskader anses å være en del av den offentlige tannhelsetjenestens oppgaver, skal tannhelsetjenesten dekke utgiftene.
Denne type tjenester, å fremstille tannbeskyttere til barn og unge som trenger det, har nok ikke vært vanlig og det har ikke kommet til uttrykk tidligere som en forventning fra statlige helsemyndigheter. Men det faglige innholdet i det rettslige forsvarlighetsbegrepet vil endres over tid og i takt med kunnskapsutviklingen. Nå foreligger det dokumentasjon på at tiltaket har effekt for barn og unge som generelt har høy risiko for tannskader eller som utøver idrett eller aktiviteter som gir høy risiko for tannskader. Helsedirektoratet mener på denne bakgrunn at fylkeskommunen skal dekke utgiftene.
Om risikoen for tannskade er høy er opp til tannlege eller tannpleier å vurdere ut fra denne anbefalingen, kunnskap om pasienten og egen erfaring.
Fordeler og ulemper
Tidlig kjeveortopedisk behandling:
Fordeler
Kan forebygge tannskader
Store overbitt kan være en psykisk belastning for barn.
Kan medføre at flere barn med habiliteringsbehov henvises kjeveortoped for vurdering av bittforhold.
Ulemper:
Tannregulering i ung alder kan være krevende for noen barn
Tannregulering medfører en kostnad for foresatte
Det vurderes at fordelene veier opp for ulempene for de fleste
Tannbeskyttere:
Fordeler:
Kan forebygge tannskader
Ulemper:
Noen barn kan syns det er krevende å bruke tannbeskytter
Tannbeskytteren må skiftes etter hvert som barnet vokser og tannsettet utvikles
Det vurderes at fordelene veier opp for ulempene for de fleste
Kvalitet på dokumentasjonen
Moderat
Verdier og preferanser
Viktige utfall: Reduksjon i antall tannskader, reduksjon i alvorlighet av tannskader
Den relative viktigheten av utfallene over er vurdert etter en skala fra 1-9 (høyest):
Reduksjon i antall tannskader: 9 Reduksjon i alvorlighet av tannskader: 9
Det antas å ikke være betydelig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene. Ingen kjente negative utfall.
Ressurshensyn
Henvisning av barn og unge til kjeveortoped for å vurdere tidlig kjeveortopedisk behandling
Tiltaket vil ikke ha økonomiske konsekvenser for fylkeskommunen. Tvert imot vil fylkeskommunen ved den offentlige tannhelsetjenesten spare utgifter på lengre sikt fordi tannskader forebygges og utgifter til framtidig behandling av tannskader unngås.
Barn og unges foresatte vil få utgifter ved tiltaket fordi kjeveortopedisk behandling ikke finansieres av fylkeskommunen. Folketrygden gir refusjon for deler av behandlingsutgiftene, der størrelsen på refusjonen avhenger av diagnose og eventuelt andre kriterier i forskriften (lenke her). På lang sikt vil barnet eller ungdommen som voksen spare utgifter for (grunnet) behandling og vedlikehold av tenner som kunne blitt (ble) skadet, hvis ikke skaden ble registrert som en yrkesskade (ved eller på vei til skolen) eller foresatte hadde privat forsikring.
Tannbeskyttere
Tiltaket er anbefalt hvis barnet eller ungdommen har høy risiko for tannskader eller utøver idrett eller regelmessige aktiviteter som medfører høy risiko. Prefabrikkerte tannbeskyttere er et godt alternativ for mange og medfører en mindre kostnad for tannhelsetjenesten selv om tannbeskytteren må skiftes ut i takt med barnets vekst og tannutvikling.
På lengre sikt kan tannskader medføre større kostnader for tannhelsetjenesten, grunnet behandling og vedlikehold av de skadde tennene. Det kan dessuten redusere både tannhelse og livskvalitet for den det gjelder. Barn og unge med høy risiko for tannskader vil ha stor nytte av forebyggende tiltak.
Populasjon (P)
Barn og unge 6-18 år
Tiltak (I)
Tidlig henvisning til kjeveortoped for å vurdere behandling av store overbitt i det permanente tannsett
Sammenligning (C)
Ikke tidlig henvisning til kjeveortoped
Beskrivelse av inkluderte studier
Kjeveortopedisk behandling av stort overbitt
Systematisk litteratursøk i 2014 resulterte i to systematiske oversikter av moderat kvalitet som omhandlet sammenheng mellom overbitt og tannskader:
Nguyen et al.,1999 inkluderte 11 studier publisert fra 1959-1996. Oversikten fant at barn med overbitt større enn 3 mm har to ganger så stor risiko for skader på fortenner enn barn med overbitt mindre enn 3 mm. Risikoen økte med økende overbitt. Risiko for skade var høyere for jenter enn for gutter med overbitt av samme størrelse.
Petti 2015 inkluderte 54 studier (barn, ungdom og voksne) og konkluderte med at stort overbitt kan doble risikoen for tannskader på fronttennene.
En systematisk Cochrane oversikt funnet utenfor søk ble inkludert:
Thiruvenkatachari et al., 2013 konkluderte med at tidlig behandling av store overbitt (2-fase behandling) reduserte risiko for tannskader sammenlignet med en-fase behandling i ungdomsalder.
Oppdatert søk i 2019 fant to systematiske oversikter:
En systematisk litteraturoversikt og meta- analyse (Arraj et al., 2019) undersøkte sammenheng mellom størrelse på overbitt og tannskader. Konklusjonen var at det finnes en sammenheng og det foreligger høyere risiko for traume i alle aldre og tannsett:
primære tannsettet(barn 0-6 år) ved overbitt >=3mm(OR 3,37).
blandingstannsettet ved overbitt >5 mm(OR 2,43)
permanente tannsettet (Barn 12 år) ved overbitt >=5mm(OR1,81)
I en Cochrane rapport (Batista et al., 2018) som er basert på 27 RCT og data fra 1251 deltagere, er konklusjonen at tidlig kjeveortopedisk behandling for barn med fremstående fortenner reduserer forekomst av traumer mer effektivt enn behandling i ungdomsårene.
Nguyen QV, Bezemer PD, Habets L, Prahl-Andersen B : A systematic review of the relationship between overjet size and traumatic dental injuries. Eur J Orthodontics 1999;21(5):503-515
Petti S : Over two hundred million injuries to anterior teeth attributable to large overjet: a meta-analysis. Dent traumatol 2015;31: 1-8
Thiruvenkatachari B, Harrison JE, Worthington HV, O'Brien KD : Orthodontic treatment for prominent upper front teeth (Class II malocclusion) in children. Cochrane Database Syst Rev 2013;11 CD003452
Arraj GP, Rossi-Fedele G, Dogramaci EJ. The association of overjet size and traumatic dental injuries - a systematic review and meta-analysis. Dent Traumatol 2019;06:06.
Batista KB, Thiruvenkatachari B, Harrison JE, O'Brien KD. Orthodontic treatment for prominent upper front teeth (Class II malocclusion) in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Mar 13;3:CD003452. doi: 10.1002/14651858.CD003452.pub4. Review. PMID: 29534303
Populasjon (P)
Barn som utøver kontaktidrett
Tiltak (I)
Bruk av tannbeskytter
Sammenligning (C)
Ingen bruk av tannbeskytter
Beskrivelse av inkluderte studier
Litteratursøk i 2014 fant en systematisk oversikt som omhandlet bruk av tannbeskytter for å forebygge tannskader ved kontaktidrett:
Knapik et al., 2007. Oversikten hadde moderat kvalitet og inkluderte 14 studier publisert fra 1956-2005. Det var stor metodeforskjeller i studiene og de omfattet bruk av tannbeskytter ved utøvelse av kontaktidrett (amerikansk fotball, basketball og rugby). Resultatene viste at bruk av tannbeskytter reduserte risikoen for orofaciale skader. Resultatene tyder på at risikoen for orofacial skade økte med 1,6-1,9 hvis tannbeskytter ikke ble benyttet. Det ble ikke funnet forskjell mellom typer materialer (moderne typer materialer) med hensyn til evne til å absorbere og fordele kraft ved skader. Det ble ikke funnet tilstrekkelig evidens for å si at bruk av tannbeskytter reduserer risiko for hjernerystelse.
Oppdatert søk i 2019, identifiserte en systematisk oversikt og meta- analyse
Fernandes et al., 2019, som undersøkte bruk av tannbeskytter og forekomst av tannskader og dento-alveolære traumer blant idrettsutøvere. Konklusjonen etter evaluering ved GRADE metodikk, var at bruk av tannbeskytter reduserer forekomsten av dento-alveolære traumer ved kontaktidrett.
Knapik JJ, Marshall SW, Lee RB, Darakjy SS, Jones SB, Mitchener TA, delaCruz GG, Jones BH : Mouthguards in sport activities: history, physical properties and injury prevention effectiveness. Sports Medicine 2007;37(2):117-44
Fernandes LM, Neto JCL, Lima TFR, Magno MB, Santiago BM, Cavalcanti YW, et al. The use of mouthguards and prevalence of dento-alveolar trauma among athletes: A systematic review and meta-analysis. Dent Traumatol 2019;35(1):54-72.
Helsedirektoratet (2022). Tannhelsepersonell bør utføre tiltak som kan forebygge tannskader hos barn og unge [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 31. mars 2022, lest 22. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/tannskader-tannutviklingsforstyrrelser-syreskader-og-tmd-hos-barn-og-unge-0-20-ar/tannhelsepersonell-bor-utfore-tiltak-som-kan-forebygge-tannskader-hos-barn-og-unge