Barn og unge over 4 år bør få BW-røntgen ved statusundersøkelse hvis det er nødvendig for å stille diagnose
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Tannhelsepersonell bør
ta
røntgen av tenner i sidesegmentene, oftest for å stille kariesdiagnose på flater som vender mot hverandre (approksimalflater) eller i tyggeflater (okklusalkaries)
(BW) av barn over 4 år ved statusundersøkelse av tenner og munn, hvis det er nødvendig for å stille diagnose av
karies
«mellom tenner» i sidesegmentene, dvs. flater på jeksler som vender mot hverandre
på tenner i kontakt. Initialkaries her kan bare diagnostiseres ut fra BW
karies i jekslers tyggeflater
- i tillegg til visuell inspeksjon
periodontitt
agenesier
Behandlingsansvarlig skal i henhold til strålevernforskriften gjøre en individuell berettigelsesvurdering.
Berettigelsesvurdering
I henhold til strålevernforskriften § 39 skal det gjøres en individuell berettigelsesvurdering før røntgen tas. Røntgen er berettiget dersom de samlede diagnostiske fordelene for individet er større enn ulempene som strålebruken medfører. Fordeler og risiko ved alternative metoder for samme formål, som innebærer liten eller ingen eksponering for ioniserende stråling, skal vurderes.
Utdrag fra veilederen om berettigelsesvurdering: «Berettigelsen av medisinsk strålebruk skal alltid vurderes for den enkelte pasient (individuell berettigelsesvurdering) og før pasienten eksponeres. Vurderingen skal ta utgangspunkt i kliniske opplysninger, pasientens symptomer, planlagt behandling etc.
Eksempler på dental strålebruk som ikke er berettiget:
Gjentagelse av røntgenundersøkelser som allerede er utført uten at det foreligger en ny klinisk problemstilling.
Røntgenundersøkelser der det er usannsynlig at resultatet får konsekvenser for diagnostikk eller behandlingen av pasienten, for eksempel gjentagende røntgenundersøkelser i forbindelse med ulike typer av pasientoppfølgning.
Rutineundersøkelser med røntgen uten at det er vurdert individuelt berettiget (f.eks. OPG eller fullstatus røntgen på alle nye pasienter).»
Individuell berettigelsesvurdering skal ta utgangspunkt i kliniske opplysninger
Kliniske opplysninger er ikke synonymt med klinisk undersøkelse. Opplysningene kan komme fra pasienten, fra journalen eller fra en klinisk undersøkelse. Tannlege/tannpleier avgjør om berettigelsesvurderingen kan gjøres på grunnlag av journalopplysninger/opplysninger fra pasienten, eller om det bør gjøres en klinisk undersøkelse.
BW kan være unødvendig/uberettiget hvis:
det kan stilles kariesdiagnose uten røntgen
det er kort tid siden BW er tatt og disse bildene kan benyttes til diagnostisk formål ved statusundersøkelsen.
barnet er under 5 år
det er andre forhold som tilsier at BW er unødvendig eller ikke mulig å ta.
Det er ikke nødvendig å dokumentere i journalen at individuell berettigelsesvurdering er gjort.
Tidlig diagnostikk av karies
Kariessykdommen er av en slik karakter, til forskjell fra mange andre sykdommer, at den ikke kan oppdages av pasienten før den er synlig eller gir symptomer. Da kan prosessen ha kommet så langt at den er irreversibel og deler av tannvevet er gått tapt. Derfor skal barn og unge innkalles regelmessig, jamfør tannhelsetjenesteloven, til undersøkelse for å oppdage karies i tidlige stadier.
Generelt vil barn ha nytte av tidlig kariesdiagnostikk fordi sykdommen kan stanses eller reverseres i tidlig fase ved behandling med fluor eller fissurforsegling og motivasjon til god tannhelseatferd.
Tannhelsepersonell som foretar røntgenopptak skal ha den kunnskapen og kliniske treningen som er nødvendig for å få god teknisk kvalitet på bildene. Det er dokumentert at bildekvaliteten har stor betydning for god diagnostikk og er avgjørende for nytten av røntgenundersøkelsen.
Røntgenopptak av små barn kan være utfordrende. De fleste barn mestrer å ta BW-opptak ved 5 år, men for noen kan det være problematisk. Derfor skal personell som tar opptak av små barn ha god kunnskap og trening i dette.
Erfaren tannlege eller tannpleier på klinikken kan benyttes til oppfrisking av kunnskap og veiledning. Ved behov for ekstern bistand kan spesialister i kjeve- og ansiktsradiologi eller pedodonti være nyttige.
Forskningsgrunnlaget viser at bruk av røntgenbilder (BW) i kariesundersøkelse øker antall registrerte approksimale lesjoner med to til åtte ganger. I tillegg gir BW god informasjon om dentinkaries i okklusale flater.
Kariessykdommen er av en slik karakter til forskjell fra mange andre sykdommer, at den ikke kan oppdages av pasienten før den er synlig eller gir symptomer. Da kan sykdommen ha kommet så langt at den er irreversibel. Tidlig diagnostikk har generelt stor nytte for barnet, fordi sykdommen kan stanses eller reverseres i et tidlig stadium ved behandling med fluor eller fissurforsegling og motivasjon til god tannhelseatferd. Nyere forskning tyder på at forekomsten av initialkaries blant ungdom kan være høy og at mange initialkarieslesjoner utvikler seg. I en svensk studie ble det funnet at halvparten av de initiale karieslesjonene ved 15-årsalder utviklet seg til manifest karies ved 20-årsalder (Isaksson et al 2013).
Redusert kariesforekomst kan medføre at noen ikke vil ha nytte av BW-røntgen. På den andre siden vil forlengete undersøkelsesintervaller gjør det mer aktuelt å ta BW siden barnets kariesrisiko kan endre seg. Statusundersøkelse er en diagnostisk undersøkelse, og BW vil ofte være nødvendig for å stille kariesdiagnose i sidesegmentene. BW er også nyttig for å oppdage eller diagnostisere periodontitt og andre tilstander hos barn og unge som for eksempel agenesier og retinerte tenner.
I henhold til strålevernforskriften skal det alltid gjøres en berettigelsesvurdering av behovet for røntgen, se detaljer under Praktisk.
Fordeler og ulemper
Fordeler:
BW øker presisjonen i kariesdiagnostikk i sidesegmentene, og flere karieslesjoner oppdages.
Flere karieslesjoner i tidlig fase oppdages og kan behandles non-operativt.
Det blir sannsynligvis tatt BW av flere barn hvor dette er indisert, også barn med spesielle behov.
Flere agenesier og ektopiske frembrudd vil trolig oppdages på et tidlig tidspunkt.
Ulemper:
Det kan bli tatt BW av noen barn som verken har sykdom eller tilstander med behov for intervensjon, men dette kan en ikke vite på forhånd.
Helseskader ved dental røntgen. Stråledosen i dag er mye lavere enn tidligere.
Unødvendige røntgenundersøkelser tar tid.
Det vurderes at fordelene veier opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen
Moderat.
Verdier og preferanser
Det antas å ikke være noen viktig usikkerhet eller variasjon med hensyn til hvordan folk verdsetter de viktigste utfallene.
Den relative viktigheten av to utfall er vurdert etter en skala fra 1 til 10:
Karies: 9
Helseskader av røntgenstråling: 1
Ressurshensyn
Praksis varierer i dag. For noen kan tiltaket innebære mer bruk av røntgen, men merkostnadene er minimale. På lengre sikt kan tiltaket gi besparelser og bedre oral helse fordi karies, agenesier og andre tilstander oppdages tidlig.
Populasjon (P)
Barn 0–18 år
Tiltak (I)
Bite-wing røntgen (BW) av alle barn i bestemte aldersgrupper, ut over dette røntget etter individuell vurdering
Sammenligning (C)
Ingen BW eller BW på indikasjon
Utfall (O)
Karies, Helseskader av røntgenstråling
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlaget er basert på to retningslinjer som begge ble vurdert til å ha moderat til lav metodologisk kvalitet
EAPD guidelines for use of radiographs in children, utarbeidet av European Academy for Paediatric Dentistry (EAPD) i 2003.
Kariesdiagnostikk
Det er vist at bruk av røntgenbilder (BW) i kariesundersøkelse øker antall registrerte approksimale lesjoner med to til åtte ganger. I tillegg gir røntgenbilder (BW) god informasjon om karies i dentin under okklusale flater. God teknisk kvalitet på røntgenbildene og god diagnostikk er avgjørende for nytten av røntgenundersøkelsen (retningslinjen Selection criteria for dental radiography 2013).
EADP guidelines 2003 skriver at røntgenbilder ikke skal tas rutinemessig, det vil si at røntgenbilder (BW) for barn med lav kariesrisiko vil ha liten diagnostisk verdi. Det anbefales ulike intervaller mellom røntgenopptak etter barnets alder og kariesrisiko.
21. Faculty of General Dental Practice i UK.
Selection criteria for dental radiography. 2013. https://www.fgdp.org.uk/publication/selection-criteria-dental-radiography.
189.
EAPD guidelines for use of radiographs in children,. European Academy for Paediatric Dentistry (EAPD) i 2003.
Helsedirektoratet (2018). Barn og unge over 4 år bør få BW-røntgen ved statusundersøkelse hvis det er nødvendig for å stille diagnose [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 31. mars 2022, lest 22. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/tannhelsetjenester-til-barn-og-unge-020-ar/tann-og-munnundersokelser-av-barn-og-unge/barn-og-unge-over-4-ar-bor-fa-bw-rontgen-ved-statusundersokelse-hvis-det-er-nodvendig-for-a-stille-diagnose