Forskningsgrunnlaget er basert på:
- Retningslinjen «Strategies to prevent dental caries in children and adolescents», utarbeidet av Irish Oral Health Services Guideline Initiative i 2009
- Tre systematiske oversikter
- Moynihan et al., 2014
- Li &et al., 2012
- Salas et al., 2015
- Et bokkapittel (Zero et al., 2008)
- «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet», utgitt av Helsedirektoratet i 2014.
Sammenhengen mellom hyppig inntak av mat og drikke med fermenterbare karbohydrater (sukker) og karies er godt dokumentert (Zero et al., 2008). Det er også vist sammenheng (moderat kvalitet, se GRADE-tabeller) mellom totalt sukkerinntak og kariesutvikling (Moynihan et al., 2014).
Det er noe usikkerhet angående viktigheten av inntaksfrekvensen versus den totale sukkermengden i moderne populasjoner, men det er sannsynlig at begge faktorene er viktige for kariesutvikling. Derfor er det rimelig å oppfordre til å redusere både frekvensen og den totale mengden av inntatt sukker (Zero et al., 2008, Moynihan et al., 2014).
Nasjonale kostråd i Norge 2014, gir råd om å begrense inntaket av mat og drikke som har høyt energiinnhold og lite næring, som brus, godteri og snacks. Videre anbefales det at inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til under 10 energiprosent. Hyppig inntak av matvarer med høyt sukkerinnhold bør unngås for a redusere risikoen for karies.
Sukkererstatninger
Det er økt bruk av ikke-kariogene søtningsmidler som erstatning av sukker i mat, drikke og medisiner. Disse kan være energigivende (sorbitol og xylitol) eller energifrie/intense (acesulfam K, aspartam, sakkarin).
Det er ingen studier som viser effekt av energifrie søtningsmidler på kariesutvikling. Selv om effekten av sorbitol og xylitol i tyggegummi og godteri har vært undersøkt i en rekke studier, er evidensen for at de har kariesforebyggende effekt mangelfull.
Dokumentasjon av søk etter retningslinjer (PDF)
Forskningsgrunnlag erosjoner
I søket ble det ikke funnet noen systematiske oversikter som viser effekt av kostholdsråd for forebyggelse av dentale erosjoner.
European Federation of Conservative Dentistry har i 2015 utgitt en konsensusrapport om diagnostikk og behandling av dentale erosjoner (ekspert uttalelser) (Carvahlo et al., 2015). De anbefaler at for pasienter hvor kostholdsfaktorer kan være årsaken til erosjoner bør følgende kostholdsråd gis:
- Reduser frekvensen av inntak av syreholdig mat og drikke.
- Unngå spise- og drikkevaner som forlenger syrekontakt med tennene.
- Velg trygge alternativer, som mat og drikke med kalsium, vann eller melk
To systematiske oversikter så på kostholdsfaktorer og risiko for dentale erosjoner (Li et al., 2012, Salas et al., 2015).
En systematisk oversikt (Li etal., 2012, vurdert til lav/moderat kvalitet) så på kost og sammenheng med dentale erosjoner, basert på ni studier. De fant sammenheng med inntak av brus og vit C-tabletter, men det var ikke mulig å skille ut frekvens av inntak og utvikling av erosjoner i artikkelen.
Den nyeste oversikten (Salas et al., 2015), vurdert til god metodologisk kvalitet, så på kostholdsfaktorer og risiko for dentale erosjoner og inkluderte 13 studier (8–19 åringer). Oversikten konkluderte med at høyt inntak av brus, surt godteri/snacks og sur juice økte risiko for erosjon, mens melk og yoghurt reduserte det. I GRADE ble kunnskapsgrunnlaget fra disse oversiktene vurdert til å ha veldig lav kvalitet.