I tråd med pasient- og brukerrettighetsloven (lovdata.no) skal helsepersonell sikre at kvinnen har forstått informasjonen som blir gitt. Gravide bør få kunnskapsbasert informasjon og få en reell mulighet å ta informerte valg og ha innflytelse på oppfølgingen i svangerskapet.
Fastlege og/eller jordmor skal sørge for at det er avsatt tilstrekkelig tid med kvalifisert tolk for kvinner med begrensede kunnskaper i norsk språk. Se Helsepersonells ansvar for god kommunikasjon via tolk.
Gravide kan finne informasjon her: Gravid (helsenorge.no)
Gravide skal få kunnskapsbasert informasjon og ha innflytelse på oppfølgingen i svangerskapet
Gravide har ulik kunnskap og livserfaring, og informasjonsbehovet er individuelt. I samtalen med kvinnen og hennes partner kartlegges behovet for informasjon. Informasjonen må være god nok til at den gravide har tilstrekkelig grunnlag for å medvirke og ta valg om egen helse. Slike samtaler tilrettelegges individuelt for å imøtekomme kvinner og familier med særlige behov.
Informasjon om helhetlig tilbud i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen
- svangerskapsomsorgen i kommunen ved jordmor og/eller lege
- fødsels- og/eller foreldreforberedende kurs
- valg av fødested; kvinneklinikk, fødeavdeling, fødestue og hjemmefødsel
- barseltid i sykehus og tilbud i kommunen, hjemmebesøk av jordmor og helsesykepleier
- etterkontroll hos jordmor eller lege
- tilbudet i helsestasjonen, om oppfølging i sped- og småbarnstid
Informasjon om foreldreskap
NAV.no har informasjon om rettigheter og plikter knyttet til ulike former for foreldreskap og foreldreansvar:
- Farskap og foreldreansvar (nav.no)
- Farskap for barn født av utenlands surrogatmor i utlandet (nav.no)
- Biologisk far (nav.no)
- Medmorskap (nav.no)
- Morskap (nav.no)
- Farskap eller medmorskap fastsatt i utlandet (nav.no)
Informasjon om farskap og foreldreansvar
Farskap til et barn kan fastsettes på tre måter: automatisk for barn født i ekteskap, ved erklæring (digitalt/elektronisk eller på et offentlig kontor) eller ved dom. Nav har mer informasjon om reglene for farskap og foreldreansvar (nav.no):
- Gifte foreldre
- Separerte foreldre
- Ugifte foreldre
- Erklæring av foreldreansvar
- Erklære farskap digitalt
- Erklære farskap på offentlig kontor
Undersøkelser har kartlagt gravides ønsker og behov [2] [3]. Disse kan sammenfattes slik: Gravide ønsker et ukomplisert svangerskap og fødsel, kontinuitet med samme helsepersonell og et helsepersonell med evne til å informere.
Delaktighet og medbestemmelse
Delaktighet og medbestemmelse er en pasientrettighet, nedfelt i pasient- og brukerrettighetsloven (lovdata.no). Brukermedvirkning og samvalg forutsetter at helsepersonell utfører sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som er nedfelt i helsepersonelloven (lovdata.no).
For å oppfylle lovkravet om delaktighet og medbestemmelse er det viktig for helsepersonell i svangerskapsomsorgen å være lydhøre og ta hensyn til kvinnenes unike behov og gi informasjon om tilbudet i svangerskaps- fødsels- og barselomsorgen [1][4][5][6]. Hensikten er å styrke autonomi og mestring av morsrollen.
Lokal tilrettelegging av tjenesten på en brukervennlig måte kan bidra til å gi gravide og partner/familie medbestemmelse. Gravide skal oppleve en samordnet tjeneste og få vite hvem som skal yte de aktuelle tjenestene i fødsels- og barselomsorgen i helseforetaket og i det lokale tilbudet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, inkludert psykisk helsetjeneste. Når fastlege, jordmor og helsestasjon ikke er tilgjengelig, skal gravide vite hvor de kan henvende seg for svangerskapsrelaterte forhold.
Gravide og familier med annen språk- eller kulturbakgrunn enn etnisk norsk
Det er et ledelsesansvar å sikre riktig og tilstrekkelig kompetanse i tjenestene i tråd med demografisk utvikling. Svangerskapsomsorgen må være kultursensitiv og legge til rette for familier med migrant- og innvandrerbakgrunn.
Tjenestene må tilrettelegges slik at samisk språk og kulturell bakgrunn ivaretas og at det ytes forsvarlige tjenester, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-10 fjerde ledd og lov om Sametinget og andre samiske rettsforhold § 3-5.
Gravide har rett på informasjon om sin helsetilstand og om helsehjelpen som skal gis. Informasjonen skal være tilpasset individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-2 (lovdata.no) og § 3-5 (lovdata.no). I tråd med dette skal det sikres at kvinnen forstår informasjonen som blir gitt.
Kvalifisert tolk brukes ved behov. Ved bruk av tolk, vil det være behov for å utvide konsultasjonstiden. Se mer i veilederen Helsepersonell har ansvar for god kommunikasjon via tolk.
Aktuelle lover
- Lovpålagt plikt for jordmødre og leger i helsepersonelloven § 35 (lovdata.no) om melding om fødsel
- Automatisk foreldreansvar for foreldre som får barn utenfor samliv: Endringer i barnelov (regjeringen.no)
- Erklæring av farskap og medmorskap barnelova §§ 3 og 4 (lovdata.no)
1. Antenatal care routine care for the healthy pregnant woman. Clinical Guideline. National Collaborating Centre for Women´s and Children´s Health. 2008. https://www.nice.org.uk/guidance/cg62/evidence/full-guideline-corrected-june-2008-196748317.
2. S Downe, K Finlayson, Ö Tuncalp, AM Gülmezoglu. What matters to women; a scoping review to identify the processes and outcome of antenatal care provision that are important to healthy pregnant women. BJOG. 2016. 123. 4. 529-39. 10.1111/1471-0528.13819.
3. IS Sjetne, O Holmboe. Brukererfaringer med fødsel- og barselomsorgen i 2016 (PasOpp-rapporter). Folkehelseinstituttet. PasOpp-rapport nr. 2017:519. ISSN (elektronisk) 1890-1565.. 2017. https://www.fhi.no/publ/2017/brukererfaringer-med-fodsels--og-barselomsorgen-i-2016-nasjonale-resultater/.
4. Anbefalinger for svangreomsorgen. København, Danmark: Sundhedsstyrelsen; 2013. https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/graviditet-og-foedsel/anbefalinger-for-svangreomsorgen.
5. Mödrahälsovård, Sexuell och Reproduktiv Hälsa. SFOG. Interessegruppen för mödrahälsovård. Samordningsbarnmorskorna inom SBF i samarbete med Mödrahälsovårdspsykologernas förening. 2008/2016. Rapport nr 76. http://www.barnmorskeforbundet.se/wp-content/uploads/2016/12/Modrahalsovard-Sexuell-och-Reproduktiv-Halsa-2016-Rev.-Bla-Bok.pdf.
6. Nasjonale faglige retningslinjer for svangerskapsomsorgen. Oslo: Sosial- og helsedirektoratet; IS-1179, 2005.
Siste faglige endring: 09. desember 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Gravide skal få kunnskapsbasert informasjon og ha innflytelse på oppfølgingen i svangerskapet [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 09. desember 2019, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/svangerskapsomsorgen/svangerskapsomsorgen-og-informasjon-til-gravide/gravide-skal-fa-kunnskapsbasert-informasjon-og-ha-innflytelse-pa-oppfolgingen-i-svangerskapet