Selvhjelp kan tilbys til ungdom og voksne med bulimi i påvente av behandling.
Pårørende til barn, ungdom eller voksne med bulimi kan benytte selvhjelp.
Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere
Selvhjelp kan tilbys til ungdom og voksne med bulimi i påvente av behandling.
Pårørende til barn, ungdom eller voksne med bulimi kan benytte selvhjelp.
Selvhjelpsgrupper bør ha en leder med relevant erfaring.
Ved alvorlig bulimi bør ikke selvhjelp komme istedenfor behandling i spesialisthelsetjenesten.
For mer informasjon om selvhjelpsgrupper eller selvhjelpsmateriell ta kontakt med:
Oppsummert forskning på dette feltet tyder på at selvhjelp kan ha positiv effekt for personer med bulimi i forhold til flere utfallsmål; overspising, oppkast, selvrapportert bulimiske symptomer, bedret holdninger til egen kropp. Dokumentasjonen har lav eller svært lav kvalitet. I den oppsummerte forskningen spesifiseres det ikke hva slags type selvhjelp som benyttes. Det er konsensus blant klinikere og brukere i arbeidsgruppen på bakgrunn av oppsummert forskning og erfaring at selvhjelp kan være nyttig for personer med bulimi. Selvhjelp kan være både bøker, selvhjelpsgrupper og internettbaserte programmer.
Arbeidsgruppen valgte å tilråde en svak anbefaling basert på oppsummert forskning hvor kvaliteten på evidensgrunnlaget er svært lav eller lav (målt ved GRADE).
Bruk av selvhjelp kan medføre bedring i helsetilstanden ved reduksjon i overspising, oppkast, bulimiske symptomer og bedret holdninger til egen kropp, samt etablere motivasjon og håp og styrke ansvarsfølelsen.
Vi har samlet sett svært lav tillit til dokumentasjonen av effekt, da forskningsdokumentasjonen ble målt til å ha lav eller svært lav kvalitet med GRADE.
Ved litteratursøk ble det funnet en aktuell systematisk oversiktsartikkel for denne problemstillingen:
I Erford et al., (2013) er det utført meta-analyse for flere utfallsmål. Grunnet manglende informasjon om enkeltstudiene som er inkludert, så er forskningsdokumentasjonen vurdert til å ha lav og svært lav kvalitet ved GRADE.
I den systematiske litteraturoversikten ser de blant annet på selvhjelp sammenlignet med det å stå på venteliste. Selvhjelp inkluderte både «client-directed (pure) self help» og ulike typer «therapist-directed guided selfhelp».
Oversikten viser at det er signifikant bedre å få selvhjelp enn å stå på venteliste for flere relevante utfallsmål. Selvhjelp fører til en signifikant reduksjon i overspising, oppkast, selvrapportert bulimiske symptomer og en bedring av egne holdninger til egen kropp. Det er svært lav kvalitet på dokumentasjonen, med unntak av for utfallsmålet overspising, hvor det er lav kvalitet. Det betyr at vi har liten eller begrenset tillit til effektestimatet for disse utfallsmålene. Effektestimatet kan være vesentlig ulik den sanne effekten.
Resultattabell - selvhjelp og bulimi, Erford et al., (2013) (PDF)
5. BT Erford, T Richards, E Peacock, K Voith, H McGair, B Muller, K Duncan, CY Chang. Counseling and guided self‐help outcomes for clients with bulimia nervosa: a meta‐analysis of clinical trials From 1980 to 2010. Journal of Counseling & Development. 2013. 91. 2. 152-172.
Siste faglige endring: 25. april 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Selvhjelp kan tilbys til personer med bulimi [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 25. april 2017, lest 25. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/selvhjelp/selvhjelp-kan-tilbys-til-personer-med-bulimi