Fluoksetin (antidepressiva) kan tilbys som supplement til annen behandling for voksne, ved indikasjon bulimi.
Fluoksetin (antidepressiva) kan brukes til behandling av bulimi, som supplement til annen behandling
Antidepressiva bør ikke tilbys barn og unge ved indikasjon bulimi.
For barn og unge med depresjon og bulimi, se gjeldene retningslinje for behandling av depresjon hos barn og unge fra NICE (nice.org).
Det er behov for forskning på langtidseffekter ved bruk av antidepressiva ved indikasjon bulimi. Det er også behov for forskning på bruk av antidepressiva ved ulike grader av bulimi og depresjon.
Oppsummert forskning viser at bruk av antidepressiva, for personer med bulimi som er over 16 år, har positiv effekt på en rekke relevante utfallsmål som remisjon, klinisk forbedring, nedgang i overspising og mindre oppkast (signifikant effekt). Dokumentasjonen for disse utfallsmålene har moderat kvalitet, målt ved GRADE. Antidepressiva kan derfor brukes ved indikasjon på bulimi også uten depressive symptomer. Antidepressiva bør likevel kun brukes som et supplement til annen behandling, vurdert ut fra klinisk erfaring.
Fluoksetin er godkjent av Statens legemiddelverk for voksne ved indikasjon bulimi, ved samtidig psykoterapi.
Anbefalingen er svak, på bakgrunn av oppsummert forskning og konsensus i arbeidsgruppen.
Fordeler og ulemper
Fordeler: Oppsummert forskning viser at bruk av antidepressiva, for voksne med bulimi, har positiv effekt på relevante utfallsmål som remisjon, klinisk forbedring, nedgang i overspising og mindre oppkast (signifikant).
Ulemper: Oppsummert forskning viser at det ikke er forskjell i frafall fra behandlingen for de som fikk antidepressiva og de som fikk placebo. Antidepressiva har ulike bivirkninger, men ulike bivirkninger er ikke oppgitt i den oppsummerte forskningen. En bivirkning kan være følelsemessig avflatenhet.
Totalt: Det er vurdert at fordelene veier opp for ulempene ved bruk av antidepressiva for voksne med bulimi, men bruk av antidepressiva kan kun brukes som et supplement til annen behandling.
Kvalitet på dokumentasjonen
Kvalitet på dokumentasjon er moderat grunnet uklar randomisering og allokering i de fleste studiene.
Beskrivelse av inkluderte studier
En systematisk oversiktsartikkel av høy kvalitet er inkludert i kunnskapsgrunnlaget, og belyser om antidepressiva bør brukes til å behandle bulimi:
- Bacalchuk J & Hay (2003). Antidepressants versus placebo for people with bulimia nervosa. The Cochrane Library.
Bacalchuk et al., (2003) viser at:
Det er signifikant bedre å få antidepressiva enn placebo målt ved utfallsmålene remisjon og klinisk forbedring. Ved sammenligning mellom «any drugs» og placebo var det signifikant bedre å få «any drugs» målt ved overspising og oppkast. Her er dokumentasjonen for disse utfallsmålene målt til å ha moderat kvalitet vurdert med GRADE. Vi har moderat tillitt til effektestimatet. Effektestimatet ligger sannsynlig nær den sanne effekten, men effektestimatet kan også være vesentlig ulik den sanne effekten.
For utfallsmålet bulimiske symptomer, (forskjell i det gjennomsnittlige antall av bulimiske episoder ved studieslutt/ the difference in the mean number of bulimic episodes at the end of the trial), er det ikke signifikant bedre å få antidepressiva enn placebo. Dokumentasjonen på utfallsmålet "bulimiske symptomer" er målt til svært lav kvalitet vurdert med GRADE. Vi har liten tillit til effektestimatet: Effektestimatet kan være vesentlig ulikt den sanne effekten.
Resultattabell - antidepressiva, Bacalchuk et al., (2003) (PDF)
40. J Bacaltchuk, PP & Hay. Antidepressants versus placebo for people with bulimia nervosa. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2003.
Siste faglige endring: 25. april 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Fluoksetin (antidepressiva) kan brukes til behandling av bulimi, som supplement til annen behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 25. april 2017, lest 22. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/spiseforstyrrelser/legemiddelbehandling-for-pasienter-med-spiseforstyrrelser/fluoksetin-antidepressiva-kan-brukes-til-behandling-av-bulimi-som-supplement-til-annen-behandling