Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Akuttmottakene skal ha én ansvarlig leder. Mottakene bør organiseres som en egen avdeling med fast ansatt personell hvor lederen har det overordnede ansvaret for å ha rutiner og systemer på plass. Dersom kravet til forsvarlighet gjør det nødvendig, skal det pekes ut medisinskfaglige rådgivere som skal bidra til å gi lederen et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag i saker som gjelder medisinskfaglige spørsmål. Rådgiveren bør ha nødvendige fullmakter til å utforme medisinsk faglige rutiner og prosedyrer i avdelingen.
Ledelsen bør delegere den daglige driften av avdelingen til helsepersonell. Det er behov for leger og/eller sykepleiere som har ansvar for å drifte akuttmottak, prioritere mellom oppgaver og sikre god pasientflyt. Det bør være ansvarlig overlege på vakt til enhver tid.
Anbefalte metoder for ledelse av akuttmottak er beskrevet under.
En ansvarlig leder
Akuttmottak har én ansvarlig leder som har det overordnede og helhetlige ansvaret for mottaket og er kjent for alle ansatte. Leder av akuttmottak sørger for nødvendig samarbeid med andre berørte avdelinger på sykehuset ved å forankre felles forståelse av roller, oppgaver og ansvar i akuttmottak samt sykehusovergripende rutiner og prosedyrer. Det er lederen som tar endelige beslutninger i avdelingen og har ansvaret for de beslutningene som er tatt. Det er en fordel om helsepersonell som har fast tilknytning til akuttmottak har en felles ledelse for å sikre tverrfaglig samarbeid.
Medisinskfaglig rådgiver
Leder av akuttmottak kan ha ulik bakgrunn. Dersom leder av akuttmottak ikke er lege, ansettes en legespesialist innenfor relevant spesialitet som medisinskfaglig rådgiver, fortrinnsvis en spesialist i akutt- og mottaksmedisin. Medisinskfaglig rådgiver gir lederen råd i medisinskfaglige spørsmål, organiserer internundervisning og sørger for at avdelingen har medisinsk faglige rutiner og prosedyrer.
Ansvarlig overlege på vakt
Akuttmottak organiseres slik at det er ansvarlig overlege på vakt til enhver tid. Ansvarlig overlege på vakt samarbeider med andre relevante medisinske spesialister og leger i spesialisering (LIS), og har et ansvar for at pasienter behandles på rett sted til rett tid.
Samarbeid med andre avdelinger på sykehuset
Ledelsen sørger for å etablere rutiner for samarbeid mellom akuttmottak og øvrige spesialavdelinger på sykehuset for utarbeidelse av rutiner og prosedyrer. Dette er beskrevet i denne retningslinjens anbefaling om samarbeid med andre sykehusavdelinger.
Lederen har ansvar for at avdelingen driftes forsvarlig, slik at de ansatte settes i stand til å yte forsvarlig helsehjelp til pasientene. Hovedmålet for ledelsen er å legge forholdene til rette for at alle pasienter som kommer til akuttmottaket til enhver tid blir ivaretatt av helsepersonell med nødvendig kompetanse og får forsvarlig helsehjelp. Det må være en medisinsk ansvarlig tilgjengelig til enhver tid med nødvendig vurderings- og beslutningskompetanse. Pasientene innlegges akutt med ulike medisinske behov og akuttmottaket har periodevis høy pasienttilstrømming. Det er derfor nødvendig med god strategisk ledelse og etablerte rutiner for kontakt med samarbeidende avdelinger. For å oppnå forsvarlig helsehjelp kan det ikke være tvil om hvem som har pasientansvar. I tillegg til medisinsk håndtering av pasienter gjennomføres avdelingens daglige drift med god logistikk for å holde liggetid nede og sikre at pasientene kommer videre.
Rundskriv om lederansvar i sykehus (regjeringen.no) angir at medisinskfaglig rådgiver vil være ansvarlig for de oppgavene vedkommende blir tildelt som for eksempel å gi medisinske råd. Leder av avdelingen vil ha et overordnet ansvar for avdelingen, selv om oppgaver er delegert til en medisinskfaglig rådgiver. En medisinskfaglig rådgiver kan få delegert nødvendige fullmakter til å utforme faglige rutiner og prosedyrer i avdelingen, og ansvar for å organisere internundervisning.
Kunnskapssenterets læringsnotat Akuttmottak-risikosone for pasientsikkerhet (fhi.no) beskriver at lederstrukturen i akuttmottak har utfordringer i forhold til å ha en klar, overordnet ledelse med myndighet til å organisere arbeidet på tvers av spesialavdelinger. Det fremheves også behov for en kontinuerlig klinisk ledelse som i tillegg til å ha det medisinsk faglige ansvaret for utredning og behandling av pasienter har et spesielt ansvar for driften av avdelingen inkludert prioritering og logistikk.