Ansvar for utstyr og utføring av hørselsscreening av nyfødte ligger på barsel- og nyfødtintensiv avdeling. Personalet på disse avdelingene har i utgangspunktet ikke audiologisk kompetanse. Tilhørende øre-nese-halsavdeling bør derfor tilby audiologisk undervisning og veiledning.
3. Krav til personell, utstyr og registrering ved hørselsscreening av nyfødte
Aktuelle leverandører og tilgjengelig utstyr kan stadig endres. Ved anskaffelse av utstyr er det nødvendig å vurdere at det faktisk avdekker hørselstap > 40 dB HL i tillegg til å begrense antall falske positive resultater.
- Audiologisk utstyr til hørselsscreening tilhører den enkelte avdeling (barsel/nyfødt intensiv), utgifter til utstyr og engangsmateriale belastes avdelingen.
- Kalibrering gjennomføres etter leverandørens anbefalinger, i tillegg bør utstyret regelmessig kontrolleres subjektivt.
- Avdelingsledelsen ved barsel- og nyfødtintensiv avdeling har ansvar for å kvalitetssikre at personalet har hatt opplæring og utfører nødvendig kalibrering og vedlikehold av utstyret.
- Leverandør er ansvarlig for opplæring i bruk av screeningapparatur.
- Lokal hørselssentral kan bistå med grunnleggende teoretisk opplæring
- For å vedlikeholde nødvendig kompetanse, kan det være hensiktsmessig at det opprettes en ressursgruppe på avdelingsnivå.
Nødvendig opplæring i bruk av screeningverktøy gir sikrere diagnostikk og forhindrer feil håndtering av utstyr.
Kontinuerlig audiologisk opplæring er avgjørende for at helsepersonell har oppdatert kunnskap og kompetanse, og det gir i tillegg motivasjon til arbeidet.
Når resultat av hørselsscreening ikke er passert, vil personalet på barsel- og nyfødtintensiv avdeling være de første som informerer foreldrene. Grunnleggende kunnskap om audiologi og kjennskap til utstyr er nødvendig for å gi korrekt informasjon.
Sykdommer og avvikende screeningresultater i løpet av barnas første leveår skal registreres.
Ikke-passert hørselsscreening av nyfødte skal meldes til Medisinsk fødselsregister. Når hørselsscreening ikke er passert (på ett eller to ører), og barnet henvises til høresentralen for videre testing, er de ansatte på barsel- og nyfødtintensiv avdeling ansvarlige for å rapportere dette.
Medisinsk fødselsregister registrerer alle fødte i Norge. Data som skal registreres:
- hvilket øre som ikke er passert
- antall forsøk på retesting
- testmetode
- TEOAE
- AABR
Registeringen gjøres elektronisk.
Måling av screeningresultater vil bidra til å sikre høy kvalitet og kostnadseffektivitet. Innsamling av helseopplysninger i Medisinsk fødselsregister gjør det mulig å samle data som kan bidra til kvalitetssikring og forskning på området.
Informasjon om hvor mange som ikke har fått passert resultat på barsel- eller nyfødtintensiv avdeling, og hvor mange av disse som senere får påvist hørselstap, gir informasjon som kan brukes på flere områder.
Ved å registrere alle diagnostiserte hørselstap i et nasjonalt register sikres datainnsamling uavhengig av geografiske forhold.
Ved å måle andel falsk positive resultater ved barsel- og nyfødtintensiv avdeling kan man få informasjon om ressursbruk og mulige feilkilder ved testing.
Siste faglige endring: 23. januar 2017