2. Kartlegge røykevaner ved alle egnede konsultasjoner
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Minimal intervensjon
Tre enkle spørsmål som kan gjennomføres av alt helsepersonell:
1. Røyker du?
2. Hva tenker du om det?
3. Jeg vil anbefale deg å slutte, og jeg kan hjelpe deg.
En systematisk oversikt over minimal intervensjon hos allmennleger fant at denne typen intervensjon signifikant økte andelen røykfrie pasienter (14). Gjennomført minimal intervensjon hos 40 pasienter kan gi én røykfri pasient (NNT=40) (8).
Minimal intervensjon for å oppnå røykfrihet vurderes som et svært kostnadseffektivt tiltak. Retningslinjer fra andre land er samstemte om at minimal intervensjon bør anbefales (9-13, 106).
Blant de som forsøker å slutte på egenhånd, uten hjelp, er det om lag 2-3 prosent som lykkes med å bli røykfrie på et gitt forsøk. Enkel rådgivning kan øke slutteraten med ytterligere 1-3 prosent. Selv om tallene er små, er dette en dobling ved hjelp av svært enkle hjelpemidler. Videre er det vist at slutteeffekten øker med intensiteten på hjelpen. En mer intensiv rådgivning gir høyere slutterate enn minimal intervensjon (14).
Kvaliteten på forskningsbasert kunnskap: moderat, styrken på anbefalingen: sterk.