Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

8.6. Lokalisert/lokalavansert prostatakreft hos eldre

Blant norske menn som i 2016 fikk påvist prostatakreft var 48 % 70 år eller eldre (Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft, 2017). Frem til 2040 forventes en dobling av antall menn i Norge >70 år (Syse et al., 2016).  Behandling av prostatakreft hos eldre bør baseres på individuell helsetilstand og ikke på kronologisk alder.

The International Society of Geriatric Oncology anbefaler systematisk utredning av alle over 70 år ved hjelp av validerte screeningverktøy for å identifisere de som trenger mer omfattende geriatrisk utredning (Droz et al., 2014). Anbefalte verktøy inkluderer geriatrisk 8 (G8) og Mini-COG som begge er oversatt til norsk. Det bør opprettes samarbeid med relevante medisinske spesialiteter eller fastlege for optimalisering av helsetilstand hvis indisert før videre utredning og behandling.

Pasienter uten komorbiditet og med godt funksjonsnivå («fit patients»), og forventet levetid > 10 år, bør tilbys standardbehandling. Det samme gjelder vanligvis de med komorbiditet og funksjonsnedsettelser som lar seg kontrollere/reversere med intervensjon («vulnerable patients»). Behandlingen bør individualiseres hos pasienter med alvorlig komorbiditet eller ikke-reversibel funksjonsnedsettelse («frail patients»).

Det er risiko for overbehandling av eldre med lokalisert prostatakreft (T1-2) og lav Gleason-score. Disse har lav risiko for symptomgivende progresjon eller prostatakreft-relatert død innen 10 år, uavhengig av om de får aktiv behandling eller ikke (Hamdy et al., 2016; Popiolek et al., 2013).

Det er risiko for underbehandling av eldre med lokalisert prostatakreft og høy Gleason-score eller lokalavanserte svulster (T3-4). Det er mulig at eldre menn vil profitere av kurativt rettet lokalbehandling selv om forventet levetid er mindre enn 10 år (Löffeler et al., 2024; Widmark et al., 2009).

Nytteverdien av adjuvant endokrin terapi ved strålebehandling mot lokalisert eller lokalavansert prostatakreft må hos eldre veies opp mot potensielle bivirkninger, spesielt i form av negativ påvirkning på hjerte/karsykdom, diabetes og bentetthet. Post-hoc analyser fra en studie som viste at adjuvant endokrinterapi ga overlevelsesgevinst tydet på at dette ikke gjaldt for dem med moderat eller alvorlig komorbiditet (D'Amico et al., 2008).

Pasienter med høy-risiko prostatakreft som er 75 år eller eldre med forventet levetid >10 år bør2 vurderes for inklusjon i den pågående nordiske studien SPCG-19 der pasienter randomiseres mellom radikal behandling (prostatektomi eller strålebehandling)  - eller konservativ behandling.

Siste faglige endring: 02. oktober 2024