Barn med livstruende/livsbegrensende sykdom/tilstand skal sikres rett til informasjon og medvirkning ved gjennomføring av helsehjelpen.
Barn skal sikres rett til informasjon og medvirkning
Barnets rett til å bli hørt:
- Høring av barn er nært knyttet til retten til medbestemmelse, som innebærer at barnets syn på saken gradvis skal ha større betydning etter hvert som barnet utvikles og modnes. Høring av barn er en forutsetning for at barnet gis reell innflytelse. Det skal legges økende vekt på hva barnet mener ut fra alder og modenhet. Desto nærmere den helserettslige alder barnet kommer, jo større vekt legges på barnets meninger. Aldersgrensene må ikke være til hinder for at også yngre barns oppfatninger lyttes til, jf. barnekonvensjonen, som ikke har de aldersgrensene som finnes i norsk rett.
- Barn over 7 år og yngre barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, skal få informasjon og mulighet til å si sin mening før det blir tatt avgjørelser om personlige forhold [10]. Det er i samsvar med barnekonvensjonen artikkel 12. Det er ingen aldersgrense verken i Grunnloven eller barnekonvensjonen.
- Barn over 12 år skal få si sin menig i alle spørsmål som angår egen helse. Selv om det ikke er særlig krav om at barn under 12 år høres i pasient- og brukerrettighetsloven, må det likevel legges til grunn at også yngre barn skal høres, jfr det som er sagt i pasient- og brukerrettighetsloven § 4-4 fjerde ledd i første setning [4].
Barnets krav på informasjon i henhold til alder:
- Barn under 16 år: Både barnet og foreldrene, eller andre som ivaretar foreldreansvaret, skal ha informasjon. Barnet har, uansett alder, krav på tilpasset informasjon om sin helsetilstand og behandling.
- Barn 12-16 år: Helsepersonell kan unnlate å informere foreldrene dersom barnet ikke ønsker dette og ønsket er basert på grunner som bør respekteres.
- Ungdom 16-18 år: Utgangspunktet er at foreldrene ikke har rett til informasjon uten at ungdommen samtykker. Helsepersonell har likevel informasjonsplikt uten ungdommens samtykke dersom foreldrene ikke kan utøve sitt foreldreansvar uten informasjonen.
- Det er helsepersonellets ansvar at informasjonen blir forstått av mottakerne [9][4]. Informasjonen må derfor tilpasses mottakernes forutsetninger, slik som alder, modenhet, erfaring, kultur- og språkbakgrunn.
Barnets rettigheter er tolket i rundskrivet Pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer. Se også Veileder om bruk av tolk.
Grunnloven § 104 (lovdata.no) og FNs barnekonvensjon (fn.no), artikkel 12: Barn som er i stand til å danne egne synspunkter, har rett til fritt å gi uttrykk for disse synspunktene i alle forhold som vedrører dem selv. Barnets syn skal tillegges behørig vekt i samsvar med alder og modenhet. Grunnloven og konvensjonen setter ingen nedre aldersgrense for retten til å bli hørt.
Rettighetene følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 (lovdata.no):
- Retten til å medvirke innebærer blant annet rett til å medvirke ved valg mellom tilgjengelige og forsvarlige undersøkelses- og behandlingsmetoder. Barnet har rett til å ha foreldre til stede under behandlingen.
- For at retten til å medvirke skal være reell, er det avgjørende at barnet får tilstrekkelig og tilpasset informasjon. Utgangspunktet er at barnet skal ha den informasjonen som er nødvendig for å få innsikt i egen helsetilstand og innholdet i helsehjelpen. Barnet skal også få tilpasset informasjon om mulige risikoer og bivirkninger.
4. Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). LOV-1999-07-02-63. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
9. Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven). LOV-1999-07-02-64. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-64.
10. Lov om barn og foreldre (barnelova). LOV-1981-04-08-7. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1981-04-08-7.
Siste faglige endring: 04. mai 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Barn skal sikres rett til informasjon og medvirkning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 04. mai 2017, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/palliasjon-til-barn-og-unge/grunnleggende-barnepalliasjon-etikk-og-jus/barn-skal-sikres-rett-til-informasjon-og-medvirkning