Helsedirektoratet legger til grunn at alle nasjonale retningslinjer skal være utarbeidet etter en metode med vekt på forskningsbasert kunnskap, tydelig og tilgjengelig dokumentasjon, brukermedvirkning, tverrfaglighet, fokus på praksis, implementering og oppdatering.
Det er en omfattende prosess å lage gode retningslinjer som tilfredsstiller krav til prosess, metode og transparens, som er det nivå Helsedirektoratet og andre internasjonale organisasjoner har lagt til grunn for utforming av anbefalinger.
I forbindelse med første utgave av dette retningslinjearbeidet samarbeidet arbeidsgruppen og daværende Najonalt Kunnskapssenter for helsetjenesten (nå FHI) på følgende måte for å sikre en god håndtering av kunnskapsgrunnlaget for anbefalingene:
- I en tidlig fase av arbeidet avklarte arbeidsgruppen hva retningslinjene skulle omfatte når det gjaldt diagnostikk, behandling og oppfølging av nevroendokrine svulster.
- Kunnskapssenteret gjennomgikk i samarbeid med arbeidsgruppen de faglige anbefalingene med hensyn til metode og hvilket kunnskapsgrunnlag de var basert på.
Arbeidsgruppen vurderte i samarbeid med Helsedirektoratet og Kunnskapssenteret hvilke områder det var behov for kunnskapsstøtte fra Kunnskapssenteret.
Kunnskapssenteret identifiserte og formidlet kunnskapsbaserte internasjonale retningslinjer og systematiske oversikter til arbeidsgruppen, ved søk på følgende nettsteder:
- Guidelines international network: http://www.g-i-n.net/
- NICE, UK: http://www.nice.org.uk/
- SIGN, Scotland: http://www.sign.ac.uk/
- AHRQ, US: http://www.guideline.gov/
- Cancer care Ontario: http://www.cancercare.on.ca/
Søk etter systematiske oversikter:
- CRD-databasene: http://www.crd.york.ac.uk/crdweb/
- Cochrane Library: http://onlinelibrary.wiley.com/cochranelibrary/search/
- Clinical evidence: http://www.clinicalevidence.com/
Det bleogså gjort litteratursøk etter primærstudier i PubMed og Medline.