Behandling utøves av pasienten selv, hos fastlege/legevakt eller i sykehus avhengig av forverringens alvorlighetsgrad og avtalt oppfølging mellom lege og pasient (se Oppfølging av kols).
- Behandling ved mild forverring, klassifisert som lett symptomøkning med behov for økt bronkodilaterende behandling:
- Ved økt tungpust, hyppigere bruk av bronkodilatator og gjerne i form av spray med inhalasjonskammer.
- Behandling ved moderat forverring, klassifisert som betydelig økning i symptomer og behov for behandling med prednisolon og/eller antibiotika:
- Ved betydelig øking i symptomer, vurder tablettkur med kortikosteroider over 5 dager med dose tilsvarende 30 mg prednisolon per dag.
- Ved tegn på bakteriell infeksjon som feber, økt tungpust, økt volum og purulens av oppspytt, eller CRP > 40 mg/l, vurder behandling med antibiotika, se Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten.
- Behandling ved alvorlig forverring, klassifisert som betydelige symptomer med behov for innleggelse i sykehus:
- Ved mistanke om respirasjonssvikt målt ved pulsoksymetri (SpO2 < 92 %), tidligere alvorlig forverring med behov for ventilasjonsstøtte, alvorlige symptomer, manglende respons på legemiddelbehandling, alvorlig komorbiditet eller vanskelig hjemmesituasjon.
- Under transport til sykehus bør oksygentilskudd gis (se Praktisk).
- Oppfølging etter alvorlig forverring innen 4 uker etter utskrivelse fra sykehus:
- Sykehus følger opp dersom pasienten har hatt respirasjonssvikt og har ansvar for å følge opp andre funn som er avdekket under oppholdet, inkludert individuell vurdering om pasienten er i stand til å delta på lungerehabilitering og henviser hvis aktuelt.
- Fastlege følger opp pasienter som ikke har hatt respirasjonssvikt, og gjennomfører en individuell vurdering om pasienten er i stand til å delta på lungerehabilitering og henviser eventuelt til lungerehabilitering i kommunehelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten (se anbefaling om lungerehabilitering).