- Høresentralene har ansvar for tilmelding av barn med hørselstap til kommunen og, etter avtale med foreldrene, kopi til Statped (eller tilsvarende lokale tilbud).
- Kommunen har ansvar for å gi tilbud om rådgiving til foreldre og kan be Statped (eller tilsvarende lokale tilbud) om bistand.
Barn med alle grader av hørselstap skal henvises til kommunen med kopi til Statped
- Statped har et lavterskel-tilbud med informasjonssamtaler til foreldre som kalles Straks. Dette krever ikke søknad fra kommunen. Høresentralene kan, med foreldrenes samtykke, formidle kontakt med Statped, eller foreldre kan ta direkte kontakt med Statped selv.
Når et barn har fått påvist et hørselstap, skal det alltid sendes kopi av epikrise til barnets helsestasjon og fastlege. Med samtykke fra foreldrene, kan henvisning om oppfølging også sendes til PPT i kommunen med kopi til Statped (eller tilsvarende lokale tilbud), slik at Straks-tilbud kan vurderes. For å unngå forsinkelse i oppstart av tiltak, bør høresentralene kontakte Straks-tilbudet i Statped per telefon - Statped har også et tilbud; «God start» som er basert på søknad fra kommunal PPT. Kurstilbudet gis foresatte til barn 0-3 år med nyoppdagede hørselstap, uavhengig av hørselstapets type og omfang. Kurset inneholder ulike tema knyttet til hørselstap og kommunikasjon, for eksempel tiltak som fremmer lytte- og talespråkutvikling og informasjon om tegnspråk.
- PPT er sakkyndig instans i kommunen. PPT utreder barnets behov for spesialpedagogisk hjelp og gir sine sakkyndige vurderinger i en egen rapport. Kommunen trenger slik sakkyndig vurdering før den kan fatte vedtak om spesialpedagogisk hjelp.
- Statped kan, etter søknad fra kommunen, gi råd til kommunen i arbeidet med å realisere opplæringslovens mål om likeverdig, tilpasset og inkluderende opplæring for barn med hørselstap.
Barn med senere oppstått hørselstap har behov for at helse- og omsorgstjenesten i kommunen og eventuelt barnehagen setter seg grundig inn i hva et hørselstap innebærer, og at individuelt tilpassede tiltak settes raskt i gang.
En viktig oppgave er å bistå familien og barnet i utviklingen av en velfungerende kommunikasjon slik at samspillet i familien blir best mulig og barnets utvikling ikke hemmes. Barn med hørselstap og deres foreldre har behov for at tjenesteyterne samarbeider om å gi oppfølging og støtte til utviklingen av kommunikasjon og samspill. Helse- og omsorgstjenesten gir tilbud om koordinator og individuell plan.
Tilmelding av barn med hørselstap til kommuner og Statped gir:
- lik tilmelding av barn med hørselstap
- mulighet for pedagogisk tilrettelegging og oppfølging.
Statped tilbyr flere kurs- og veiledningsprogram til foreldre med hørselshemmede barn. Tidlig innsats skal være prinsipp i opplæringen, jf. St.meld. nr.16 (2006-2007) ...og ingen sto igjen. Tidlig innsats for livslang læring.
- Statped har spisskompetanse på opplæring av barn med hørselstap og deres foreldre og gir veiledning til personalet i barnehagen.
- Statped skal yte tjenester til kommuner og fylkeskommuner. Arbeidsområdet er knyttet både til opplæringsloven og barnehageloven.
103. Temaside om barn og unge med hørselshemminger. Utdanningsdirektoratet. 2017. https://www.udir.no/laring-og-trivsel/sarskilte-behov/horselshemmede/.
126. www.statped.no.
127. Stortingsmelding nr. 16 (2006-2007). ...og ingen sto igjen. Tidlig innsats for livslang læring.
Siste faglige endring: 24. mars 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Barn med alle grader av hørselstap skal henvises til kommunen med kopi til Statped [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 24. mars 2017, lest 22. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/horsel-hos-sma-barn-0-3-ar/behandling-og-oppfolging-av-barn-med-horselstap-i-alderen-03-ar/barn-med-alle-grader-av-horselstap-skal-henvises-til-kommunen-med-kopi-til-statped