Antikoagulasjonsbehandling hos pasienter med hjerneblødning og atrieflimmer kan verken anbefales eller frarådes.
Antikoagulasjonsbehandling hos pasienter med hjerneblødning og atrieflimmer
Antikoagulasjonsbehandling bør bygge på en individuell vurdering av indikasjoner og risiko.
Faktorer som bør tas med i vurdering for antikoagulasjonsbehandling omfatter CHA2DS2 VASc skår hos pasienter med atrieflimmer, lokalisasjon av hjerneblødning, mikroblødninger, komorbiditet og levevaner.
Optimalt tidspunkt for eventuell start av antikoagulasjonsbehandling er ikke kjent, men erfaringsmessig er det vanlig å vente til etter akuttfasen. Kontrollbilde med CT eller MR bør tas før oppstart.
Det finnes ikke randomiserte studier hvor antikoagulasjon er startet etter hjerneblødning.
I en retrospektiv kohortstudie av Kuramatsu et al. (2015) [259] var det færre dødsfall i gruppen som fikk gjeninnsatt antikoagulasjon enn i kontrollgruppen, men tiltroen til estimatene er veldig lav.
Anbefalingen er basert på oppsummert forskning og arbeidsgruppens samlede erfaring og kunnskap.
Fordeler og ulemper
Fordeler: Fordel med antikoagulasjon er redusert risiko for hjerneinfarkt og systemiske embolier hos pasienter med atrieflimmer. Fordelen øker med økende CHA2DS2VASc skår.
Ulemper: Ulempen med antikoagulasjon etter hjerneblødning er økt risiko for blødning.
Konklusjon: Det er usikkerhet vedrørende hvorvidt de ønskede effektene veier opp for de uønskede effektene av antikoagulasjon til pasienter med hjerneblødning og atrieflimmer.
Kvalitet på dokumentasjonen
Kvaliteten på forskningsdokumentasjonen er av svak kvalitet og gir liten veiledning mht. en anbefaling. Arbeidsgruppen har lav tiltro til de dokumenterte effektene av tiltakene, og ved diskusjon av DECIDE-rammeverket var gruppen delt - på grunn av det svake kunnskapsgrunnlaget - mht. å foreslå en nasjonalt normerende anbefaling.
Verdier og preferanser
Ut fra klinisk erfaring vil pasienters ønske om oppstart av antikoagulantia variere.
Beskrivelse av inkluderte studier
Det ble ikke funnet noen relevant systematisk litteraturoversikt ved litteratursøk for denne anbefalingen. Det ble derfor sett til enkeltstudier hvorav en retrospektiv kohortstudie av Kuramatsu et al. (2015) [259] ble valgt ut som forskningsgrunnlag. Den nevnte studien inkluderte 1 176 pasienter ved 19 tredjelinjetjeneste-sentere i Tyskland. Av disse var det 566 pasienter med hjerneblødning og samtidig atrieflimmer som former basis forskningsgrunnlaget (se Summary of Findings-tabell). I tillegg til Kuramatsu et al. (2015), er også kunnskapselementer som klinisk erfaring og brukerkunnskap trukket inn i utarbeidelse av anbefalingen.
Utfall 1: Død
Sammenlignet med kontrollgruppen (ingen antikoagulasjonsbehandling), antyder resultatene fra studien at oppstart av antikoagulasjonsbehandling gir lavere risiko for død med 217 færre tilfeller per 1000 pasient med hjerneblødning (fra 129 færre til 262 færre tilfeller). Kvaliteten på evidensgrunnlaget for utfallet «død» er veldig lav grunnet usikkerhet knyttet til effektestimatet. Dette skyldes liten informasjonsstørrelse med svært få hendelser (død).
Utfall 2: Alvorlig funksjonshemming (mRS 4-6)
Alvorlig funksjonshemming ble vurdert ved bruk av modified Rankin Scale (mRS). Skalaen går fra 0 (ingen symptom) til 6 (død). Den relative (RR) og absolutte effekten som er oppgitt i studien, antyder redusert risiko for alvorlig funksjonshemming ved oppstart av antikoagulasjonsbehandling. I løpet av studien (oppfølging ett år) var det 266 færre tilfeller per 1000 pasient med hjerneblødning av alvorlig funksjonshemming blant deltakere som fikk antikoagulantia (fra 134 færre til 360 færre tilfeller). Kvaliteten på evidensgrunnlaget er veldig lav grunnet: 1) høy risiko for systematiske feil under utførelse av studien (dvs. effektestimatet er hentet fra analyser hvor det ikke er justert for statistisk signifikante forskjeller mellom de som fikk og de som ikke fikk, antikoagulasjonsbehandling); og 2) usikkerhet knyttet til presisjon grunnet liten informasjonsstørrelse (få deltakere og hendelser med alvorlig funksjonshemming)).
Utfall 3: Cerebralt infarkt (hjerne)
Cerebralt infarkt ble definert som iskemisk hjerneslag og transitorisk iskemisk anfall (TIA). Det ble ikke oppgitt relativ risiko for dette utfallet, men i stedet hyppighet av hendelser (event rate) av cerebralt infarkt for hver gruppe. Event rate er et mål på hvor mange hendelser - i dette tilfellet cerebralt infarkt – som skjer innad i hver gruppe. Funnene fra studien viste at det var en statistisk signifikant forskjell i hendelser av cerebralt infarkt mellom gruppene, og at risikoen var lavere for pasienter med antikoagulasjonsbehandling (3.9 hendelser per 100 pasient-år oppfølging) sammenlignet med pasienter uten antikoagulantia (12.7 hendelser per 100 pasient-år oppfølging). Kvaliteten på evidensgrunnlaget er veldig lav grunnet usikkerhet knyttet til effektestimatet. Dette skyldes liten informasjonsstørrelse med svært få hendelser med cerebralt infarkt.
Utfall 4: Iskemiske komplikasjoner
Iskemiske komplikasjoner ble definert som cerebrale (iskemisk hjerneslag og TIA) eller ikke-cerebrale (blodpropp i lunger, mave/tarm, ekstremiteter eller hjerteinfarkt). Den absolutte effekten antyder fordel ved behandling med antikoagulasjon med 94 færre tilfeller per 1000 pasient med hjerneblødning (fra 27 færre til 125 færre hendelser). Kvaliteten på evidensgrunnlaget er veldig lav grunnet: 1) høy risiko for systematiske feil i utførelse av studien (dvs. effektestimatet er hentet fra analyser hvor det ikke er justert for statistisk signifikante forskjeller mellom de som fikk og de som ikke fikk, antikoagulasjonsbehandling); og 2) usikkerhet knyttet til presisjon grunnet liten informasjonsstørrelse (få hendelser med iskemiske komplikasjoner).
Utfall 5: Hemorragiske (blødningsrelaterte) komplikasjoner
Hemorragiske (blødningsrelaterte) komplikasjoner ble definert som ny hjerneblødning ved cerebral-parenkymatøse eller ekstrakraniale blødninger (blødning i mave/tarm, øyet, blødning i muskulatur eller blod i urinen). Funn fra analysen antyder at det ikke foreligger forskjell i effekt på hemorragiske komplikasjoner ved behandling med antikoagulantia sammenlignet med ingen behandling. Den absolutte forskjellen i effekt viste 16 flere hendelser per 1000 pasient med hjerneblødning for pasienter med antikoagulasjonsbehandling, men det kunne være 23 færre- til 99 flere hendelser (hemorragiske komplikasjoner). Kvaliteten på dette utfallet er også vurdert som veldig lav grunnet: 1) høy risiko for systematiske feil i utførelse av studien (i.e. effektestimatet er ikke justert for statisk signifikante forskjeller mellom de som fikk- og de som ikke fikk, antikoagulasjonsbehandling); og 2) usikkerhet knyttet til presisjon grunnet liten informasjonsstørrelse (få hendelser med hemorragiske komplikasjoner).
Utfall 6: Ny hjerneblødning
Sammenlignet med kontrollgruppen (ingen antikoagulasjonsbehandling), så antyder resultatene fra studien at det ikke foreligger forskjell i effekt på ny hjerneblødning ved oppstart av antikoagulasjonsbehandling. Det ble ikke oppgitt relativ risiko for dette utfallet, men i stedet hyppighet av hendelser (event rate) for hver gruppe. Hyppighet av hendelser var lik for begge grupper med 3.9 hendelser (ny hjerneblødning) per 100 pasient-år. Kvaliteten på evidensgrunnlaget er svært lav grunnet usikkerhet knyttet til effektestimatet. Dette skyldes liten informasjonsstørrelse med veldig få hendelser (ny hjerneblødning).
259. J. B. Kuramatsu, S. T. Gerner, P. D. Schellinger, J. Glahn, M. Endres, J. Sobesky, J. Flechsenhar, H. Neugebauer, E. Juttler, A. Grau, F. Palm, J. Rother, P. Michels, G. F. Hamann, J. Huwel, G. Hagemann, B. Barber, C. Terborg, F. Trostdorf, H. Bazner, A. Roth, J. Wohrle, M. Keller, M. Schwarz, G. Reimann, J. Volkmann, W. Mullges, P. Kraft, J. Classen, C. Hobohm, M. Horn, A. Milewski, H. Reichmann, H. Schneider, E. Schimmel, G. R. Fink, C. Dohmen, H. Stetefeld, O. Witte, A. Gunther, T. Neumann-Haefelin, A. E. Racs, M. Nueckel, F. Erbguth, S. P. Kloska, A. Dorfler, M. Kohrmann, S. Schwab, H. B. Huttner. Anticoagulant reversal, blood pressure levels, and anticoagulant resumption in patients with anticoagulation-related intracerebral hemorrhage. Jama. 2015. 313. 824-36. 10.1001/jama.2015.0846.
Siste faglige endring: 21. desember 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Antikoagulasjonsbehandling hos pasienter med hjerneblødning og atrieflimmer [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 21. desember 2017, lest 21. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/hjerneslag/sekundaerforebygging-undersokelse-og-behandling-ved-hjerneslag/antitrombotisk-behandling/antikoagulasjonsbehandling-hos-pasienter-med-hjerneblodning-og-atrieflimmer