Ved agnosi anbefales generell stimulering og oppgaverelatert trening.
SIGN: D4.
Generell stimulering og oppgaverelatert trening for slagrammede med agnosi
Agnosi
Agnosi er sviktende evne til å gjenkjenne sammensatte sensoriske stimuli som en helhet. Dette til tross for at de primære sansefunksjonene er intakte. Tilstanden er både funksjonshemmende og potensielt farlig, pga. at personen mangler evne til å beskytte seg mot farlige gjenstander. Rene agnosier sees relativt sjeldent, men agnosi er ofte til stede som et element i rom retningsvansker.
De vanligste former for agnosi er:
- Taktil agnosi. Pasienten har normal berøringssans, men klarer likevel ikke å kjenne igjen en gjenstand han holder i hånden og føler på.
- Visuell agnosi. Pasienten har normalt syn og kan beskrive detaljene i et bilde, men skjønner likevel ikke hva det forestiller.
- Prosopagnosi. Pasienten er ikke i stand til å gjenkjenne ansikter.
- Auditiv agnosi. Pasienten hører lyder, men klarer ikke å forstå meningsinnholdet.
Det foreligger ingen dokumentasjon som gir grunnlag for spesifikke anbefalinger i forhold til tiltak/intervensjoner.
Det finnes ikke grunnlag for å anbefale noen spesifikke treningsopplegg for pasienter med agnosi.
lenke til anbefaling: "Ved kognitive funksjonsutfall anbefales generell stimulering og oppgaverelatert trening fra alt personell involvert i pasientens behandling og rehabilitering."
467. B. B. Johansson. Brain plasticity in health and disease. The Keio journal of medicine. 2004. 53. 231-46.
Siste faglige endring: 21. desember 2017 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2017). Generell stimulering og oppgaverelatert trening for slagrammede med agnosi [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 21. desember 2017, lest 18. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/hjerneslag/rehabilitering-etter-hjerneslag/kognitive-vansker/generell-stimulering-og-oppgaverelatert-trening-for-slagrammede-med-agnosi