Hjemmebesøk: Skolehelsetjenesten bør vurdere hjemmebesøk til barn og ungdom med særlige behov
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Skolehelsetjenesten bør vurdere å tilby hjemmebesøk til barn og ungdom som kan ha et spesielt behov for hjelp og støtte.
Hjemmebesøk til barn og ungdommer og deres familier kan initieres etter initiativ fra barnet/ungdommen eller foreldrene, etter initiativ fra skolehelsetjenesten eller i samarbeid med andre (for eksempel skolen, psykolog eller fastlege).
Det må vurderes i det enkelte tilfelle om hjemmebesøk er hensiktsmessig.
Hjemmebesøk kan være hensiktsmessig for barn og ungdom som:
Har andre utfordringer og spesielle behov der hjemmebesøk vurderes som hensiktsmessig. Det gjelder for eksempel immigranter, nytilflyttede, barn og ungdommer med funksjonshemminger, psykiske plager eller vansker, barn og ungdommer som ikke er på skolen, mobber eller blir mobbet
Uteblir fra konsultasjoner
Selv uttrykker behov for ekstra støtte og hjelp
Opplever akutt alvorlig sykdom eller død i nær familie og er pårørende
Lever sammen med foreldre eller søsken som er alvorlig psykisk syke og/eller misbruker alkohol eller andre rusmidler
Listen er ikke uttømmende.
Et hjemmebesøk må alltid være varslet og godt planlagt med tanke på samtale, spørsmål og observasjon. Det kreves samarbeid med partene og samtykke fra foreldre, og/eller fra barnet/ungdommen selv.
Det bør vurderes om annet personell bør delta sammen med helsesykepleier på hjemmebesøket, for eksempel lege, fysioterapeut, psykolog eller ergoterapeut.
Innholdet i anbefalingen bygger på forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Skolehelsetjenestens tilbud til barn og ungdom skal omfatte oppsøkende virksomhet ved behov, jf. forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 6 bokstav e. Hensikten med et hjemmebesøk er å bidra til utvidet støtte og hjelp til de barna og ungdommene som trenger det. Det er først og fremst barn og ungdommer med spesielle behov som bør få tilbud om hjemmebesøk.
Hjemmebesøk anbefales som et tiltak for å redusere sosiale ulikheter i muligheter og helse for barn og unge (Dahl et al., 2014).
Hjemmebesøk er tidkrevende, men kan være hensiktsmessig for å:
Få utvidet forståelse og innsyn i barnets/ungdommens og familiens situasjon
Observere samspill mellom barnet/ungdommen og andre i familien, i deres eget miljø
Inkludere foreldre og eventuelt søsken i oppfølgingen av barnet/ungdommen
Utjevne eventuelle ubalanser i autoritet og maktbalanse og skape større tillit i veiledningssituasjonen
Gjøre det lettere for skolehelsetjenesten å gi bedre tilpassede råd, veiledning og eventuell annen hjelp og støtte
Gjøre det lettere for barn/ungdom, inkludert familien å ta imot og ta til seg råd, veiledning og annen hjelp
Senke terskelen for familie som ikke ønsker eller kan stille i møter for å få hjelp
Helsedirektoratet (2017). Hjemmebesøk: Skolehelsetjenesten bør vurdere hjemmebesøk til barn og ungdom med særlige behov [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 11. november 2019, lest 21. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/skolehelsetjenesten-520-ar/oppfolging-ved-behov-malrettede-samtaler-og-hjemmebesok/hjemmebesok-skolehelsetjenesten-bor-vurdere-hjemmebesok-til-barn-og-ungdom-med-saerlige-behov