Tiltak for å nå gutter: Helsestasjon for ungdom bør vurdere å iverksette tiltak for å nå gutter i større grad
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Helsestasjon for ungdom (HFU) bør, ved behov, sette i verk tiltak for å nå gutter i større grad, og dermed jevne ut forskjeller i bruk av tjenesten.
For å nå frem til gutter i større grad, er det viktig at guttene opplever god tilgang til skolehelsetjenesten og HFU, og at tilbudet tilpasses gutters behov.
Før eventuelle tiltak settes i gang for å utjevne kjønnsforskjeller i bruk av tjenesten bør HFU:
Analysere hvorfor og vurdere om det er behov til å sette i gang tiltak
Eksempler på tiltak for å få flere gutter til å oppsøke helsestasjon for ungdom:
Sørge for at gutter kjenner til tilbudet som gis i HFU. Dette kan for eksempel gjøres gjennom aktiv promotering av tjenesten på skoler og gjennom besøk av ungdomsskoleelever, se anbefalingen Besøk for ungdomsskoleelever
Gi særskilt informasjon om tilbud og problemstillinger som er relevant for gutter (f.eks. gratis kondomer, lett tilgjengelig testing for klamydia, faktabrosjyrer som appellerer til gutter).
Skape muligheter for å ta kontakt via digital kommunikasjon (Helse- og omsorgsdepartementet, 2016)
Ha egne guttekøer eller guttedager, «guttekonferanser» eller temakvelder for gutter
Ansette mannlig helsepersonell
Sørge for at guttene får være med å utvikle tjenesten gjennom brukergrupper og fokusgrupper
Vær bevisst på språk og ordbruk i utadrettet informasjon
Bruke farger og bilder som appellerer til gutter og som viser at det er rom for å snakke om ulike temaer innenfor fysisk, psykisk og seksuell helse
Det kan også være andre grupper som av ulike grunner ikke oppsøker tjenesten. Helsestasjon for ungdom bør arbeide for å nå all ungdom, uavhengig av kjønn, seksualitet eller etnisk opprinnelse, se anbefalingen Tilpasset tilbud.
Innholdet i anbefalingen bygger på lov og konsensus i arbeidsgruppa.
Det er et overordnet politisk mål at alle skal ha likeverdige helse- og omsorgstjenester uavhengig av diagnose, bosted, kjønn, fødeland, etnisitet og livssituasjon. Et av formålene til helse- og omsorgstjenesteloven er å sikre tjenestetilbudets kvalitet og et likeverdig tilbud, jf. lovens § 1-1, se anbefalingen Lavterskeltilbud og anbefalingen Tilpasset tilbud.
Bruken av helsetjenestene varierer med kjønn, alder og sosiale bakgrunnsfaktorer, og ulikhetene vedvarer over tid (Syse et al., 2022). Kjønnsforskjellene i bruk av helsetjenester starter tidlig. Noen undersøkelser viser at gutter har mindre kjennskap til skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom (Rødje et al., 2004), og det er påvist betydelige kjønnsforskjeller i bruken av helsesykepleier eller skolelege. Nær 40 % av jentene har brukt disse tjenestene, mens det tilsvarende tallet var 25 % for guttene (Bakken et al., 2016).
Det er påpekt at initiativ for å utjevne forskjeller i helse og helsetjenestebruk kan medvirke til bedre helse i befolkningen og bedre kvalitet på helse- og omsorgstjenestene (Barne- og likestillingsdepartementet, 2008).
Sentrale elementer i arbeidet er:
formidling av helseinformasjon som når begge kjønn
en skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom som er like attraktiv for gutter som for jenter
et innarbeidet kjønnsperspektiv i helse- og omsorgstjenestene og i forskning om helse
økt kunnskap om kjønnsforskjeller i bruken av helsetjenester og årsaker til det
målrettete tiltak for å redusere forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner
Det kan være nødvendig å benytte seg av kjønnsspesifikke virkemidler for å utjevne forskjeller. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten kan bidra til å utjevne sosiale og kjønnsmessige forskjeller i bruk av helsetjenester. HFU bør vurdere å iverksette tiltak for å nå flere gutter.
Når eventuelle type tiltak vurderes, bør brukerne involveres gjennom brukermedvirkning.
Bakken, A.,
Frøyland, L. R.,
Sletten, M. A.
(2016).Sosiale forskjeller i unges liv. Hva sier Ungdata-undersøkelsene?(NOVA-rapport 3/16).Oslo Metropolitan University - OsloMet: NOVA.Hentet fra https://hdl.handle.net/20.500.12199/5103
Helsedirektoratet (2019). Tiltak for å nå gutter: Helsestasjon for ungdom bør vurdere å iverksette tiltak for å nå gutter i større grad [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 23. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/helsestasjon-for-ungdom/tiltak-for-a-na-gutter-helsestasjon-for-ungdom-bor-vurdere-a-iverksette-tiltak-for-a-na-gutter-i-storre-grad