Innholdet i anbefalingen bygger på forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Tilbudet i helsestasjonstjenesten skal blant annet omfatte prevensjonsveiledning, samt rekvirering av prevensjonsmidler, jf. forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 5 bokstav g.
Regjeringens strategi for seksuell helse (2017-2023) «Snakk om det!» legger opp til ytterligere styrking av helsesykepleiers og jordmors rolle i prevensjonsveiledning og administrering av prevensjon, samt videreføring av ordningen med subsidiert hormonell prevensjon og distribusjon av gratis kondomer (Helse- og omsorgsdepartementet, 2016).
Strategien legger vekt på at lett tilgjengelig prevensjon, god veiledning og tilgang til flere sikre prevensjonsmetoder har vært viktige tiltak i innsatsen for å forebygge uønskede svangerskap og abort (Helse- og omsorgsdepartementet, 2016). Abortraten blant norske kvinner har falt siden 2008 og har falt raskest blant kvinner i aldersgruppen 16–24 år.
Forutsetningen understrekes også av helsesykepleieres og jordmødres rett til å rekvirere prevensjonsmidler, jf. forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek § 2-5 andre og tredje ledd. Da rekvireringsretten ble innført i 2002, var det helsesykepleiere og jordmødre i helsestasjons- og skolehelsetjenesten som fikk rett til å rekvirere prevensjonsmidler til jenter mellom 16 og 19 år. Rekvireringsretten var dermed knyttet direkte opp mot helsestasjons- og skolehelsetjenesten, og intensjonen var å gi sikre ungdom lett tilgang til prevensjonsmidler i denne tjenesten (Helsedepartementet, 2002; Helse- og omsorgsdepartementet, 2006).
Kombinasjonen av lett tilgjengelig prevensjon og lett tilgjengelige tjenester med tilbud om helhetlig prevensjonskonsultasjon er et viktig virkemiddel for å styrke kvinners seksuelle autonomi, øke bruken av sikker prevensjon og å forebygge uønskede svangerskap og abort. Rundskriv I-3/2002 (Helsedepartementet, 2002) viser til en studie gjennomført av SINTEF i Trondheim kommune i perioden 1997-2000 (Skjeldestad, 2001). Resultatene fra forsøket viser at dersom ansatte ved helsestasjonene får nødvendig kompetanse og ressurser til å gjennomføre prevensjonsveiledning, herunder også rekvirering av prevensjon, så når de frem til en gruppe yngre kvinner som i liten grad søker legetjenesten for prevensjon. Målgruppen for studien var unge kvinner 16-24 år, og gjennomsnittsalderen for deltakerne var 18 år. At helsestasjonstjenesten, og i særlig grad helsestasjon for ungdom, rekvirerer prevensjon kan dermed sies å ha særlig god effekt på reduksjon av uønskede svangerskap og abort.
Seksuell debut og prevensjonsbruk
Nasjonale data fra Ungdata 2017 (Bakken, 2017) viser at rundt halvparten av elevene i videregående skole har hatt samleie med noen, noen flere jenter enn gutter. Seks av ti gutter og sju av ti jenter sier de brukte prevensjon første gang de hadde samleie. Noen er usikre, og rundt hver fjerde sier de ikke brukte prevensjon. De fleste brukte kondom som prevensjonsmetode. Mot slutten av tenårene er det en del som bruker andre prevensjonsmidler.
Kombinasjonen av lett tilgjengelig prevensjon og lett tilgjengelige tjenester med tilbud om helhetlig prevensjonskonsultasjon er et viktig virkemiddel for å styrke kvinners seksuelle autonomi, øke bruken av sikker prevensjon og å forebygge uønskede svangerskap og aborter.
Kondombruk hos gutter
En meta-analyse av studier fra USA og internasjonalt om effekten av systematisk distribusjon av kondomer på et sturkurert nivå fant signifikante effekter av intervensjonen når det gjaldt kondombruk, å ha kondomet der når man trenger den, seksuell debut og redusert insidens av seksuelt overførbare infeksjoner (Charania et al., 2011).
Prevensjon til kvinner
For å undersøke om gratis hormonell prevensjon endrer prevensjonsvaner og abortrate hos unge kvinner gjennomførte Sintef, på oppdrag fra Helsedirektoratet, et forsøksprosjekt der kvinner i aldersgruppen 20-24 år i to utvalgte kommuner fikk tilbud om gratis hormonell prevensjon i ett år (Øren et al., 2010). Basert på antall kvinner i målgruppen, studietilbud og tilstedeværelse av studenthelsetjeneste/utvidet ungdomshelsetjeneste ble to andre kommuner valgt ut som kontrollkommuner. I kontrollkommunene fikk ikke kvinnene i denne aldersgruppen gratis prevensjon. I forsøkskommunene hvor kvinnene fikk tilbud om gratis hormonell prevensjon, økte kontinuiteten i bruk av prevensjon og antall brukere av langtidsvirkende, reversibel prevensjon (LARC) signifikant. Videre ble det observert en signifikant nedgang i abortraten i forsøkskommunene, men ikke i kontrollkommunene.
Langtidsvirkende, reversibel prevensjon (LARC)
Helsedirektoratet lener seg på WHO sin anbefaling om at flere kvinner som trenger prevensjon gis mulighet til å velge p-stav og spiral, også kalt langtidsvirkende, reversible prevensjonsmetoder (LARC) (Helsedirektoratet, 2015). LARC gir økt grad av sikkerhet mot uønsket graviditet, har få eller ingen brukerfeil og god kontinuitet i bruk. Undersøkelser viser blant annet at LARC gir stor tilfredshet blant brukerne, færre bivirkninger, samt beskyttelse mot svangerskap utenfor livmoren og visse kreftformer.
Helsesykepleiere og jordmødre med relevant utdanning kan rekvirere alle prevensjonsmidler i ATC kodegruppene G02B (Antikonseptiva, lokale) og G03A (Antikonseptiva, hormoner, systemiske) til friske ungdommer, jf. forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler (lovdata.no) § 7-1 annet og tredje ledd. Det samme gjelder for legemidler til bruk i praksis som er nødvendig for administrering av prevensjonsmidler, eksempelvis lokalanestesi og adrenalin.
Det å inneha rekvireringsrett for p-stav og hormonspiral er ikke alene tilstrekkelig for å kunne administrere de nevnte legemidlene. For helsesykepleiere og jordmødre er det fastsatt minimumskrav til gjennomført veiledet praksis i å administrere LARC som er nødvendig for å oppfylle krav om faglig forsvarlig yrkesutøvelse, jf. helsepersonelloven § 4.