Oversikt over tilbud: Helsestasjon for ungdom bør ha oversikt over aktuelle tilbud og tjenester for ungdom
Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".
Helsestasjon for ungdom (HFU) bør ha oversikt over:
Helsestasjon for ungdom bør ha oversikt over tjenester, møteplasser og tiltak for ungdom i kommunen, og kjennskap til aktuelle nettsider, fritidstilbud og annet som er relevante for ungdom i deres lokalmiljø.
Aktuelle tjenester
skolehelsetjenesten og skolen
fastleger
jordmortjenesten i kommunen
tannhelsetjenesten
spesialisthelsetjenesten
oppfølgingstjenesten (OT)
uteteamet/utekontakt
politiet
samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT)
barneverntjenesten
NAV
apotekutsalg
eksisterende lavterskeltilbud, tiltak og møteplasser for ungdom
lokale idrettslag og andre fritidstilbud, herunder dans, speidergrupper etc.
HFU bør ha kjennskap til aktuelle organisasjoner som eksempelvis sorggrupper og organisasjoner som hjelper barn og ungdom som for eksempel har psykisk syke foreldre, foreldre med ruslidelser eller foreldre som sitter i fengsel.
HFU bør vurdere å samarbeide med kommunens tilbud om psykiske helse, rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (for eksempel SLT-koordinator. SLT er forkortelse for Samordningsmodell for Lokale, forebyggende Tiltak mot rus og kriminalitet), frivillige organisasjoner (for eksempel Røde Kors, Redd Barna, Landsforeningen for fangers pårørende) og andre aktører. Helsestasjon for ungdom kan også delta i samarbeidsmøter innad i kommunen og i møter med spesialisthelsetjenesten. Se også kapittelet Fellesdel: Samhandling og samarbeid.
Innholdet i anbefalingen bygger på konsensus i arbeidsgruppa.
HFU bør ha oversikt over aktuelle tjenester og tilbud for å kunne:
Gi råd og veilede ungdom om eksisterende tilbud og tjenester i lokalmiljøet og i kommunen. Ungdom som er innflyttere til kommunen eller ikke går på skole kan særlig ha nytte av råd og hjelp til å få oversikt over fritidsaktiviteter og hvem de kan kontakte videre. Ungdom som ikke finner relevante tilbud eller organisasjoner i lokalmiljøet, kan ha nytte av å kjenne til andre typer organisasjoner, som for eksempel Skeiv Ungdom, Unge funksjonshemmede og ulike minoritetsorganisasjoner
Vurdere hvilke tjenester og instanser HFU bør samarbeide med, både relatert til grupper av ungdom og enkeltindivider
Vurdere hvor ungdom kan vises videre ved behov
HFU bør også ha oversikt over hvem som kan kontaktes i kommunen og spesialisthelsetjenesten når tjenesten har behov for veiledning.
Gode resultater forutsetter at tjenesten tilpasser seg brukerne. Flerfaglig samarbeid er ofte nødvendig for å gi brukerne gode tjenester (Helse- og omsorgsdepartementet, 2015). Selv om hver enkelt deltjeneste opplever å oppfylle sine lovpålagte krav til forsvarlighet, sikrer ikke dette alene oppfyllelse av kommunens overordnede ansvar for å sikre forsvarlige og koordinerte tjenester, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1.
Forutsetninger for godt samarbeid er at samarbeidende aktører har:
kunnskap og bevissthet om egen og andre aktørers rolle og kompetanse
klar forståelse av hvilket ansvar som følger rollene
ledelse som legger til rette for flerfaglighet og har kjennskap til hva de enkelte aktørene kan bidra med i samarbeidet
Helsedirektoratet (2017). Oversikt over tilbud: Helsestasjon for ungdom bør ha oversikt over aktuelle tilbud og tjenester for ungdom [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 11. november 2019, lest 23. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/helsestasjon-for-ungdom/oversikt-over-tilbud-helsestasjon-for-ungdom-bor-ha-oversikt-over-aktuelle-tilbud-og-tjenester-for-ungdom