Legen skal ha en sentral rolle ved Helsestasjon for ungdom. Det er nødvendig for at HFU skal kunne gjennomføre sine oppgaver på en faglig forsvarlig måte.
Lege i HFU: Helsestasjon for ungdom skal ha en tilgjengelig lege
Oppgaver bør fordeles mellom lege og de øvrige ansatte på HFU etter oppgavens art og ungdommenes behov.
Legens oppgaver må avgrenses mot fastlegen, som har det overordnede ansvaret for diagnostisering og behandling av det enkelte ungdom, se anbefalingen Fastlege.
For å kunne gjennomføre flere av de pålagte oppgavene i tjenesten, må helsestasjon for ungdom ha en tilgjengelig lege.
Legen skal:
- bidra i diagnostisering og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) – se anbefalingen Testing og behandling for SOI
- være en drøftingspartner for helsesykepleier og de øvrige ansatte i HFU
- samarbeide med det tverrfaglige teamet i HFU om ungdom som det er bekymring rundt
- medvirke til at ungdom med behov oppdages tidlig og får nødvendig oppfølging
Innholdet i anbefalingen bygger på lov og konsensus i arbeidsgruppa.
Det er kommunens ansvar å legge til rette for at de kommunale helse- og omsorgstjenestene kan drives forsvarlig, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1, og dette innebærer blant annet å sikre at tjenestene bemannes med riktig kompetanse.
Den type medisinsk kompetanse som en lege innehar er vesentlig for en rekke av oppgavene i helsestasjon for ungdom, både i systemrettede og individrettete oppgaver, og kan i en rekke tilfeller være nødvendig for at oppgavene i helsestasjon for ungdom gjøres forsvarlig. Flere av oppgavene i HFU knyttet til seksuell helse, krever at HFU har lege i bemanningen. Det gjelder blant annet rekvirering av prevensjon til jenter under 16 år og diagnostisering og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner. Se anbefalingen Prevensjon og anbefalingen Testing og behandling for SOI.
Legens kompetanse om diagnostikk og behandling er viktig for å:
- Bidra til å normalisere utfordringer og bekymringer hos ungdom og utelukke sykdom
- Bidra med rådgivning og som drøftingspartner for helsesykepleier, og andre fagpersoner som møter mange ungdommer
- Bidra til å sikre systemer som gjør at de riktige ungdommene blir henvist til fastlege og evt. andre instanser til rett tid
- Sikre at ungdom får et helhetlig tilbud i HFU
Legen er svært relevant i tverrfaglig vurdering av tiltak for og oppfølgning av enkeltindivider som har komplekse utfordringer, for eksempel knyttet til identitet, psykiske vansker, en vanskelig hjemmesituasjon, samt oppfølging av elever som har en utfordrende skolesituasjon og har høyt fravær/fare for frafall, se anbefalingen Bekymringsfullt fravær i retningslinjen for skolehelsetjenesten. Legen og det tverrfaglige teamet i HFU bør også være oppmerksomme på ungdommer som bor på hybel og enslige mindreårige asylsøkere.
Samarbeid mellom lege på HFU og fastlege er viktig når det er behov for oppfølging og diagnostisering, se anbefalingen Fastlege.
Siste faglige endring: 09. mai 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Lege i HFU: Helsestasjon for ungdom skal ha en tilgjengelig lege [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 09. mai 2022, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/helsestasjons-og-skolehelsetjenesten/helsestasjon-for-ungdom/lege-i-hfu-helsestasjon-for-ungdom-skal-ha-en-tilgjengelig-lege