Innholdet i anbefalingen bygger på lov, forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Som et ledd i sitt styringssystem skal virksomheten sørge for at medarbeiderne i virksomheten har nødvendig kunnskap om og kompetanse i det aktuelle fagfeltet, samt relevant regelverk, retningslinjer, veiledere og om styringssystemet, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 7. Virksomheten skal også ha oversikt over medarbeidernes kompetanse og behov for opplæring, jf. forskriften § 6,
Styringssystemet innebærer også at virksomheten skal evaluere og korrigere tjenesten slik at helse- og omsorgslovgivningen, inkludert kravet om faglig forsvarlige tjenester, etterleves, jf. forskriften § 8 og 9. Virksomhetens kompetansebehov vil være et viktig ledd i denne gjennomgangen.
Bemanningen i tjenestene
Det er i utgangspunktet opp til kommunen å vurdere hvilken kompetanse tjenesten trenger for å kunne løse oppgavene sine på en forsvarlig måte, men det følger av helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 andre ledd at kommunen skal ha knyttet til seg blant annet lege, jordmor og helsesykepleier for å oppfylle ansvaret om å sørge for nødvendige helse- og omsorgstjenester til alle som oppholder seg i kommunen.
Det er videre forskriftsfestet i forskrift om lovbestemt sykepleiertjeneste i kommunen § 3 at kommunen skal tilsette helsesøstre for å dekke behovet for spesielle sykepleierfunksjonene i forbindelse med helsefremmende og forebyggende arbeid. Fra 1. januar 2019 er "helsesykepleier" innført som ny kjønnsnøytral tittel i stedet for "helsesøster".
For at tjenestene skal kunne gjennomføre oppgavene som er ilagt gjennom forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten på en forsvarlig måte, må lege inngå i bemanningen, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1.
Det følger av forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 3 andre ledd at helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal ha et tverrfaglig tilbud. For å styrke det helsefremmende og forebyggende arbeidet, bør kommunen søke å få en bred tverrfaglig basis for den totale kompetansen i tjenesten. Bemanningen i tjenestene bør derfor også inkludere fysioterapeut.
Tjenesten kan også tilsette annen kompetanse ved behov, herunder:
- Psykolog
- Ergoterapeut
- Andre yrkesgrupper med pedagogisk, sosialfaglig, tverrfaglig eller tverrkulturell kompetanse
Faglig leder for helsesøstertjenesten skal være helsesøster (helsesykepleier), jf. forskrift om lovbestemt sykepleiertjeneste i kommune § 3 fjerde ledd. Administrativ leder for helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom behøver ikke å være helsesykepleier.
Jordmor skal være tilknyttet helsestasjonen i forbindelse med svangerskapsomsorgen og barselomsorgen, se Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen og Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen (PDF). Jordmors kompetanse kan også være sentral i helsestasjon 0-5 år, særlig for barn 0-6 uker, og i helsestasjon for ungdom.