I allmennpraksis vil årskontrollen ofte være mer omfattende enn en vanlig konsultasjonstime gir tid til. Mulige løsninger er å sette opp en dobbelttime eller fordele kontrollen på flere enkeltkonsultasjoner. Noen legekontorer har god erfaring med egne diabetesdager. Man kan også bruke sykepleier eller annet hjelpepersonell på legekontoret til deler av årskontrollen, enten deler av rutinekontrollene (f.eks. fotkontroll, herunder monofilament m.m.) eller opplæring som er mer tidkrevende (bruk av insulin eller råd om endring av levevaner (konkrete kostråd, kostanamnese, konkrete råd om fysisk aktivitet og veiing/måling).
NOKLUS diabetesskjema (noklus.no) kan forenkle og systematisere oppfølgingen av personer med diabetes. Det gir også mulighet til å få en oversikt over kvaliteten på diabetesbehandlingen på henholdsvis lege- og legesenter og avdelingsnivå. Bruk av skjemaet er også viktig for å rapportere data til Norsk Diabetesregister for voksne. Bruk av skjemaet og innsending av data til Norsk diabetesregister for voksne utløser takst 100/105.
Viktige elementer i Årskontrollen:
Symptomer på:
- makrovaskulære komplikasjoner (iskemisk hjertesykdom, perifer karsykdom, atrieflimmer, hjertesvikt osv.)
- mikrovaskulære komplikasjoner (perifer nevropati og retinopati)
- erektil dysfunksjon
- kognitiv funksjon
Risiko for komplikasjoner:
- kartlegge røykevaner
- registrere vekt (BMI og midjemål)
- blodtrykk/hypertensjon
- S-lipider (totalkolesterol, HDL-, LDL-kolesterol, fastende triglyserider)
- S-kreatinin og eGFR
- metabolsk kontroll (HbA1c og vurdering av egenmålinger)
- undersøkelse av urin med tanke på albuminuri, U-AKR; moderat (tidligere kalt mikroalbuminuri, AKR 3 -30) og betydelig forhøyet (tidligere kalt makroalbuminuri, AKR > 30 (se egen anbefaling i kapittelet Nyresykdom ved diabetes)
Risiko for psykiske problemer inkludert spiseforstyrrelser (se kapittel Psykiske lidelser og diabetes)
Føtter
- inspeksjon (trykkpunkter, hyperkeratoser, sår, sprekker, deformiteter)
- undersøkelse av puls (arteria tibialis posterior, arteria dorsalis pedis)
- undersøkelse av sensibilitet med monofilamenttest (eventuelt vibrasjonssans med gradert stemmegaffel) - se kapittel om Diabetisk fot og nevropati for praktisk gjennomføring av testen
- sjekk pasientens sko
- vurdér trykkavlastende fottøy til pasienter med nevropati
Se kapittelet Diabetisk fot og nevropati, anbefalingen Undersøkelse og diagnostikk av nevropati og identifisering av pasienter med risiko for fotsår.
Øyne
Kontrollér at pasienten har gjennomført regelmessig netthinneundersøkelser, se kapittelet Retinopati og regelmessig netthinneundersøkelse ved diabetes.
Alder
Ved alder over 75-80 år bør man vurdere indikasjon for analyse av lipider og U-AKR ut fra den kliniske situasjonen og relevans for forebygging av senkomplikasjoner.
Ved insulinbruk
- undersøkelse av injeksjonssteder