Det foreslås at personer med diabetes har en regelmessig måltidsrytme. Dette kan gjøre det enklere å regulere blodsukkeret.
Måltidsmønster og -frekvens for personer med diabetes
- Måltidsmønsteret må tilpasses den enkeltes dagsrytme.
- Effekten av et måltid på økning i blodsukker vil i stor grad bestemmes av mengde mat som spises.
- Et regelmessig måltidsmønster (Øverby et al., 2007) med hyppige måltider er gunstig for blodsukkerkontrollen, og økt måltidsfrekvens synes å medvirke til gunstig postprandial lipidprofil (Nordic Nutrition Recommendations 2004).
- Matinntaket kan fordeles på 3-4 hovedmåltider og 0-3 mellommåltider.
- Hos noen kan tette måltider forhindre overspising, mens andre opplever at ethvert måltid innebærer risiko for overspising og tap av kontroll over matinntak (Fra nasjonale retningslinjer for diabetes, 2009).
129. Overby NC, Margeirsdottir HD, Brunborg C, Andersen LF, Dahl-Jorgensen K. The influence of dietary intake and meal pattern on blood glucose control in children and adolescents using intensive insulin treatment. Diabetologia. 2007;50(10):2044-51..
130. Nordic Nutrition Recommendations 2004. Integrating nutrition and physical activity. Nord. 2004:013; 2004..
200. N C Overby, H D Margeirsdottir, C Brunborg, L F Andersen, K Dahl-Jørgensen. The influence of dietary intake and meal pattern on blood glucose control in children and adolescents using intensive insulin treatment.. Diabetologia. 2007. 50. 10. 2044-51.
Siste faglige endring: 20. desember 2019 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Måltidsmønster og -frekvens for personer med diabetes [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 20. desember 2019, lest 23. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/levevaner-ved-diabetes-og-behandling-av-overvekt-og-fedme/maltidsmonster-og-frekvens-for-personer-med-diabetes