Pasienter med demens med lewylegemer eller demens ved Parkinsons sykdom, foreslås verken tilbudt legemidlet memantin som monoterapi eller i kombinasjon med en kolinesterasehemmer mot demens
Svak anbefaling brukes når ulike valg vil kunne være riktig, avhengig av pasient og situasjon. Uttrykk som brukes er "kan" og "foreslår".
Pasienter med demens med lewylegemer eller demens ved Parkinsons sykdom, foreslås verken tilbudt memantin som monoterapi eller i kombinasjon med en kolinesterasehemmer som symptomatisk behandling mot demens.
En liten statistisk signifikant positiv effekt av memantin på global funksjon vurdert av kliniker blir ikke bekreftet ved å måle kognisjon, ADL-funksjon eller pårørendebelastning. Memantin tolereres gjennomgående godt av pasientene. Samlet oppfattes de ønskede effektene å være så marginale at de ikke vurderes å ha klinisk relevans. Det foreligger ikke relevant forskningsdokumentasjon på kombinasjonsbehandling med kolinesterasehemmer og memantin for disse pasientgruppene.
Referanse
Wang H-F, Yu J-T, Tang S-W, Jiang T, Tan C-C, Meng X-F, Wang C, Tan M-S, Tan L : Efficacy and safety of cholinesterase inhibitors and memantine in cognitive impairment in Parkinson's disease, Parkinson's disease dementia, and dementia with Lewy bodies: systematic review with meta-analysis and trial sequential analysis.. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry 2015;86(2):135-43
Fordeler og ulemper
Memantin (20 mg) er vist å ha en liten statistisk signifikant effekt på global funksjon, men ingen effekt på kognisjon, ADL-funksjon eller pårørendes stressbelastning. Når det gjennomføres subgruppeanalyser på global funksjon (målt med Clinical Global Impression of Change (CGI-C), skala 1 til 7 der 1 = normal) for henholdsvis pasienter med demens med lewylegemer og demens ved Parkinsons sykdom, er behandling med memantin sammenlignet med placebo ikke statistisk signifikant forskjellig for de to gruppene (henholdsvis MD -0,41 95% KI:-1,02–0,19 og MD -0,76 95% KI: -1,93–0,42).
Det er ikke rapportert om statistisk signifikante forskjeller i forekomst av bivirkninger mellom pasienter som mottar memantin, og placebogruppen.
Det er ikke funnet relevante systematiske oversiktsartikler på effekt av kombinasjonsbehandling av kolinesterasehemmer og memantin ved demens med lewylegemer eller demens ved Parkinsons sykdom.
Kvalitet på dokumentasjonen
Kvaliteten på dokumentasjonen er gjennomgående moderat til høy.
Verdier og preferanser
Memantin har liten eller ingen positiv effekt på sentrale utfallsmål slik som kognisjon, ADL-funksjon eller pårørendes stressbelastning. Det er derfor liten grunn til å forvente at pasienter vil ønske behandling med memantin monoterapi eller i kombinasjonsbehandling med en kolinesterasehemmer.
Ressurshensyn
Utgiftene knyttet til bruk av disse legemidlene er så begrensede at ressurshensyn ikke er vektlagt i denne anbefalingen.
Populasjon (P)
Personer med demens med lewylegemer eller personer med demens ved Parkinsons sykdom
Tiltak (I)
Kombinasjonsbehandling med kolinesterasehemmer og memantin
Sammenligning (C)
Placebo
Utfall (O)
Effekter og bivirkninger
Beskrivelse av inkluderte studier
Det er gjennomført litteratursøk etter relevante systematiske oversiktsartikler på effekten av kombinasjonsbehandling med kolinesterasehemmere og memantin hos personer med demens med lewylegemer og personer med demens ved Parkinsons sykdom, men uten funn.
Populasjon (P)
Pasienter med demens med lewylegemer eller demens ved Parkinsons sykdom
Tiltak (I)
Memantin
Sammenligning (C)
Placebo
Utfall (O)
Frafall på grunn av bivirkninger, Risiko for bivirkninger, Risiko for alvorlige bivirkninger, Mortalitet, Global funksjon ((CGIC), Kognitiv funksjon (MMSE), ADL-funksjon (ADL, Disability Assessment in Dementia), Omsorgsgivers belastning (Zarin Burden Interview)
Beskrivelse av inkluderte studier
Evidensgrunnlaget er basert på en systematisk oversiktsartikkel (Wang et al., 2015) om omfatter tre randomiserte studier (n=299). I oversiktsartikkelen er resultatene for demens med lewylegemer og demens ved Parkinsons sykdom slått sammen. Det er forståelig ettersom de to sykdommene har et klinisk symptombilde og nevropatologi som ligner hverandre, og som tilsier at de er uttrykk for samme spektrum av lidelser. Pasientenes MMSE-skår ved inklusjon var 10-27 poeng. De inkluderte studiene har en oppfølgingstid på 16-24 uker for alle effektmål.
Evidenskvaliteten er vurdert til å være varierende fra svært lav til moderat.
Meta-analysen viser at memantin (20 mg) har en liten statistisk signifikant effekt på global funksjon (basert på klinikers vurdering) (SMD=-0,27 95% KI: -0,51 - -0,02), men ingen statistisk signifikant effekt på mål av kognisjon, ADL-funksjon eller omsorgsgivers stressbelastning. Når det gjennomføres subgruppeanalyser på global funksjon (målt med Clinical Global Impression of Change (CGIC), skala 1 til 7 der 1 = normal) for henholdsvis pasienter med demens med lewylegemer og demens ved Parkinsons sykdom, er behandling med memantin sammenlignet med placebo ikke statistisk signifikant forskjellig for de to gruppene (henholdsvis MD -0,41 95% KI:-1,02–0,19 og MD -0,76 95% KI: -1,93–0,42).
Det rapporteres ikke om statistisk signifikante forskjeller i antall rapporterte bivirkninger mellom pasienter som mottok aktiv behandling, og placebo-gruppen. Ei heller ble det funnet forskjeller mellom gruppene når det gjelder motoriske og parkinsonistiske symptomer, antall pasienter som trakk seg fra studiene på grunn av bivirkninger, antall alvorlige bivirkninger eller i antall dødsfall.
Helsedirektoratet (2017). Pasienter med demens med lewylegemer eller demens ved Parkinsons sykdom, foreslås verken tilbudt legemidlet memantin som monoterapi eller i kombinasjon med en kolinesterasehemmer mot demens [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 27. november 2019, lest 26. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/demens/legemidler-mot-symptomer-ved-demens/pasienter-med-demens-med-lewylegemer-eller-demens-ved-parkinsons-sykdom-foreslas-verken-tilbudt-legemidlet-memantin-som-monoterapi-eller-i-kombinasjon-med-en-kolinesterasehemmer-mot-demens