Ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse vil det ofte være behov for flere behandlingstiltak samtidig. Det finnes i dag svært få studier av kombinasjoner av ulike behandlingstiltak slik at kunnskap om de enkelte behandlingstiltakene må ses i lys av type problemer, for eksempel alvorlighetsgrad, tilgjengelighet og pasientens/pårørendes ønsker. .
Når symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er alvorlige, er ofte flere samtidige tiltak nødvendig. Disse bør ses i sammenheng med hverandre.
Barn under skolealder
Barn under skolealder som diagnostiseres med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse, vil ofte ha en relativt alvorlig tilstand. Det vil derfor være grunn til å gå inn med hjelp så tidlig som mulig. I behandling av barn under skolealder med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse vil foreldretreningsprogrammer for bedring av atferden kunne være nyttig. Behandling med legemidler kan unntaksvis være aktuelt.
Det er viktig å sørge for pedagogisk tilrettelegging i barnehagen, rådgivning til foreldre og et godt samarbeidsklima mellom hjem. PP-tjenesten og eventuelt andre instanser.
Foreldretreningsprogrammer som for eksempel PMT (Parent Management Training), DuÅ (De utrolige år) eller andre, for foreldre eller foreldre og barn, kan være aktuelle å prøve ut, men bør da tilrettes i forhold til barn med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Tilbud om foreldretreningsprogrammer finnes enkelte steder i kommunehelsetjenesten og/ eller spesialisthelsetjenesten.
Barn og ungdom
Ved samtidige atferdsvansker kan foreldretreningsprogrammer som f.eks. PMT, DuÅ, eller andre for foreldre eller foreldre og barn, være aktuelt å prøve ut hos de yngste barna. Slike programmer tilbys noen steder i kommunehelsetjenesten, mens andre finnes i spesialisthelsetjenesten. Ved alvorlige atferdsproblemer hos eldre barn/ungdommer kan det vurderes å søke hjelp gjennom MST eller andre tilsvarende programmer.
Det er derfor viktig at hver enkelt som står på legemiddelbehandling følges systematisk over tid slik at effekter og bivirkninger monitoreres.
Hjelp/behandling i forhold til andre samtidige vansker/lidelser er viktig å legge til rette for.
Ungdom til voksenalder
En ungdom med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse som har et tilbud i spesialisthelsetjenesten når de fyller 18 år, kan ha behov for å henvises videre til psykisk helsevern eller eventuelt til habiliteringstjenesten for voksne. Ungdom kan imidlertid følges opp av psykisk helsevern for barn og unge fram til de er 23 år. Funksjonsnivå og/eller modenhetsnivå med hensyn til selvstendighet, løsrivelse fra foreldre, behov for oppfølging vil være viktigere for å få til gode overganger mellom psykisk helsevern for barn og unge (BUP), psykisk helsevern og primærhelsetjenesten enn av alder alene. Unge over 18 år som har et avsluttet forhold til psykisk helsevern, kan henvises til spesialisthelsetjenesten for voksne via sin fastlege, dersom det er behov for slik oppfølging. Det er viktig å planlegge overføringen til spesialisthelsetjenesten for voksne i så god tid at unødvendige brudd i behandlingen unngås. Mange går fortsatt på skole eller er under opplæring og vil ha behov for tilrettelegging av undervisningen og eksamener og spesialpedagogiske tiltak. Retten til videregående opplæring gjelder til en person har fylt 25 år. Unge med spesielle behov har etter opplæringsloven en utvidet rett til videregående utdanning (Opplæringsloven §3).
Voksne
For voksne med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er ofte tilbakemelding om de diagnostiske vurderingene av stor nytteverdi for bedre forståelse av egne vansker.
Voksne med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse kan etter opplæringsloven ha rett til opplæring og tilrettelagt undervisning. Noen vil ha vansker med tilpasning til ordinært arbeidsliv og vil kunne ha behov for oppfølging og koordinering av habiliteringstjenesten og NAV.
Anbefalingen er ikke gradert.
Barn under skolealder
Sentralstimulerende midler og atomoksetin har godkjent indikasjon fra 6 år og oppover. Ved svært alvorlige tilfeller, kan legemiddelbehandling være aktuelt. Selv om enkelte studier viser reduksjon av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse ved behandling med legemidler, viser korttidsstudier stor variasjon i effekt og hyppigere alvorlige bivirkninger.
Det er svært begrenset med studier av andre spesifikke behandlinger av barn under skolealder med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Barn og ungdom
Det er dokumentert i mange korttidsstudier at minst 75 % av barn og ungdom med ADHD får reduksjon av symptomer når de bruker sentralstimulerende midler eller atomoksetin, men enkelte får bivirkninger som kan begrense bruken. De langtidsstudier av medikamentell behandling som eksisterer i dag, gir usikre funn om nytteverdien av medikamentell behandling over tid.
Ungdom til voksenalder
Se til barn og ungdom generelt.
Voksne
Studier hos voksne viser tilsvarende resultater som ved utprøving og bruk av sentralstimulerende midler og atomoksetin som til barn og ungdom. Slik behandling vil kunne være aktuell, men det legges vekt på god oppfølging over tid.
En stor prosentandel av de voksne som diagnostiseres med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, har også andre samtidige lidelser. En god behandling av disse lidelsene bør være en integrert del av det samlede behandlingstilbudet til voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
I løpet de senere år har det kommet flere studier av coaching, kognitiv atferdsterapi, selvhjelpsgrupper og andre behandlingsmetoder for voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Metodene er ikke tilstrekkelig dokumentert til at det kan gis en generell anbefaling om bruk, men nye forskningsfunn kan på sikt avklare disse metoders plass i behandling av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Referanser
Biederman J, Mick E, Faraone SV. Age-dependent decline of symptoms of attention deficit hyperactivity disorder: impact of remission definition and symptom type. Am J Psychiatry 2000;157(5):816-8.
Siste faglige endring: 13. juni 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Når symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er alvorlige, er ofte flere samtidige tiltak nødvendig. Disse bør ses i sammenheng med hverandre. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 13. juni 2018, lest 24. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/adhd/behandling-og-oppfolging-av-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/behandlingsprinsipper-ved-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/nar-symptomer-pa-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse-er-alvorlige-er-ofte-flere-samtidige-tiltak-nodvendig-disse-bor-ses-i-sammenheng-med-hverandre