Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017–2023) har kvantitative mål for endringer i kostholdet innen 2023. Det er satt mål om å øke forbruket av grove kornvarer, grønnsaker, frukt og bær, og fisk med 20 prosent. Det er også mål om reduksjon i kostens innhold av mettet fett, tilsatt sukker og salt. Tilsvarende mål er satt i intensjonsavtalen for et sunnere kosthold mellom matvarebransje og helsemyndigheter. Startpunktet for endringene i forbruket er 2015. Matforsyningsstatistikken er hovedkilden for å måle endringene, bortsett fra for salt. Matforsyningsdataene for 2023 kommer i neste års rapport av Utviklingen i norsk kosthold.
Matforsyningsstatistikken for 2022 tyder på at vi ikke når målene i nasjonal handlingsplan kosthold om 20 prosent økning i forbruk av grove kornvarer, grønnsaker, frukt og bær og fisk. Forbruket av grønnsaker er lite endret siden 2015, mens forbruket av frukt og bær og fisk og sjømat går i feil retning (Figur 40). Kostens innhold av mettet fett er også langt fra målet, mens innholdet av tilsatt sukker er nærmere målet (Figur 41).
Grove kornvarer
Grønnsaker, frukt og bær
Fisk og sjømat
Figur 40
Mettet fett
Tilsatt sukker
Figur 41