Kostens innhold av tilsatt sukker økte fra ca. 15 til 17 energiprosent i perioden 1980–2000, men har siden gått betydelig ned ifølge matforsyningsstatistikken (Figur 30). Tilsatt sukker utgjorde ca. 11 energiprosent i 2019 og ca. 12 energiprosent i 2020–2022. Dersom det tas hensyn til anslagene for grensehandel, vil tilsatt sukker utgjøre ca. 12 energiprosent i hele perioden 2019–2022. Det anbefales at tilsatt sukker begrenses til under 10 energiprosent.
Figur 30
Tilsatt sukker bidro i gjennomsnitt med 9 energiprosent blant 4-åringer og 12 energiprosent blant 9- og 13-åringer (Ungkost 2015–16). Dette er betydelig lavere enn nivået som ble registrert i Ungkost 2000 da tilsatt sukker i gjennomsnitt bidro med mellom 16–19 energiprosent blant 4-, 9- og 13-åringer. I 2015 hadde fortsatt ca. 55 prosent av 9- og 13-åringer et høyere inntak av tilsatt sukker enn anbefalt.
De største kildene til tilsatt sukker blant barn, unge og voksne er sukker og søtsaker, sukkerholdige drikker og kaker. Ifølge Ungkost 2015–16 bidro sukker og søtsaker med 35 prosent av sukkeret, sukkerholdige drikker med 31 prosent og kaker med 13 prosent blant 13-åringer.