Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1Oppsummering

Den nasjonale e-helseporteføljen har økt fra 34 til 55 aktive tiltak siden forrige rapportering. Økningen skyldes hovedsakelig at porteføljen nå inkluderer rapportering for nye tjenester i digital samhandling som egne tiltak fra de regionale helseforetakene, Norsk helsenett og Helsedirektoratet.. 

Tre tiltak melder rød status. Dette gjelder 'Pasientens kritiske informasjon, Helse Midt-Norge', samt 'Alvorlig sykt barn', 'Utprøving av triageringsverktøy'. 

Det er 30 nye tiltak, hvorav 27 gjelder rapportering på nye tjenester for digital samhandling.  Helse Vest har flyttet aktivitet fra tiltaket 'Pasientbehandling', til enkeltvise tiltak for digital samhandling. Tiltaket 'Pasientbehandling' settes derfor som ferdig. Ett tiltak, 'Statistisk logganalyse' i Helse Sør-Øst, er startet opp igjen etter å ha vært pauset.  To tiltak er fremdeles på pause 

Følgende tema er aktuelle fra rapporteringen: 

Tiltaket "Digitale behandlings- og egenbehandlingsplaner" i Helsedirektoratet legges ned, bl.a. grunnet manglende finansiering til å videreføre tiltaket. 

Tiltaket "Alvorlig sykt barn" i Helsedirektoratet melder nå rød status grunnet manglende finansiering, noe som kan hindre lansering av løsningene og gevinstuttak. Tiltaket jobber aktivt for å få tverrpolitisk forankring for varige strukturer, finansiering og forvaltningsmodeller. 

Tiltaket "Utprøving av triageverktøy" i Helsedirektoratet har ikke fått midler over statsbudsjettet for 2025 for videre utprøving og innføring. Triageringsløsningen har kartleggingsskjemaer både for voksne og barn som leder innbyggerne til å velge riktig type konsultasjon til fastlegen, og med dette skal bidra til sortering og prioritering av henvendelser. Det vurderes om løsningen kan driftes og forvaltes videre i Norsk helsenett. 

Flere regionale helseforetak melder fortsatt behov for syntetiske data for verifikasjon i produksjonsmiljø for å avdekke feil i produksjonsmiljø som Helsenorge. Det er behov for videre oppfølging. 

Digitale pasienttjenester for barn og unge 

Helse Nord arbeider med digitale tjenester for aldersgruppen 12-16 år, og har behov for nasjonal veileder for foreldre. Veiledning for foreldre overfor helse- og omsorgstjenesten er under utarbeidelse, og kommer på ekstern høring i januar 2025. 

Rapportering for digital samhandling er utvidet, ved at nasjonal portefølje nå inkluderer rapportering fra regionale helseforetak og fra Norsk helsenett og Helsedirektoratet for tjenestene Pasientens legemiddelliste,  - prøvesvar, - måledata, -kritisk informasjon, - journaldokumenter samt Helsekort for gravide og MyHealth@EU. Summen av disse rapporteringene gir bedre oversikt over fremdrift på hver tjeneste i digital samhandling. 
Digital samhandling er prioritert, med en gitt rekkefølge. For tiltak utover digital samhandling er det ikke en prioritert rekkefølge. Hvilken rolle kan NUIT spille for å tydeliggjøre prioriteringer utover satsing på digital samhandling? 

Drift og forvaltningskostnader er uendret fra forrige rapportering, så kapittel om drift og forvaltningskostnader for de nasjonale e-helseløsningene tatt ut i denne rapporteringen. 

Siste faglige endring: 01. november 2024