Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 6.2Nye tiltak i porteføljen

Det er totalt 30 nye tiltak i porteføljen i denne rapporteringen. 27 av disse tiltakene er de regionale helseforetakenes, Norsk helsenett og Helsedirektoratets rapportering på tjenester innen digital samhandling.

Felles journalløft – utprøving av informasjonsdelingstjenester (KS)

KS skal i samarbeid med kommunene og NHN utvikle og prøve ut en ny samhandlingstjeneste for å gi helsepersonell tilgang til relevant informasjon direkte i sine arbeidsverktøy.

Norsk helsenett tilrettelegger nå en samhandlingstjeneste som en del av et felles journalløft i kommunal sektor. Helsepersonell skal få tilgang til relevant helseinformasjon direkte i sine arbeidsverktøy. Samhandlingstjenesten bygger videre på den nasjonale samhandlingsplattformen, og innrettes for å støtte det videre arbeid med felles journalløft. Det er leverandørene som utvikler sluttbrukergrensesnittet for å vise informasjonen i relevant kontekst.

Utprøvingene starter internt i den enkelte kommune, men skal på sikt legge til rette for å kunne dele informasjon mellom kommuner, og med spesialisthelsetjenesten som nye nasjonale tjenester.  For den første utprøvingsperioden er det prioritert to samhandlingstjenester; Oversikt over kommunale tjenester og NEWS2 målinger.

Bærum og Bodø kommune er utprøvingskommuner for en første utprøving knyttet til «Oversikt over kommunale tjenester». De ønsker å prøve ut informasjonsdelingstjenesten ved å gjøre tilgjengelig informasjon om hvilke kommunale tjenester en pasient har, direkte i legevaktens journalløsning. Dette er informasjon de ikke har tilgjengelig i dag, og som vil gi de ansatte på legevakten bedre beslutningsunderlag for videre behandling, redusere unødige innleggelser og spare tid i informasjonsinnhenting.  
Kommuner for utprøving av samhandlingstjeneste «NEWS2 målinger» planlegges avklart høsten 2024.

Legemiddelhåndtering kommunal sektor (KS) 

Prosjektet jobber for at kommunal sektor skal få bedre tilgang på funksjonalitet som støtter helsepersonell i håndtering av legemidler. Tiltaket skal sørge for å få på plass en strategi på kort og mellomlangsikt på hvordan kommunene kan dokumentere utdeling av legemidler, noe som dagens EPJ`er i stor grad mangler. 

Som en del av det videre arbeidet knyttet til legemiddelhåndtering vil KS jobbe frem en kortfattet strategi om hvordan vi kan løse utfordringene knyttet til lovpålagt dokumentasjon av utdelt legemiddel på kort og mellomlangsikt. Den langsiktige strategien er at funksjonaliteten skal oppleves som en del av en helhet sammen med de andre tjenestene og applikasjonene den ansatte har for å yte de beste tjenestene. Ettersom det er mange nye anskaffelser av journalløsninger på gang, må vi se på en strategi for en overgangsperiode. 

Den langsiktige strategien på legemiddelområdet innebærer at funksjonaliteten skal bli en del av arbeidsflaten til helsepersonell og vil da inngå i felles rammer og anbefalinger ved anskaffelser (ks.no), som gjøres kjent for leverandørene. I arbeidet med strategien vil vi gå i dialog med nasjonale aktører for å se på muligheten for å lage løsninger for kritisk funksjonalitet på legemiddelområdet. 

Tverrsektoriell informasjonsutveksling med NAV og andre myndigheter

Tiltaket skal bidra til å forbedre samhandlingen mellom NAV og helsesektoren, forenkle delingen av helsedata med andre myndighetsaktører, og redusere rapporteringsbyrden.

Oppdraget er todelt hvorav den ene delen handler om å redusere rapporteringsbyrden for helsepersonell og forenkle informasjonsutvekslingen knyttet til det å rapportere inn helsedata for kvalitetsforbedring og planlegging av helsetjenesten. Den andre delen omfatter et strategisk samarbeidsprosjekt mellom NAV og helse, der målet er å forbedre tjenester som sykemelding og AAP for effektivisering og raskere retur til arbeid.

Les mer om de nye tiltakene i nasjonal e-helseportefølje på ehelse.no.

Digital samhandling – nye tiltak

Helse- og omsorgsdepartementet er eier av tiltakene innen Digital samhandling samt Helsekort for gravide og MyHealth @EU

  • Pasienten legemiddelliste
  • Pasientens prøvesvar
  • Pasientens kritiske informasjon
  • Pasientens journaldokumenter
  • Pasientens måledata
  • Digitale helsekort og gravide
  • MyHealth@EU

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) mottar rapportering til tiltakene fra sentrale aktører innen hvert tiltak. Det er besluttet å prøve å benytte Nasjonal portefølje til å motta rapportering fra aktuelle aktører. Som følge av det er det til dette rapporteringen rapportert på tiltak innen digital samhandling fra de regionale helseforetakene. Norsk helsenett og Helsedirektoratet rapporterer til HOD som de har gjort tidligere i denne omgang, men det er en ambisjon om at også denne rapporteringen gjøres til Nasjonal portefølje.

Figur 9 Oversikt over hvilke tjenester de ulike aktørene i helse- og omsorgstjenesten rapporterer på innen satsningen digital samhandling, inkludert Digitalt helsekort for gravide og MyHealth@EU

Pasientens legemiddelliste

Pasientens prøvesvar

Pasientens kritiske informasjon

Pasientens journal-dokumenter

Pasientens måledata

MyHealth@EU

Digitalt helsekort for gravide

Norsk

helsenett

Norsk helsenett

Norsk helsenett

Norsk

helsenett

Norsk helsenett

Norsk helsenett

Norsk helsenett

HDIR

HDIR

HDIR

HDIR

HDIR

HDIR

HDIR

Helse Nord

Helse Nord

 

Helse Nord

 

 

 

Helse Vest

Helse Vest

Helse Vest

Helse Vest

 

 

 

Helse Midt-Norge

Helse Midt-Norge

 

Helse Midt- Norge

Helse Midt-Norge

 

 

 

 

 

Helse Sør-Øst

 

 

 

 

Siste faglige endring: 06. november 2024