I saltlistene er gruppen Fiskeprodukter delt inn i åtte hovedkategorier med 15 saltmål. For en hovedkategori (Klippfisk) er det ikke satt saltmål. Det ble avdekket feilføringer i kategorien Krydret, marinert fisk og Fiskepålegg i TS data. Disse tre er ikke tatt med i presentasjon av resultatene. For tre kategorier med to saltmål er gjennomsnitt brukt som referansepunkt, noe som gjør at gruppen Fiskeprodukter vises med fem kategorier.
Som vist i Figur 6 er gjennomsnittlig saltinnhold lavere i 2018 enn i 2016 for én av de fem fiskekategoriene. Gjennomsnittlig saltinnhold er under saltmålet for de tre kategoriene Fiskemat, Panerte fiskeprodukter og Skalldyr og bløtdyr både i 2016 og 2018. Kategorien Lettsaltet fisk ligger betydelig over saltmålet i 2018, og har økt fra 2016 (Figur 6). Varm- og kaldrøkte fiskeprodukter ligger litt over saltmålet.
Figur 7 viser at alle kategoriene ligger på eller under saltmålet for vektet gjennomsnittlig saltinnhold i 2017 og 2018. Vektet gjennomsnitt er lavere i 2018 i to av fem kategorier. I de to kategoriene Lettsaltet fisk og Fiskemat er vektet gjennomsnitt betydelig lavere enn gjennomsnittet. Det tyder på at det er produktene med lavt saltinnhold som utgjør volumprodukter.
I de to fiskekategoriene med ett saltmål, Lettsaltet fisk og Fiskemat, er henholdsvis 48 % og 75 % innenfor saltmålet i 2018.
Tabell 4. Fiskeprodukter. Antall produkter, og andel innenfor veiledende saltmål i 2018 i kategorier med ett saltmål.
Antall 2018 | Saltmål g/100 g | Andel innenfor saltmålet, % | |
---|---|---|---|
2. Lettsaltet Fisk | 31 | 1,40 | 48 |
3. Fiskemat | 284 | 1,40 | 75 |
4. Panerte fiskeprodukter | 44 | 0,7 / 1,0 | * |
5. Varm- og kaldrøkte fiskeprodukter | 104 | 3,0 / 2,0 | * |
6. Skalldyr og bløtdyr | 71 | 2,4 / 1,7 | * |
Sum | 534 |
*Det er 2 saltmål i disse kategoriene, slik at det ikke er mulig å vise andel under og over saltmålene.
I tre av de fem kategoriene i Fiskegruppen er gjennomsnittlig saltinnhold innenfor saltmålet i 2016 og i 2018. Det har vært en relativt liten endring i gjennomsnittlig saltinnhold fra 2016 til 2018. For alle fem kategorier er vektet gjennomsnittlig saltinnhold innenfor saltmålet både i 2017 og 2018. Vektet gjennomsnitt ligger lavere enn gjennomsnittlig saltinnhold for kategoriene lettsaltet fisk, fiskemat og varm- og kaldrøkte fiskeprodukter. Det tyder på at volumprodukter har et lavere saltinnholdet.