Rapporten Analyser av saltinnholdet i utvalgte matvarer 2014–2018 viser analysedata for ca. 200 indikatormatvarer i perioden 2014 til 2018 (Havforskningsinstituttet, 2019). Flertallet av matvarene er analysert både i 2014–15 og 2018. Rapporten omtaler også utviklingen i saltinnholdet fra 2014 til 2018 og ser resultatene opp mot veiledende mål i Saltpartnerskapets saltlister.
Resultatene fra analyseprosjektet inngår ikke i monitorering av Saltpartnerskapet eller i vurdering av måloppnåelse, men utgjør et supplement til TS-dataene for å beskrive utviklingen i saltinnhold over tid for utvalgte matvarer. For å beskrive utviklingen i disse indikatormatvarene vises her gjennomsnittlig saltinnhold i matvarekategorier der over seks av de samme produktene er analysert både i 2014–15 og 2018 (Tabell 6). Endringer under 10 % regnes her som uendret. For disse matvarekategoriene vises også analyseverdiene opp mot veiledende mål i Saltpartnerskapets saltlister basert på alle produktene som ble analysert innen kategoriene i 2014–15 og 2018 (Tabell 7).
Den komplette analyserapporten fra Havforskningsinstituttet viser resultater for alle matvarekategorier og produkter som har inngått i analyseprosjektet.
Brød
For de 10 ferske brødtypene som ble analysert både i 2014–15 og 2018, var gjennomsnittlig saltinnhold noe lavere i 2018. For alle ferske brød som ble analysert, var ni av 15 i tråd med saltmålet i 2018 mot to av 14 i 2014–15. Analyseresultatene viser en utvikling i riktig retning for utvalget av ferske brød i perioden 2014–15 til 2018.
Kjøttprodukter
For produktene i kategoriene pålegg, leverpostei, pølser, kjøttkaker/kjøttboller/karbonader og spekepølser som ble analysert både i 2014–15 og 2018, var gjennomsnittlig saltinnhold lavere for kjøttpålegg og noe lavere for leverpostei i 2018. For pølser var gjennomsnittlig saltinnhold noe høyere i 2018, og for kjøttkaker/kjøttboller/karbonader og spekepølser uendret. For alle pålegg og leverposteier som ble analysert, var langt flere produkter i tråd med saltmålet i 2018 enn i 2014-15. Analyseresultatene viser en utvikling i riktig retning for utvalget av kjøttpålegg og leverpostei i perioden 2014–15 til 2018.
Ferdigretter
For de 10 produktene i kategorien middags- og lunsjretter som ble analysert både i 2014–15 og 2018, var gjennomsnittlig saltinnhold uendret i 2018. Fire av 10 middags- og lunsjretter var i tråd med saltmålet i 2018 mot tre av 13 produkter i 2014–15.
Matvarekategori | Saltmål | Antall produkter | Gjennomsnittlig saltinnhold i samme produkter analysert både i 2014–15 og 2018 | |
---|---|---|---|---|
2014–15 | 2018 | |||
g/100 g | n | g/100 g | g/100 g | |
BRØD OG KORNVARER | ||||
Ferskt brød | 0,9 | 10 | 1,17 | 1,04 |
KJØTTPRODUKTER | ||||
Pålegg | 1,9 | 12 | 2,38 | 1,89 |
Leverpostei | 1,6 | 10 | 1,80 | 1,56 |
Pølser | 1,7 | 13 | 1,88 | 2,11 |
Kjøttkaker, -boller og karbonader | 1,7 | 10 | 1,83 | 1,83 |
Spekepølse | 5,0 | 7 | 5,61 | 5,14 |
FERDIGRETTER | ||||
Middags- og lunsjretter (tørrvarer ikke inkl.) | 0,8 | 10 | 1,0 | 0,94 |
Matvarekategori | Saltmål | 2014–15 | 2018 | ||
---|---|---|---|---|---|
Antall produkter | I tråd m/saltmål | Antall produkter | I tråd m/saltmål | ||
g/100 g | n | n | n | n | |
BRØD OG KORNVARER | |||||
Ferskt brød | 0,9 | 14 | 2 | 15 | 9 |
KJØTTPRODUKTER | |||||
Pålegg | 1,9 | 12 | 2 | 16 | 10 |
Leverpostei | 1,6 | 11 | 1 | 12 | 8 |
Pølser | 1,7 | 13 | 4 | 17 | 5 |
Kjøttkaker, -boller og karbonader | 1,7 | 12 | 6 | 17 | 7 |
Spekepølse | 5,0 | 7 | 2 | 7 | 3 |
FERDIGRETTER | |||||
Middags- og lunsjretter (tørrvarer ikke inkl.) | 0,8 | 13 | 3 | 10 | 4 |