Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1Sammendrag

Pasientskader er en stor belastning for både pasienter, pårørende og helsepersonell og bidrar til ca. 15 % av de totale sykehuskostnadene. Nasjonal handlingsplan for pasientsikkerhet og kvalitetsforbedring 2019-2023 hadde som et av sine mål å redusere omfanget av pasientskader. For somatiske sykehus måles dette med metoden Global Trigger Tool (GTT).

I 2023 oppsto det en pasientskade ved 12,0 % av somatiske sykehusopphold i Norge, mot 12,6 % året før. For hele perioden fra 2012 til 2023 har det vært en nedgang i omfanget av pasientskader fra 13,7 % i 2012.

Det har vært ulik grad av nedgang i pasientskader for de individuelle alvorlighetsgradene fra 2012 til 2023, med unntak av forbigående skader som førte til forlenget sykehusopphold, som er svakt oppadgående. Det har vært en nedgang i omfanget av skader som var forbigående og som kun krevde behandling, skader som var langvarig eller ga varig mén og skader som krevde livreddende behandling. Omfanget av skader som bidro til at pasienten døde har en svakt nedadgående trend.

I 2023 var de hyppigste typene av pasientskader legemiddelrelatert skade, annen kirurgisk komplikasjon, postoperativ sårinfeksjon og urinveisinfeksjon. En samlet opptelling av skadetyper knyttet til kirurgi, viser at disse forekom i 4,5 % av alle sykehusopphold i 2023, mot 4,3 % i 2022. Tilsvarende viser en samlet opptelling av infeksjoner at denne typen skade forekom i 4,6 % av alle sykehusopphold. Denne sammenstillingen er ny fra og med 2023, og vi har derfor ingen sammenligning med tidligere år.

Det er ikke gjennomført analyser for måloppnåelse for det enkelte helseforetak, sykehus eller fagområde. Som tidligere år, ser vi at det er relativt stor variasjon mellom helseforetakene i utviklingen over tid av andel sykehusopphold med minst én skade.

GTT-undersøkelsen baserer seg på tidsserier som skal fortolkes kvalitativt i det enkelte helseforetak. Fortsatt gjennomføres undersøkelsen uten innhenting av bakgrunnsinformasjon, og det er derfor ikke mulig å analysere årsakssammenhenger ytterligere. Helsedirektoratet samarbeider med Norsk Regnesentral og nesten alle somatiske helseforetak og sykehus i Norge for å videreutvikle GTT-metoden. Formålet med arbeidet er at resultatene fra GTT-undersøkelsen skal kunne brukes som nasjonal kvalitetsindikator for omfanget av pasientskader. Arbeidet skal gi oss en bedre forståelse av pasientskader i norske sykehus, hvorfor skadene oppstår og hvilke konsekvenser skadene har.

 

Siste faglige endring: 10. september 2024