1. mars 2017 trådte ny spesialistforskrift i kraft for utdanningens første del (LIS1), som er en obligatorisk del i ny spesialistutdanning. Samtidig ble turnustjeneste for leger avviklet. Alle de tidligere turnusstillingene for leger ble omgjort til LIS1-stillinger, og systemet med felles stillingsutlysning gjennom Helsedirektoratets stillingsportal ble videreført.
Systemet med felles utlysning av LIS1-stillinger i Helsedirektoratets stillingsportal skal bidra til en brukervennlig ansettelsesprosess for arbeidssøkere og arbeidsgivere, samtidig som den gir myndighetene god oversikt over søkere og ansatte.
Helseforetakene, som arbeidsgivere, har ansvaret for stillingsutlysningene. De publiserer annonsene i stillingsportalen og gjennomfører rekrutteringen av nye LIS1 i samarbeid med kommunene. Helsedirektoratet har ansvaret for drift av stillingsportalen, tilrettelegging av søknadsrundene i portalen og forvaltning av regelverket.
Denne statusrapporten viser data fra søknadsrunden våren 2024 med oppstart som LIS1 1. september 2024. Stillingene ble utlyst 25. januar med søknadsfrist 8. februar 2024. Tall og utviklingstrekk presenteres uten at datamaterialet analyseres nærmere.
Rapporten er bygget opp etter samme mal som tidligere LIS1-rapporter. I de første fem kapitlene vises data fra søknadsrunden våren 2024. Det sjette kapittelet gir en kort fremstilling av utviklingen i perioden våren 2013 til våren 2024.
Utlysning og ansettelse i restplasstillinger for LIS1 i sykehus og kommuner er ikke inkludert i statusrapporten. Restplasstillinger er vikariater for ordinære stillinger som blir ledige på grunn av langvarig sykdom eller permisjoner. Restplasstillinger utlyses fortløpende i stillingsportalen.
Fra 1. mars 2024 er Lovisenberg diakonale sykehus en utdanningsvirksomhet for LIS1. De har inngått et samarbeid med Akershus universitetssykehus (Ahus). Lovisenberg diakonale sykehus er tildelt fire LIS1-stillinger. To med oppstart 1. mars, og to med oppstart 1. september.
1.1 Hovedprinsippene for ansettelse i del 1 av ny spesialistutdanning for leger
- LIS1 er første obligatoriske del av legers spesialistutdanning. Spesialiseringen skal gjennomføres etter medisinsk grunnutdanning.
- Arbeidsgiver skal påse at legen har autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven § 48 eller § 49, og tilstrekkelige språkkunnskaper for en forsvarlig yrkesutøvelse. Studentlisens danner ikke grunnlag for oppstart i spesialistutdanning.
- Ingen leger har rett til LIS1-stilling.
- LIS1-stillingene skal ha en god fordeling over hele landet.
- Antallet LIS1-stillinger har, fram til 2020, vært ca. 950 på årsbasis. Fra 2024 er antallet 1185 LIS1-stillinger på årsbasis, hvorav 592 LIS1-stillinger med oppstart i 1. mars og 593 LIS1-stillinger med oppstart 1. september.
- LIS1-stillinger er tidsbegrensede, og koblet mellom helseforetak og kommuner. LIS1-tjenesten er på 18 måneder, med 12 måneder i sykehus etterfulgt av 6 måneder i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.
- Legen må ha søkt på LIS1-stillingen gjennom gjennom Helsedirektoratets stillingsportal for å få godkjent LIS1-tjenesten. Ingen andre ansettelsesformer kvalifiserer for godkjenning.
- Selv om LIS1-stillingene lyses ut i Helsedirektoratets stillingsportal, skjer ansettelsene lokalt i helseforetak og kommuner, i tråd med arbeidslivets regler.
- Kandidater kan søke på så mange LIS1-stillinger de vil, men kan bare sende én søknad per stillingsannonse.
- I hver søknadsrunde, vår og høst, gis jobbtilbud i tilbudsrunder med bare noen dagers svarfrist. Hvis man takker ja til en stilling i en av tilbudsrundene, blir man merket i stillingsportalen og vil ikke få flere tilbud i samme søknadsrunde.