Når det gjelder tilgang på personell med nødvendig kompetanse, så har den fylkeskommunale tannhelsetjenesten mindre utfordringer sammenlignet med den kommunal helse- og omsorgstjenesten. Det er fylkesvise utfordringer, særlig med rekruttering av tannpleiere og tannleger, men også tannhelsesekretærer. I enkelte fylker tilsettes helsefagarbeidere som klinikkassistenter. Dette bekreftes i årsrapporter 2023 fra statsforvalter[75].
Utfordringene knyttet til å rekruttere og beholde tannleger uten spesialitet synes å være relatert til distriktsutfordringer og muligheter for å velge mellom privat og offentlig sektor. Høyt antall tannhelseenheter i enkelte fylker kan bidra til mindre og mer sårbare fagmiljø, og skape en høyere turnover i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten enn ønskelig. Dette arbeider bl.a. ledere av fylkeskommunal tannhelsetjeneste med å forebygge.
Antall årsverk og sysselsatte tannpleiere i fylkeskommunal tannhelsetjeneste har økt med om lag 7 prosent fra 2022 og økt med 16 prosent sammenlignet med 2019 (jf. tabell 2). Antall ledige stillinger for tannpleiere øker ifølge SSB likevel gradvis fra 2020[76], men har en liten nedgang i 2023.
Antall årsverk og sysselsatte tannleger uten spesialitet i fylkeskommunal tannhelsetjeneste har økt jevnt siden 2019 (jf. tabell 2). I 2023 var det likevel ifølge SSB 61 ledige tannlegestillinger ved rapporteringstidspunktet, særlig i Vestland, Trøndelag, Nordland og Møre og Romsdal (ibid.).
Antall årsverk og sysselsatte tannlegespesialister i fylkeskommunal tannhelsetjeneste, har økt med om lag 11 prosent siden 2019, men er på samme nivå i 2023 som i 2022 (jf. tabell 2). Særlig skiller fylkene Troms og Finnmark, Vestland, Trøndelag, Rogaland og Viken seg ut positivt her, noe som blant annet har en sammenheng med at de regionale odontologiske kompetansesentrene ligger i de respektive fylkene. Gjennom lønnstilskudd kan de tilsette flere tannlegespesialister for å ivareta sitt ansvar for å tilby spesialisttjenester. Andre faktorer som kan ha medvirket til økningen i tannleger med spesialistutdanning i tjenesten er at flere fylkeskommuner har tilsatt spesialister i pedodonti. Antallet sysselsatte spesialister i pedodonti har økt fra 15 i 2016 til 28 i 2023, ifølge spesialbestilte tall fra Statistisk sentralbyrå.
Effekten av tilskudd til lønn til tannleger i spesialisering
Tiltaket skal bidra til å sikre befolkningen tilgang til avansert diagnostikk og tverrfaglig spesialistbehandling i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten, ved sykehus og ved tannhelsetjenestens kompetansesentre.
I 2023 innvilget Helsedirektoratet lønnstilskudd for 26 tannleger i spesialisering til 6 fylkeskommuner, 2 odontologiske kompetansesentre, 2 universiteter og 1 sykehus. Tiltaket viser en økning fra 7 virksomheter i 2022 til 11 i 2023 og 13 tannleger i spesialisering i 2022 til 26 tannleger i 2023.
Tiltaket skal også bidra til et likeverdig tjenestetilbud til barn og unge i tannhelsetjenesten, ved at det skal være tilgang til spesialister i pedodonti (barnetannpleie) i alle fylker og i 2023 ble det gitt tilskudd for 8 tannleger i spesialisering i pedodonti.
Tiltaket følges av lønnstilskudd til etablering av stilling for spesialist i pedodonti som har medført en jevn økning i antall stillinger for spesialister i pedodonti i fylkeskommunal tannhelsetjeneste. I 2023 ble det innvilget tilskudd til 9 stillinger fordelt på 8 virksomheter
Dette samsvarer med anbefalinger i nasjonal faglig retningslinje Tannhelsetjenester til barn og unge 0-20 år.
Figur H: Faktaboks lønnstilskudd for tannlegespesialister
[75] Statsforvalteren.no (2024) Årsrapporter for 2023. Tilgjengelig: https://styringsportalen.statsforvalteren.no/2023/arsrapporter/
[76] SSB statistikkbank, tabell 11774