SSB publiserer årsverksdata for helsestasjons- og skolehelsetjenesten (ssb.no) ut fra utdanning. Dataene er basert på data fra en rekke registre, hovedsakelig fra a-ordningen, NUDB (Nasjonal utdanningsdatabase), Helsepersonellregistret (HPR)[1], Enhetsregisteret og Virksomhets- og foretaksregisteret. Det er en rekke elementer rundt disse dataene som innebærer at de ikke gir en presis oversikt over hvor mange helsesykepleiere som jobber i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. For eksempel:
- I årsverksdataene tas det ikke høyde for lange fravær. For eksempel telles begge med i statistikken dersom en ansatt er i permisjon og har vikar.
- Ansatte som har påbegynt en helsesykepleierutdanning telles som helsesykepleiere selv om utdanningen ikke er sluttført.
- Ansatte som kostnadsføres under regnskapsfunksjon for helsestasjons- og skolehelsetjenesten (funksjon 232) kan innbefatte flere ansatte enn de som utelukkende jobber i deltjenestene som inngår i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. For eksempel er det kommuner som inkluderer ansatte som jobber med reisevaksinasjon og/eller helse blant asylsøkere/flyktninger/migrasjonshelse.[2]
Punktene over indikerer at antallet helsesykepleierårsverk som knyttes til deltjenestene i helsestasjons- og skolehelsetjenesten trolig er noe lavere enn det dagens data tilsier. Det er ikke mulig å justere dataene for alle elementene over, men noen justeringer er mulig. Helsedirektoratet har bedt SSB om data som viser antall henholdsvis sykepleier og helsesykepleiere, hvor helsesykepleier kun innbefatter ansatte som har fullført[3] helsesykepleierutdanningen. Disse dataene er ikke justert for lange fravær og for at ansatte jobber med andre tjenester enn deltjenestene som inngår i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Vi har også bedt SSB framskaffe en oversikt over antall og alder på sykepleiere og helsesykepleiere i tjenesten i dag. Disse dataene vil gi oss informasjon om hvor mange som kan antas å gå av med pensjon per år og som må erstattes med nye ansatte for å opprettholde bemanningen i tjenesten. I tillegg vil det gi et bilde av behovet for etterutdanning av sykepleiere som jobber i tjenesten. I bestillingen ble SSB også bedt en oversikt over stillingsprosent blant de ansatte og data knyttet til etterutdanning til helsesykepleier.
Vi har også fått data fra KS på antall ansatte helsesykepleiere og andre sykepleiere i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, samt gjennomsnittlig stillingsandel blant disse. Disse dataene har vi fått for tidsperioden 2019-2023.
Årsverkene fra SSB og KS er ikke like. Forskjellene beskrives senere i notatet.
[1] HPR er et offentlig register hvor alle offentlige godkjenninger gitt til helsepersonell og dyrehelsepersonell i Norge er registrert. Registeret driftes av Helsedirektoratet.
[2] Opplysninger som er innrapportert av kommunene i prosaform i KOSTRA skjema 1.
[3] Her vil studenter som har 90 studiepoeng inngå. Det vil si studenter som har startet på masterstudiet, men som ikke har fullført hele graden (ikke levert masteroppgaven). Utdanningsdataene er ett år på etterskudd i forhold til sysselsettingsdataene, slik at i ordinær SSB-statistikk er det satt en grense på 30 studiepoeng for at SSB godkjenner det som en "fullverdig" videreutdanning/spesialisering.