1. Helse- og omsorgsdepartementet. Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2023). 2017. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nasjonal-handlingsplan-for-bedre-kosthold-20172021/id2541870/
2. World Health Organization. Global action plan for the prevention and control of noncommunicable diseases 2013-2020. World Health Organization; 2013. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/9789241506236
3. United Nations. https://www.un.org/nutrition/[lest]. Tilgjengelig fra: https://www.un.org/nutrition/
4. Helsedirektoratet. Utviklingen i Norsk kosthold 2023. Helsedirektoratet; 2023. Tilgjengelig fra: Utviklingen i norsk kosthold 2023
5. Helseetaten. Oslohelsa 2023. Oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer i Oslo. Oslo: Oslo Kommune; Helseetaten; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.oslo.kommune.no/statistikk/oslohelsa/
6. Kinge JM SÓ, Strand BH, Kravdal Ø. Can socioeconomic factors explain geographic variation in overweight in Norway? SSM - Population Health 2016;2.
7. Helsedirektoratet. Kunnskapsgrunnlag ny handlingsplan kosthold. En beskrivelse av måltidenes betydning som en sosial begivenhet og for mestring og trivsel, blant annet som en del av helse- og omsorgstjenstestene. 2017. Tilgjengelig fra: Kunnskapsgrunnlag for handlingsplan for bedre kosthold 2017–2021
8. Braut G, Dybdahl K, Ekström M, Hollung K, Krokstad S, Melverg H, et al. Effektive kosthaldstiltak. Rapport frå ekspertgruppa om kodtnadeffektive tiltak som kan føre til eit betre kosthald og jamne ut sosiale forskjellar i kostholdet. Oslo: Helse og omsorgsdepartementet; 2024. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/0d8fffbf76aa494b80ac7e588a8ce8a6/nn-no/pdfs/effektive-kosthaldstiltak.pdf
9. Brandsæther A, Arnstein M. Kosthold og psykiske helse. Oppfølging av punkt 5.5 i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021). 2023. Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/publ/2023/kosthold-og-psykisk-helse--oppfolging-av-punkt-5.5-i-nasjonal-handlingsplan/
10. Helsedirektoratet. Somatisk helse og levevaner ved psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemerOslo[lest]. Tilgjengelig fra: Somatisk helse og levevaner ved psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer
11. Ådnanes M, Kaspersen S, Melby L, Lassemo E. Pakkeforløp for psykisk helse og rus- fagfolks erfaringer første året. . Oslo: SINTEF; 2020. 2020:00064. Tilgjengelig fra: https://www.sintef.no/globalassets/sintef-digital/helse/sintef-2020_00064-evaluering-av-pakkeforlop-psykisk-helse-og-rus.pdf
12. Ådnanes M, Høiseth J, Magnussen M, Thaulow K, Kaspersen S. Pakkeforløp for psykisk helse og rus- brukere, pårørende og fagfolks erfaringer. Rapport 2. Oslo: SINTEF; 2021. 2021:00090. Tilgjengelig fra: https://www.sintef.no/globalassets/sintef-digital/helse/rapport-2_pakkeforlop_1.3.2021_signert.pdf
13. Klima- og miljødepartementet. Klimaplan for 2021–2030. 2021. Meld. St. 13 (2020-2021). Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-13-20202021/id2827405/
14. Nasjonalt råd for ernæring. Bærekraftig kosthold. Vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Helsedirektoratet; 2017. IS-2678. Tilgjengelig fra: Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv.pdf (helsedirektoratet.no)
15. Totland TH, Lyshol H, Ljøsne IB, Helleve A, Torheim L. Kartlegging av hvordan fylker og kommuner arbeider for å fremme et sunt, bærekraftig og klimavennlig kosthold. Oslo: Folkehelseinstituttet; 2023. Tilgjengelig fra: www.fhi.no
16. Nordic Council of Ministers. Nordic nutrition recommendations [nettdokument]. [lest 25.10.23]. Tilgjengelig fra: https://www.norden.org/en/publication/nordic-nutrition-recommendations-2023
17. Brubakk P, Hauer H, Slinde J, Lutnæs K, Hoen E, Wensaas G, et al. Matsvinnutvalget rapport 2023. Anbefalinger til helhetlige tiltak og virkemidler. Oslo: Klima- og miljødepartementet,; 2024. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/5a5cadf8907a4f4c94740d23d7c4c6e4/rapport-fra-matsvinnutvalget-anbefalinger-til-helhetlige-tiltak-og-virkemidler-31.12.23.pdf
18. Landbruks- og matdepartementet. Nasjonal strategi for økologisk landbruk (2018-2030). Oslo: 2018. Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/0036969bc3a547deb46aa7f5653155da/lmd_0020_nasjonal-strategi-for-okologisk-jordbruk_interaktiv.pdf
19. Nærings- og fiskeridepartementet. Action Network Sustainable Food from the Ocean for Food Security and Nutrition. 2023. Tilgjengelig fra: https://nettsteder.regjeringen.no/foodfromtheocean/
20. NOVA. Upubliserte tall om kostholdsvaner fra Ungdata 2020-2022. NOVA/OsloMet; 2022. Tilgjengelig fra: https://oda.oslomet.no/oda-xmlui/handle/11250/3011548
21. Abel M, Lund-Iversen K, Torheim L, AL. B. Bruk av energidrikker i aldersgruppen 10-18 år. Resultater fra landsrepresentative spørreundersøkelser i perioden 2015-2023. . Folkehelseinstituttet; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/nyheter/2023/mange-norske-ungdommer-drikker-mye-energidrikk/
22. Uldahl M, E. TL. Matomgivelser. Metoder og indikatorer for kartleggging og overvåkning av matomgivelser i Norge. Oslo: Folkehelseinstituttet; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/contentassets/ccc70402e5e741d99e31e771944ab167/fhi-rapport-om-matomgivelser-28.03.2023_rev.pdf
23. Randby JS, Holbaek H, Lien N. Implementation of the Norwegian school meal guideline: Development and reliability of two questionnaires to measure adherence. Scand J Public Health 2021;49(4):358-68.
24. Randby JS, Ogden T, Lien N. Implementation and effectiveness of a school-based intervention to increase adherence to national school meal guidelines: a non-randomised controlled trial. Public Health Nutr 2024;27(1):e25.
25. NIFU, red. Bergene A, Vika K, Lynnebakke B, Ramberg I, Wollscheid S. Spørsmål til Skole-Norge. Analyser og resultater fra Utdanningsdirektoratets spørreundersøkelse til skoler og skoleeiere våren 2022. 2022. Tilgjengelig fra: https://www.udir.no/tall-og-forskning/finn-forskning/rapporter/sporsmal-til-skole-norge-varen-2022/
26. Randby JS. Promoting public health through implementation of school meal guidelines i Norway: Adherence monitoring, practice determinants and implementation strategies. Oslo2023. Tilgjengelig fra: https://www.duo.uio.no/handle/10852/102134
27. Telemark fylkeskommune, Kartleggingsundersøkelse av kantiner i Vestfold og Telemark. Resultater fra en Forms undersøkelse høsten 2023.
28. Østfold fylkeskommune, Resultarer fra en kartlegging blant de videregående skolene i Viken i 2022.
29. International WCRF. NOURISHING and MOVING policy databases [nettdokument]. [lest 03.03.2024]. Tilgjengelig fra: https://policydatabase.wcrf.org/level_one?page=nourishing-level-one
30. Helsedirektoratet. Skolemåltid i Norge - kunnskapsgrunnlag, nytte-kostnadsvirkninger og implementering. Oslo: Helsedirektoratet; 2023. Tilgjengelig fra: Skolemåltid i Norge - kunnskapsgrunnlag, nytte-kostnadsvirkninger og implementering
31. World Health Organization. Healthier food and healthier food environments at sports events: an action guide for sports event organizers. World Health Organization; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/9789240075436
32. World Health Organization. Policies to protect children from the harmful impact of food marketing: WHO guideline. World Health Organization; 2023. Tilgjengelig fra: https://www.who.int/publications/i/item/9789240075412
33. Helsedirektoratet. Ti tiltak for å redusere sykdomsbyrden og bedre folkehelsen. 2018. Tilgjengelig fra: Ti tiltak for å redusere sykdomsbyrden og bedre folkehelsen
34. AS M, red. Oldervoll LM, Blom Eimhjellen E, Solbraa AK, Aadland E, Skrove G. Resultater fra et flerregionalt forskningsprosjekt ved 32 frisklivssentraler 2016-2019. Rapport nr 2101. Tilgjengelig fra: https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/resultater-fra-et-flerregionalt-forskningsprosjekt-ved-32-frisklivssentraler-2016-2019/Resultater%20fra%20et%20flerregionalt%20forskningsprosjekt%20ved%2032%20frisklivssentraler%202016-2019.pdf/_/attachment/inline/e164aedc-b937-4af2-9461-cfabd5571e89:f2b77c05e00f1ef51ccbbab9b4e2f43f467d1ae3/Resultater%20fra%20et%20flerregionalt%20forskningsprosjekt%20ved%2032%20frisklivssentraler%202016-2019.pdf
35. Helsedirektoratet. Sektorrapport om folkehelse. Helsedirektoratet; 2021. Tilgjengelig fra: Sektorrapport om folkehelse 2021
36. Helsedirektoratet. Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold [nettdokument]. [oppdatert 08.09.2023; lest]. Tilgjengelig fra: Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold
37. Helse- og omsorgsdepartementet. God og riktig mat hele livet. Nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehje og som mottar hjemmetjenester. Oslo: 2021. Tilgjengelig fra: Personell og kompetanse i den kommunale helse- og omsorgstjenesten
38. Helsedirektoratet. Personell og kompetanse i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Oslo: 2021. Tilgjengelig fra: Personell og kompetanse i den kommunale helse- og omsorgstjenesten
39. Folkehelseinstituttet. Midtveisevaluering av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021). Sunt kosthold, måltidsglede og god helse for alle! 2019. Tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/contentassets/fe37d6e03e1c4afdb2d8780899074274/midtveisevaluering-av-handlingsplan-for-bedre-kosthold-2017-2021.pdf
40. Helse- og omsorgsdepartementet. Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033). Oslo: Helse- og omsorgsdepartementet; 2023. Meld.St.23 (2022-2023). Tilgjengelig fra: https://www.regjeringen.no/contentassets/0fb8e2f8f1ff4d40a522e3775a8b22bc/no/pdfs/stm202220230023000dddpdfs.pdf
41. Torheim L, Løvhaug A, Huseby C, Terragni L, Henjum S, Roos G. The Healthy Food Environment Policy Index (FOOD-EPI). Evidensdokument for Norge. Oslo: OsloMet; OsloMet; 2020. Tilgjengelig fra: https://uni.oslomet.no/se/wp-content/uploads/sites/11/2020/08/Food-EPI-Evidensdokument-Norge-2020-1.pdf
42. INFORMAS. International Network for Food and Obesity / Non-communicable Diseases (NCDs) Research, Monitoring and Action Support [nettdokument]. [lest 03.03.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.informas.org/about-informas/