I tillegg til konsultasjoner og kontakter med pasienter har leger kontakt med andre instanser på vegne av, eller sammen med, pasienten. Slike kontakter inkluderer enkle kontakter med helsepersonell/kommunale tjenester eller NAV, tverrfaglige samarbeidsmøter eller det kan være dialogmøter med NAV. Se tabell V9.1 i vedlegg for takster som inngår i de ulike kontakttypene.
Nedgang i tverrfaglige samarbeidsmøter
Det er flest tverrfaglige samarbeidsmøter knyttet til de eldste i befolkningen. Målt per innbygger var det for gruppen over 80 år i 2022 5,4 tverrfaglige møter per 100 innbygger (Figur 9.16). Dette er betydelig høyere enn de øvrige aldergruppene. Tross en høy bruk knyttet til de eldste, utgjør antallet for denne aldersgruppen fortsatt bare 13 prosent av alle tverrfaglige møter (Figur 9.15).
For de aller yngste deltok legen på omtrent 1 møte per 100 innbygger i 2022, mens for de øvrige aldersgruppene deltok legen på rett i underkant av 2 møter per 100 innbygger (Figur 9.16). Totalt sett har det vært en liten nedgang i tverrfaglige samarbeidsmøter fra 2019 til 2022 fra 2,2 møter per 100 innbygger i 2019 til 1,8 per 100 innbygger i 2022.
Det har vært en nedgang i antall møter knyttet til alle aldergruppene fra 2019 til 2022 (Figur 9.16) og for alle kommunestørrelser. Nedgangen er størst for de eldste. Deltagelse i tverrfaglig samarbeidsmøter for den yngre befolkning er som oftest relatert til rus og psykisk helse. Det er store forskjeller i bruken av tverrfaglige samhandlingsmøter i store og små kommuner (Figur 9.16). Det er mer bruk av tverrfaglige samarbeidsmøter i små kommuner sammenlignet med store kommuner.
Færre dialogmøter med NAV
For å følge opp sykmeldte listeinnbyggere og innbyggere på listen som står i fare for å falle utenfor skole og arbeid har fastlegen dialogmøter med NAV. Disse møtene er derfor som vist i figur 9.17 mest brukt for de som er i yrkesaktiv alder. Det er nedgang i denne typen møter fra 2019 til 2022 totalt, og for de ulike aldersgruppene.
Figur 9.18 viser antall dialogmøter med NAV målt per innbygger fordelt på kommunestørrelse og alder. Her ekskluderes de yngste og de eldste da bruken i disse gruppene er veldig lav (Se tabell V9.4 i vedlegg for tall for alle aldersgrupper). Deltagelse i dialogmøter er lavest i gruppen med de aller største kommune, og det er nedgang i bruken av denne typen kontakt fra 2019 til 2022 for alle kommunestørrelser.
Redusert kontakt med andre instanser per innbygger over 80 år fra 2019-2022
I tillegg til tverrfaglige samarbeidsmøter og dialogmøter har fastleger kortere og mer hyppige kontakter med annet helsepersonell og tjenester i kommunene. Slik som for sykebesøk er også denne kontakttypen mer vanlig i oppfølging av de eldre listeinnbyggerne enn for de yngre, både i absolutte tall og målt per innbygger (Figur 9.19 og 9.20). I 2022 var 35 prosent av de enkle kontaktene fastlegen har med andre instanser knyttet til innbyggere over 80 år (i absolutte tall).
Til tross for en vekst i aktivitet knyttet til de eldste innbyggerne, var det en nedgang siden 2019 målt per 100 innbyggere i enkle kontakter fastlegen hadde med andre instanser knyttet til innbyggere over 80 år. Dette gjelder både små og store kommuner (Figur 9.20). For befolkningen mellom 60 og 79 år var det en økning i kontakt for alle kommunestørrelser unntatt for de aller minste kommunene, hvor det var en nedgang. Kontakt knyttet til innbyggere under 60 år er lav, og tall for disse aldersgruppene inkluderes derfor ikke i figuren nedenfor. Selv om disse ikke vises er det verdt å nevne at det har vært økning i kontakt knyttet til disse aldersgruppene siden 2019. Se tabell V9.5 for antall enkle kontakter med helsepersonell/kommunale tjenester/NAV for alle aldersgrupper.