Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1.2Prioritert: Seminarrekke for helhetlig KI-bruk i helse- og omsorgstjenesten

Hva er problemet

I arbeidet med felles KI-plan har representanter fra sektoren utrykt flere utfordringer, ønsker og behov. De har også spilt inn anbefalinger som vil kunne fremme trygg og effektiv bruk av KI i helse- og omsorgstjenesten. For eksempel ønsker flere aktører seg arenaer for å dele erfaringer, gjenbruke materiale eller felles metoder for å kunne skalere løsninger mer effektivt.

Nærhet til helse- og omsorgstjenesten er viktig for å sikre at behovene blir godt ivaretatt og at tiltak treffer godt. Bruk og utvikling av KI-baserte tjenester skjer svært raskt, og behovene vil derfor også endre seg raskt. Det er utfordrende å treffe godt med tiltak i takt med den hurtige utviklingen og bruken av KI.

Hva vil vi oppnå

Helsedirektoratet vil etablere en seminarrekke der helseetatene og helse- og omsorgstjenesten samarbeider om å behandle relevante temaer knyttet til bruk av KI. Seminarene vil legge til rette for deling av erfaringer, drøfting av behov og mulige tiltak og avklaring av ansvar - i takt med den hurtige utviklingen og bruken av KI. Seminarene vil ha bred involvering med en spisset agenda rettet mot det aktuelle temaet, slik at arbeidet er relevant og aktuelt.

I første omgang velges temaene basert på allerede identifiserte behov og anbefalinger som er beskrevet i denne rapporten (hovedsakelig i kapitlene 4 og 5). Mulige temaområder inkluderer validering og bruk, gevinstpotensial og –realisering, barrierer og behov for finansiering, tilgang til data og infrastrukturer for trening, finjustering og validering av KI-modeller, kompetanse om bruk, utvikling og finjustering av store språkmodeller og bruksområder for store språkmodeller. I tillegg kan nye temaer bringes inn, i takt med nye eller endrede behov.

Hvordan gjøre det

Det vil arrangeres rundt to til tre slike seminarer i halvåret. Samlingene forsøkes å legges til forskjellige deler av landet. Tema for hvert seminar prioriteres i KI-rådet.

Målgruppen for hvert seminar vil variere med hvilken tematikk som er aktuell. Seminarrekken vil identifisere og samarbeide med eksisterende nettverk og møteplasser som er relevante for de aktuelle temaene.

Gjennom et seminar vil man oppnå følgende

  • Dele erfaringer og mulige måter å adressere utfordringer på
  • Løfte frem og bredde gode KI-bruksområder
  • Få konkrete innspill på og tydeliggjorte behov for tiltak som vil være nær tjenesten
  • Tydeliggjøre roller og ansvar og eventuelt behov for nye roller

Etter hvert seminar vil det produseres en enkel rapport eller artikkel som publiseres på KI-informasjonssiden. En slik rapport kan typisk gi status på området, oppsummere erfaringer og/eller peke på utfordringer som må løses gjennom nasjonalt samarbeid. 

Helsedirektoratet vil være ansvarlig for seminarrekken, og bidragene vil i stor grad komme fra den delen av sektoren som er aktuell for det utvalgte temaet.

På slutten av planperioden vil nytten av seminarrekken evalueres, og det vil samtidig vurderes om seminarrekken skal fortsette og eventuelt justeres.

Hvem er ansvarlig

Helsedirektoratet

Hvem samarbeider

Helsemyndighetene, helseregionene, helseforetakene, KS, kommuner, interesseorganisasjoner, helsenæringen og forskningsmiljøene, KIN, NSE – avhengig av aktuelt tema.

Siste faglige endring: 13. august 2024