Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1.4Anbefalt: Styrke europeisk samarbeid

Bakgrunn

I kapittel 4.5 i sluttrapport for koordineringsprosjektet står følgende:

  • Fokuset i EU på data og digitalisering er positivt. Behovet for å samarbeide internasjonalt, spesielt med EU-land er stort, fordi vi ikke kan løfte alt selv og fordi det er mye å lære av andre lands erfaringer og kunnskap.

Hva er problemet

Europeisk samarbeid kan blant annet gi tilgang til viktig kompetanse, infrastrukturer, data, finansiering og samarbeidsarenaer. KI og helse er satsningsområder i EU, det betyr at det bygges både kompetanse og kapasiteter/fasiliteter for å innovere med KI generelt, og i helse spesielt.

Det er vanskelig å få oversikt og forstå de ulike initiativene for å benytte seg av mulighetene som EU gir. Dette gjør at vi ikke utnytter godt nok de mulighetene som EU gir.

Hva vil vi oppnå

Vi ønsker å knytte etatene og helse- og omsorgstjenesten tettere på utvalgte initiativer i EU for å lære, dele erfaringer og få tilgang til kapasiteter/fasiliteter som utarbeides og tilbys i EU-systemene.

Merk at flere av de anbefalte tiltakene i felles KI-plan vil dra nytte av tettere samarbeid med EU, og flere av tiltakene legger opp til å kunne trekke på og dele erfaringer, kompetanse og kapasiteter/fasiliteter i EU.

Hva skjer på området

Flere av EUs initiativer er beskrevet under andre tiltak i planen. Her er noen EU-initiativer og prosjekter som ikke er dekket andre steder i planen og som kan ha relevans for kunstig intelligens i helsetjenesten.

  • Helsedirektoratet har etablert et eget program for deltakelse i EU4Health. Arbeidsprogrammet for 2024 omhandler bla en utlysning for å fremme bruk av kunstig intelligens i helsetjenesten på 4 500 000 euro.
  • EdiHTA: er et EU-prosjekt skal utvikle et Europeisk rammeverk for metodevurderinger (HTA) av digitale helseteknologier. Fra Norge deltar NSE, Det norske Veritas og Vestre Viken HF.
  • Norge er fullverdig medlem av den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN og kan påvirke på lik linje med andre medlemsland. Standard Norge (SN) har nasjonalt mandat til å legge til rette for at norske aktører kan påvirke på europeisk nivå.
  • Europarådet har vedtatt en rammekonvensjon for bruk av kunstig intelligens og de har gitt ut en veileder til konvensjonen. Konvensjonen er i samsvar med den foreslåtte EU-forordningen. Åpner for signering 5. september 2024.
  • Europarådets styringskomite for menneskerettigheter innen biomedisin og helse (CDBIO) har utarbeidet en rapport om hvordan KI påvirker lege-pasientforholdet. Den blir publisert i nær framtid, her er informasjon om "forarbeid" til rapporten og komiteens arbeid på området.

 

Hvordan gjøre det

Følgende aktiviteter er aktuelle:

  • Vurdere behov for å etablere tettere europeisk myndighetssamarbeid. Det innebærer blant annet å vurdere mulighetene for å delta i EU-prosjekter.
  • Vurdere å følge utvalgte EU-prosjekter tettere ved å for eksempel delta i referansegrupper og lignende.
  • Vurdere om det er ytterligere behov for at noen følger med på viktige initiativer og utlysninger i EU og formidler viktig informasjon, slik at helsesektoren kan få tilgang til (del)finansering og kompetanse på relevante områder.

Aktuelt samarbeid

Helsedirektoratet, helsenæringen, helseregionene, Digitaliseringsdirektoratet, Norges forskningsråd med flere.

Siste faglige endring: 13. august 2024