Bakgrunn
I kapittel 6.2 i sluttrapport for koordineringsprosjektet står anbefalingen:
- at helsesektoren engasjerer seg i relevant standardiseringsarbeid for KI, slik at sektoren både kan bygge kompetanse på og bidra inn i standardiseringsarbeid.
Status
Standard Norge har etablert en speilkomité for KI som ledes av Digitaliseringsdirektoratet.[39] Helsedirektoratet har tatt initiativ til å etablere og lede en helsearbeidsgruppe i speilkomitéen, slik at sektoren både kan bygge kompetanse på og bidra inn i standardiseringsarbeid med sine behov.
Arbeidet vil bidra til å sikre forsvarlig, etisk og effektiv bruk av KI i helsesektoren gjennom å
- følge med på standardiseringsarbeidet
- bidra inn i standardiseringsarbeid med krav og behov fra tjenesten
- bygge og spre kompetanse om KI-standardiseringsarbeid i helsesektoren
Standarder som EU-kommisjonen har bestilt for å understøtte implementeringen av KI-forordningen er spesielt prioriterte områder.[40] Arbeid i arbeidsgruppen vil være med på å forberede helse- og omsorgstjenesten på KI-forordningen når den trer i kraft. Pr. 1. mai 2024 er arbeidsgruppen engasjert i arbeid med risikohåndtering, tillitsrammeverk og datahåndtering.
Plan fremover
- Deltakelse i standardiseringsarbeid.
- Mobilisering av flere fra helse- og omsorgssektoren, spesielt behovseiere, til å jobbe aktivt inn i utvalgte arbeidsgrupper og arbeidsstrømmer i CEN og CENELEC.
- Spre informasjon om standarder til helse- og omsorgssektoren.
- Involvering av sivilsamfunnet: Frivillige organisasjoners stemmer bør også bli hørt i arbeidet med standarder. Første møte ble avholdt 29. februar hos Standard Norge.
- Vurdere nordisk samarbeid, slik at vi kan lære av hverandre og få en sterkere stemme i arbeidet med KI-standarder.
Hvem er ansvarlig
Helsedirektoratet
Hvem samarbeider
Standard Norge, Digitaliseringsdirektoratet, Ahus, KS, Det norske Veritas, Sykehuspartner, Kreftregisteret og Statens pensjonskasse.