En av tilbakemeldingene fra rådslaget var at russetiden representerer et tilbakeslag for likestillingen, hvor gammeldagse, stereotype kjønnsroller blir vekket til live.
Et viktig trekk ved russefeiringen som ble trukket frem, er hvordan de ulike gruppene ofte er delt etter kjønn, med tilhørende begreper som "guttebusser" og "jentebusser".
Det ble videre sagt at mange jenter blir presset til å gjøre "drøye ting" og "være med på alt" i russetiden, selv om det overskrider sosiale normer og egne grenser.
Et poeng som ble nevnt av flere, er at russelåtene bidrar med seksualiserende og kjønnsdiskriminerende tekster som påvirker hele ungdomskulturen.
Noen deltakere hevdet videre at jenter kan bli kalt "horer" og "fitter" på skolen, uten at det får noen konsekvenser, og at mange jenter selv aksepterer slik språkbruk. Noen av ungdommene fortalte også om at russegrupper kunne bruke gruppegensere på skolen med nedlatende budskap rettet mot kvinner. Et eksempel som ble nevnt, var en guttegruppe som brukte gensere med teksten "fittedestroyer".
En annen ting som ble fremhevet var at russetiden bidrar til mye fokus på kropp og utseende og at man må se bra ut for å være blant de kule.
På skoler med russebusser ble det sagt at det yngre jenter ligger med eldre gutter for rulleplass på russebussen. Det er bare de "kule og fine" jentene som får rulle og jentene må bevise at de er det på ulike måter. En rektor uttalte at hennes oppfatning var at jenter har begynt å bruke sin seksualitet som kapital for å oppnå fordeler.
"Mange, jenter spesielt, må gjøre drøye, ukomfortable ting for å bli akseptert og få være med, spesielt på rulling med buss", deltaker
"Vi er ekstremt gode på dette med likestilling før og etter russetiden, men så kommer russetiden, og da er plutselig alt greit. Jenter kan bli kalt horer og fitter uten noen konsekvenser, og flere av jentene godtar dette. Jenter og gutter (men spesielt jenter) må for eksempel bevise hvor "kule" og "fine" de er for å få en plass hos ulike russebusser", gruppesvar fra ungdomsgruppe