Last ned PDF (2.0 MB) Kan ikke bestilles i papirversjon

​Helsedirektoratet arbeider for at befolkningen skal ha et best mulig kosthold, og for å gjøre det enklere å velge sunt. Et særlig ansvar er å bidra til å redusere sosial ulikhet i helse.

På tross av flere positive utviklingstrekk i matvareforbruket de siste årene har kostholdet i Norge fortsatt klare ernæringsmessige svakheter, som øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes.

Et kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd og anbefalinger vil gi et godt grunnlag for god helse og reduksjon av forekomsten av ikke-smittsomme sykdommer.

Denne rapporten viser utviklingen i kostholdet over tid basert på nye tall for landets matforsyning til og med 2015. Den viser også data fra forbruksundersøkelser, nasjonale kostholdsundersøkelser og fra intervjuundersøkelser.

skriv ut del på facebook del på twitter